Categories: Odżywianie

5 produktów, które musisz usunąć ze swojej diety – Absolutne podstawy zdrowego odżywiania

🥛 Mleko zwierzęce – najczęstszy alergen, nadmiar kazeiny nie jest rekomendowany, raz na jakiś czas można wypić, nie jako fundament zbilansowanej diety

🍬Słodycze – kwasy tłuszczowe trans i syrop fruktozowy zwiększają ryzyko cukrzycy II, Nowotworów, chorób autoagresywnych

🍫 Mleczna czekolada – słaby stosunek kalorii do wartości odżywczych, zawiera więcej kwasów tłuszczowe trans i syropu fruktozowego niż gorzka czekolada

🥑 Margaryna – zbrodnia przeciwko ludzkości

😉 Wymysł chemików a nie natury, same kwasy tłuszczowe trans

🍞 Pieczywo przemysłowe – brak jakikolwiek norm i standardów dotyczących produkcji pieczywa, najlepiej piec samemu lub korzystać z małych zaufanych piekarni.

Jeżeli chcesz poprawić samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia wybieraj węglowodany dobrej jakości i unikaj przetworzonych produktów.

Węglowodany złe – rafinowane

Wszystkie węglowodany z których w sposób sztuczny zostały usunięte naturalne substancje biologiczne (błonnik, witaminy, minerały i inne związki biologicznie aktywne) są węglowodanami złymi np. biała mąka, cukier, syrop kukurydziany. Ponadto do złych produktów możemy zaliczyć węglowodany wzbogacone o kwasy tłuszczowe tran, syrop glukozowo fruktozowy oraz chemiczne wzmacniacze smaku np. paluszki, ciastka na wagę itp

Dobre węglowodany – odżywcze

Dobrymi węglowodanami są wszystkie owoce, warzywa, orzechy, przyprawy oraz nasiona w niezmienionej postaci, tak jak matka natura je stworzyła. Im mniejsza obróbka termiczna tym lepiej, dlatego rekomenduje zielone szejki na bazie warzyw.
Warto wybierać produkty z jak najwyższą pojemnością antyutleniającą *ORAC np. cynamon, aronia oraz produkty znajdujące się jak najwyżej w skali *ANDI np. jarmuż, rukiew wodna, kapusta chińska

Możemy podzielić węglowodany na proste (te co szybko podnoszą poziom cukru w naszym krwiobiegu) i złożone (te co wolno podnoszą poziom cukru w naszym krwiobiegu)
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny są istotne, ale nie są najważniejsze, stosowanie ich w różnym kontekście ma sens np. nieprzetworzone węglowodany proste świetne są aby odbudować glikogen po intensywnym treningu, nieprzetworzone węglowodany złożone można zastosować np. przed treningiem aby zoptymalizować uwalnianie energii na treningu.

Najistotniejsze w komponowaniu posiłków jest dostarczanie jak największej ilości składników biologicznie aktywnych (które konserwują nasze DNA i wydłużają życie) oraz dopasowanie tak makroskładników (BTW) aby energia i samopoczucie przy wykonywaniu czynności codziennych była na najwyższym poziomie

ORAC – zdolność niszczenia wolnych rodników, im wyższa wartość danego produktu tym lepiej chroni komórki naszego ciała.

ANDI – skala pokazująca jak największą gęstość odżywczą danego produktu. Chodzi o to aby w 100kcal produktu była jak najwięcej witamin, minerałów oraz związków biologicznie aktywnych.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • maslo tez nie? (nie w bardzo duzych ilosciach) i mleko które pochodzi z kartonu to w sumie nie zwierzęce już?

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

2 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

2 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

2 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

3 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

5 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

1 tydzień ago