Zanim zacznę swoją interpretację dotyczącą wpływu glutenu na nasze ciało pragnę przytoczyć kilka suchych informacji !
Gluten to białko występujące w pszenicy – takiej jak:
Kolejna rzesza ludzi to ok. 8-10% populacji, które po zjedzeniu pszenicy, głównie gliadyny z pszenicy mają nieswoiste reakcję ze strony przewodu pokarmowego (biegunka, gazy, bóle jelit )
Tak więc jeśli masz jakiś rodzaj nadwrażliwości na glutenu, najlepiej żebyś zastąpił całą pszenicę ziarnami bezglutenowymi. W tym artykule dowiesz się jakie są najlepsze bezglutnowe ziarna, czy dieta bezglutenowa jest zdrowsza oraz jakie korzyści z niej płyną.
Warto pamiętać również, że kwestia prawidłowego trawienia glutenu, leży w naszych jelitach. Im słabsze jelita nadszarpnięte czynnikami środowiskowymi (leki, stres, konserwanty ) tym większe prawdopodobieństwo, że gluten będzie ci szkodzić!
A może jednak nasz organizm potrzebuje glutenu?
Oczywiste jest, że jeżeli masz chorobę trzewną lub nietolerancję glutenu, to musisz go unikać i całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Jednak wiele osób toleruje gluten i przechodząc na dietę bezglutenową traci wiele korzyści z niego płynących, przynajmniej tak twierdzą naukowcy!
Wiele badań pokazuje, że spożywania glutenu to niższe ryzyko występowania:
Całe ziarna, uprawiane prawidłowo są wolne od ciężkich substancji chemicznych, mogą zawierać wiele witamin i minerałów takich jak:
Istnieje druga strona medalu, rzadko kto wspomina, że większość badań dotyczących wpływu glutenu (najczęściej gliadyna ) na nasze zdrowie dotyczy analizy głównie produktów bogatych w: błonnik, witaminy z grupy B, kluczowych mikro i makroelementów, które wymieniłem powyżej i dodatkowo występującej w niej gluten.
Logiczne jest, że można skomponować jadłospis tak, że nie będzie w niej glutenu a będą wszystkie mikro, makro elementy, błonnik i związki antyoksydacyjne np. flawonoidy.
Zmniejszenie objawów związanych z IBS: badani wykazały, że gluten jest częstą przyczyną IBS i wyeliminowanie go ze swojej diety może rozwiązać ten problem.
Wielu rodziców, a nawet szpitali dziecięcych twierdzi, że dieta bezglutenowa wpływa na zachowanie, interakcje społeczne oraz lepsze uczenie się u dzieci z autyzmem.
Pobudzenie energii: niektórzy twierdzą, że gluten powoduje uczucie zmęczenia i letargu.
U tych, którzy są wrażliwi, gluten może zapobiec prawidłowej absorpcji składników odżywczych co z kolei uniemożliwia prawidłowe odżywianie mózgu, układu nerwowego i narządów.
Ten brak pożywienia może skutkować zmęczeniem. Tak więc jeśli jesteś wrażliwy na gluten, jego wyeliminowanie może podwyższyć twój poziom energii.
Kolejna kwestia to uzmysłowienie sobie, że naturalnie występujący gluten, tak jak matka natura go stworzyła (z błonnikiem i innymi mikroelementami) jest inaczej metabolizowany niż proponowane przez współczesne koncerny spożywcze produktów bezglutenowe.
Pamiętajmy, że produkty bezglutenowe (ciastka, makarony itp) są poddane bardzo mocnej rafinacji i obróbce spożywczej, przez co tracą cenne witaminy i minerały, w kolejnym etapie producenci żywności oczywiście dodają te witaminy, ale witaminy syntetyczne.
Dieta bezglutenowa oparta na przetworzonych produktach to najgorsze co może być, lepiej samemu gotować !
Jeżeli nie mamy skrajnej alergii na gluten to nie widzę problemu abyśmy raz na jakiś czas zjedli sobie coś z glutenem !
Tak jak Paracelsusu mówił : żadna substancja nie jest toksyczna i każda substancja jest toksyczna, wszytko zależy od dawki
Dlatego trzymajmy proporcje dotaczajmy odpowiedniej ilości błonnika witamin i minerałów a zdrowie będzie dopisywało !
To jest największy problem współczesnego świata a nie gluten!
Oferuje korzyści trawienne i pomaga w budowaniu zdrowych kości.
To wspaniałe źródło:
Jest pełnowartościowym nasionem wypełnionym przeciwutleniaczami.
Proso jest również materiałem siwenym określanym często jako zboże. Jego zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny pomaga regulować prawidłowy poziom cukru we krwi.
Quinoa zawiera białko, przeciwutleniacze, wiataminy i minerały.
Zawiera białko, żelazo, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, a także przeciwutleniacze redukujące stany zapalne.
Mimo, że jest wiele ziaren które zawierają gluten, wystarczy wyeliminować produkty pszenne, które w XXI wieku są hybrydami, z bardzo mocno zmodyfikowaną cząsteczką glutenu (gliadyny) zmienionej głównie pod kątem chromosomów !
Zarnem zawierającym gluten jest jęczmień, który występuje w: barwnikach spożywczych zupach piwie drożdżach piwowarskich. Jeżeli mamy dostęp do naturalnych ziaren jęczmienia możemy go używać ale nie jako codzienny produkt.
Trzecim ziarnem jest żyto, które możemy znaleźć w: chlebie żytnim piwie żytnim płatkach, jest to stosunkowo najmniej zmodyfikowana wersja ziarna dlatego żytni chleb raz na jakiś czas może występować w naszej kuchni !
Badania :
https://celiac.org/live-gluten-free/glutenfreediet/what-is-gluten/
https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whats-whole-grain-refined-grain/gluten-free-whole-grains
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3754775/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23688532
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23688532
https://www.childrensmn.org/educationmaterials/childrensmn/article/15864/gluten-free-casein-free-diet-for-autism-spectrum-disorder/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19068339
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…