Jak wykazują badania w wysoce rozwiniętych społeczeństwach takich jak USA ok. 35% oraz ok. 23% Europy cierpi na insulinooporność , która może prowadzić do cukrzycy.
Nawet przez kilka lub kilkanaście lat można mieć już tą przypadłość a w ogóle o tym nie wiedzieć.
Hormon insuliny stymuluje nasze komórki, aby w odpowiednim momencie mogły pobrać glukozę z krwi. [su_highlight background=”#ffd512″]Dzięki oporności na insulinę nasze komórki stają się niewrażliwe na insulinę[/su_highlight]. Ignorują ją i przez to glukoza nie jest pobierana z krwi. Nasz organizm produkuje coraz więcej insuliny, aby komórki mogły w końcu pobrać cukier z krwi , ale to nie działa. A poziom insuliny rośnie coraz wyżej.
Wysokie poziomy insuliny powodują :
Oto osiem przypraw i pokarmów, które mogą pomóc przywrócić i utrzymać wrażliwość komórek na insulinę.
W 100% skuteczna w zapobieganiu cukrzycy
Obniża poziom glukozy we krwi na czczo o 10,5%
Mniej niż połowa łyżeczki dziennie obniża poziom cukru we krwi
Wyniki porównywalne z metforminą
Badacze z University of Auckland udowodnili, że wyciąg z liści oliwnych zmniejsza wrażliwość na insulinę .
W specjalnym badaniu, 46 mężczyzn z nadwagą podzielono na dwie grupy. Jedna grupa otrzymywała kapsułki zawierające wyciąg z liści oliwnych, a druga grupa otrzymywała placebo. Po 12 tygodniach ekstrakt z liści oliwnych obniżył oporność na insulinę średnio o 15%. [su_highlight background=”#ffd512″]Zwiększył również produktywność komórek produkujących insulinę w trzustce o 28%.[/su_highlight] Naukowcy zauważyli, że suplementacja ekstraktem z liści oliwnych dała wyniki „porównywalne z powszechnymi lekami na cukrzycę (szczególnie metforminą)”.
Badania pokazują, że organizm potrzebuje mniej insuliny, aby uzyskać równowagę cukru po posiłku, jeśli je się również jagody . W badaniu zdrowych kobiet w Finlandii badani zostali poproszeni o zjedzenie białego i żytniego chleba. Z tym , że jeden raz spożywano sam chleb a drugi raz chleb z musem z jagód . Skrobia w samym chlebie podwyższa poziomy glukozy po posiłku.[su_highlight background=”#ffd512″] Naukowcy odkryli jednak, że dodawanie jagód do pieczywa znacznie zmniejszyło wzrost dawki insuliny po posiłku.[/su_highlight] Mus składał się z truskawek, borówek, żurawin i jeżyn.
Tylko 2 gramy tych nasion zmniejszają oporność na insulinę
W badaniu 94 pacjentów z cukrzycą naukowcy zalecali 1, 2 lub 3 gramy dziennie nasion czarnuszki . Naukowcy odkryli, że przy dawce 2 gramów dziennie, czarne nasiona znacząco obniżają poziom glukozy we krwi na czczo i insulinooporność. Wyższa dawka 3 gramów na dzień nie przynosiła dodatkowych korzyści.
Czarnuszka ceniona jest przez tysiące lat ze względu na ich właściwości lecznicze. Określane są czasem jako rzymska kolendra, czarny sezam i czarny kminek. Zostało to nazwane lekiem na wszystko oprócz śmierci .
Zwiększa wrażliwość na insulinę o 225%
W specjalnym badaniu pacjentów opornych na insulinę naukowcy porównali moc spiruliny i soi, aby kontrolować poziomy insuliny. Badaniom podano dwie grupy pacjentów po 17 osób. Jedna grupa otrzymywała 19 gramów spiruliny dziennie. Druga grupa pacjentów otrzymało 19 gramów soi. [su_highlight background=”#ffd512″]Po ośmiu tygodniach grupa przyjmująca spirulinę ,zwiększyła wrażliwość na insulinę średnio o 224,7%, [/su_highlight]podczas gdy grupa przyjmująca soję zwiększyła wrażliwość na insulinę o 60%.
Jest tak samo dobra jak trzy różne leki na cukrzycę
Berberyna to gorzki związek występujący w korzeniach kilku roślin, w tym gron złotonośnych, berberysu i Oregonu. [su_highlight background=”#ffd512″]Badania dowodzą, że jest tak samo dobry jak leki na receptę na cukrzycę.[/su_highlight]
Chińscy naukowcy porównali berberynę do metforminy w badaniu pilotażowym z udziałem 36 pacjentów. Zauważyli, że berberyna obniżyła poziom cukru we krwi tak samo dobrze jak metformina w ciągu zaledwie trzech miesięcy. Pacjenci znacząco zmniejszyli także poziom glukozy we krwi na czczo oraz stężenie glukozy we krwi po posiłku.
W tym samym badaniu naukowcy podawali berberynę 48 pacjentom z cukrzycą przez trzy miesiące. Po zaledwie jednym tygodniu berberyna obniżyła zarówno poziom glukozy we krwi na czczo, jak i po posiłku. Ponadto ich oporność na insulinę spadła o 45%.
Inni badacze [su_highlight background=”#ffd512″]przeprowadzili metaanalizę 14 badań z udziałem 1068 uczestników. Zauważyli, że berberyna była równie skuteczna jak metformina, glipizyd i rozyglitazon .[/su_highlight] To są trzy najlepsze leki na cukrzycę na rynku. A berberyna nie ma skutków ubocznych.
Jak poprawić wrażliwość na insulinę, spotęgować spalanie tkanki tłuszczowej i polepszyć samopoczucie ?
Badania :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22254118
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23365108
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480806
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19665995
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24559810
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…