Niektóre z najbardziej skutecznych sposobów, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka obejmują spożywanie pełnoziarnistych produktów (pseudozbóż – amarantus, komosa ryżowa), czosnku, jagód, pomidorów, zielonej herbaty, szpinaku, kurkumy, fasoli, kawy, imbiru, oregano, a także zmiany codziennego trybu życia, takie jak rzucenie palenia, regularne ćwiczenia oraz regularne kontrole u lekarza i utrzymywanie odpowiedniej wagi ciała.
Wydaje się, że w ostatnich dziesięcioleciach nic nie budzi większego strachu w sercu jak słowo rak. „Duże R” powoduje prawie 15% wszystkich ludzkich zgonów na całym świecie – średnio od 8 do 10 milionów rocznie. Rak występuje w wielu formach, do tej pory zostało zidentyfikowane ponad 100 z nich i wydaje się, że nowe odmiany pojawiają się co roku. Z definicji, rak jest nowotworem złośliwym lub masą zmutowanych komórek, które mogą rozwijać się tworząc przerzuty w organizmie co prowadzi do utraty funkcji układu narządów a w końcu do śmierci. Rak jest chorobą najbardziej intensywnie badaną przez szereg specjalistów z całego świata, a ponad 1 bilion $ przeznaczany jest na jego leczenie i jego badania na całym świecie każdego roku. Niestety, każdy nowotwór jest nieco inny, ponieważ atakuje organizm w różny sposób w prawie każdym przypadku, może mutować się we własnej obronie, co prawie uniemożliwia przeprowadzenie jakichkolwiek zabiegów.
Różne odmiany raka mają znacząco różne wskaźniki śmiertelności; na przykład, rok przeżywalności przy raku trzustki wynosi 25%, natomiast pięć lat przeżywalności przy raku tarczycy wynosi 97%. Oznacza to, że wiele rodzajów nowotworów, może być „wyleczonych” lub może nastąpić „remisja” i istnieje wiele różnych metod leczenia, które zostały zbadane. Chemioterapia, radioterapia, immunoterapia i chirurgia są najczęściej stosowanymi strategiami w sytuacjach medycznych, jednak istnieje wiele skutków ubocznych i nie gwarantują one braku remisji. Zachorowanie na raka jest tragedią, która uderza w miliony ludzi, więc profilaktyka jest szalenie ważna. Nie wiadomo, kiedy i w jakiej formie rak zaatakuje, więc behawioralne i dietetyczne strategie zapobiegania są bezcenne. Teraz rzućmy okiem na 15 najlepszych sposobów, zmniejszających ryzyko zachorowania na raka.
Jest to jeden z najbardziej powszechnie zalecanych przeciwnowotworowych nawyków żywieniowych, ze względu na dużą zawartość włókien i przeciwutleniaczy. Jednym z bardziej popularnych rodzajów nowotworu jest rak jelita grubego, a całe ziarna wpływają bezpośrednio na zapobieganie rozwojowi raka tej odmiany. Produkty pełnoziarniste najlepiej pseudozbóża :
mają niski ładunek glikemiczny, co daje im przewagę nad takimi produktami jak białe pieczywo i inne przetworzone zboża, które gwałtownie zwiększają poziom cukru we krwi.
Regularne ćwiczenia to świetny sposób by pozbyć się toksyn z organizmu, uwalniają endorfiny, przyspieszają metabolizm i poprawiają działanie układu odpornościowego. Wszystkie te rzeczy są ważne w zapobieganiu chorobom nowotworowym, trzeba być dobrze naoliwioną maszyną, aby móc odeprzeć rakotwórcze czynniki pojawiające się w naszym życiu każdego dnia.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
Najbardziej znany składnik aktywny czosnku – allicyna łączy się bezpośrednio ze zmniejszeniem komórek rakowych, zapobiegając ich rozprzestrzenianiu, a nawet służą indukcji apoptozy (automatycznej śmierci komórki). Allicyny są silnym przeciwutleniaczem, substancje te mogą pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka różnego typu, w tym raka przełyku, jelita grubego i żołądka.
Jedzenie owoców i warzyw jest podstawowym sposobem zapobiegania rakowi, ale jagody w szczególności mają wysokie stężenie składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać rakowi w każdym stadium rozwoju, takie jak antocyjany, garbniki i flawonole. Najlepszymi jagodami zapobiegającymi nowotworom są czarne borówki, które są często określane jako „super pożywienie” – i to nie bez powodu!
ponad 20% zgonów nowotworowych jest związane z paleniem tytoniu, więc rzucenie palenia jest jedną z pierwszych rzeczy do zrobienia, jeśli chcesz zapobiec wystąpieniu raka w późniejszym życiu (lub szybciej niż myślisz!). Papierosy zawierają niebezpieczne toksyny i substancje rakotwórcze, które mogą znacznie zwiększyć szanse zachorowania na raka – nie tylko raka płuc. Kilkanaście innych nowotworów zostało powiązane z paleniem, nawet te nie związane z układem oddechowym.
Likopen jest silnym składnikiem aktywnym znajdującym się w pomidorach, który wykazuje ogromne zdolności antyoksydacyjne. W szczególności, likopen jest związany z zapobieganiem raka prostaty, który jest najbardziej śmiertelnym rakiem wśród mężczyzn na całym świecie. Dodatkowe badania nad wpływem pomidora „na inne” nowotwory są w toku.
Katechiny i epikatechiny znalezione w zielonej herbacie są wspaniałym dodatkiem do diety z wielu różnych powodów zdrowotnych, ale jeśli chodzi o raka, zielona herbata jest idealna dla medycyny zapobiegawczej. Związki przeciwutleniające które zawiera, wywierają bezpośredni wpływ na zmniejszenie rozmiaru guza i zapobiegają rozprzestrzenianiu się zmutowanych komórek, pomagając w ten sposób zatrzymać raka nim się jeszcze rozpocznie.
Nadmierne spożycie alkoholu może osłabiać układ odpornościowy, wpływając na wątrobę i ogólne rozprzestrzenianie toksyn w organizmie. Chociaż niektórzy twierdzą, że jeden drink dziennie może poprawić ogólny stan zdrowia serca, spożycie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka gardła, wątroby, przełyku i jamy ustnej, więc uważaj na to ile spożywasz alkoholu!
Zielone warzywa liściaste były zawsze cenione za korzyści dla zdrowia, a mianowicie ze względu na zawartość luteiny, zeaksantyny i beta-karotenu. Pod względem raka, te związki przeciwutleniające mogą ograniczyć wzrost komórek nowotworowych oraz poprawiają ogólny stan zdrowia organizmu.
Składnik aktywny kurkumy, popularnej przyprawy jest kurkumina, która bezpośrednio związana jest z apoptozą komórek rakowych, poprzez zapobieganie przepływu krwi i składników pokarmowych do dotkniętych chorobą obszarów ciała. Przyprawa ta ma wpływ na zapobieganie wielu problemom zdrowotnym, często jest zalecana do biernego zapobiegania – tak więc należy ją dodawać do niektórych posiłków.
Sprawia nadmierne obciążenie dla wszystkich systemów organizmu i może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca i choroby serca. Utrata wagi ciała lub przynajmniej zapobieganie otyłości, pozostaje jednym z najmądrzejszych i najbardziej skutecznych sposobów zapobiegania rakowi.
W ostatnich latach odnotowano wiele dyskusji na temat korzyści i zagrożeń wynikających z picia kawy, ale nie ma wątpliwości, że kofeina ma swoje korzyści w zwalczaniu raka mózgu, gardła czy jamy ustnej. Wiadomo, że wszystko należy spożywać z umiarem, jak zawsze, ale dwie filiżanki kawy mogą zapobiec rakowi, pod warunkiem, że nie uzależnimy się od nadmiernej ilości kofeiny.
Imbir ma kilka składników aktywnych, które czynią go tak przydatnym w zachowaniu zdrowego ciała, w tym gingerol i zingeron, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Mogą one neutralizować wolne rodniki, zanim te spowodują szkody dla ciała, chroniąc w ten sposób przed nowotworami złośliwymi.
Hormony stresu mogą być pomocne w niektórych sytuacjach, ale stają się one bardzo niebezpieczne, jeśli są obecne w organizmie przez długi okres czasu. Mogą osłabiać układ odpornościowy, wyczerpując umysł, zwiększając poziom stresu oksydacyjnego, powodując złamanie aktywności metabolicznej. Poprzez rozluźnienie i zmniejszenie lęku, można znacznie zapobiec rozwojowi tego tragicznego stanu.
Oregano ma zdolności neutralizacji czynników rakotwórczych w organiźmie, ze względu na obecność karwakroli, substancji czynnych zawartych w tej roślinie. Badania związane z oregano wykazały wolniejsze rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, a także zmniejszenie wielkości guza.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
Dlaczego nie ma tu nic na temat solarium? Po takim opalanku jest 50% więcej szans na raka niż przy paleniu papierosów. Jak dla mnie informacje niekompletne.
Bo UVB są dla nas zbawienne , większośc solariów ma łózka UVA szkodliwe.