W poprzednim materiale (tutaj) tłumaczyłem jak działa insulina i jak powstaje insulinooporność (IO) oraz jakie są objawy IO.
Najważniejszym czynnikiem, który determinuje spalanie tkanki tłuszczowej jest prawidłowa reakcja twojego ciała na insulinę.
Jeżeli po zjedzeniu insulina nie przetransportuje glukozy do mięśni i wątroby, insulina zapakuję glukozę w formie trójglicerydów w naszą tkankę tłuszczową i tak właśnie tyjemy. Jest to automatyczne wytłumaczenie, żeszybciej tyjemy od węglowodanów a nie od tłuszczy.
Po zjedzeniu sporej ilości węglowodanów im sprawniej twoje mięśnie i wątroba przyjmą glukozę (dobra wrażliwość insulinowa) do swojego wnętrza tym szybciej opadnie wysoki poziom glukozy w naszym krwiobiegu, tym samym układ hormonalny zacznie wyrównywać poziom glukagon w celu wyrównania poziomu glukozy w naszej krwi, taki stan w naszym organizmie jest idealny do spalania tkani tłuszczowej !
Wszystkie osoby, które obserwują nieuzasadniony przyrost masy ciała, zmęczenie po każdym posiłku węglowodanowym, słabe wzorce wysypiania czy osoby, które są narażone na przewlekły stres. Oraz :
Jeżeli jesteś osobą, która na przestrzeni 2 lat przechodziła nowotwory lub była oddana intensywnym terapią farmakologicznym, poniższe wskazówki, musi skonsultować z lekarzem
Czy wiesz, że szybkie i pyszne śniadanie może być również zdrowe i pełne energii? W…
Czy masz tylko chwilę na przygotowanie obiadu, ale nie chcesz rezygnować ze smaku i wartości…
Odkrywanie zdrowych przepisów na obiad, które są jednocześnie pyszne, nie musi być wyzwaniem. W naszej…
W obliczu codziennego pośpiechu, trudno jest znaleźć czas na gotowanie. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie sześć…
Wiele osób uważa, że zdrowe jedzenie musi być monotonne i pozbawione wyrazistych smaków, ale to…
W poszukiwaniu zdrowych alternatyw dla tradycyjnych słodyczy, często napotykamy na wyzwanie znalezienia smacznych, a jednocześnie…