Pigwa pospolita należy do rodziny roślin różowatych, do której należą m. in. jabłka i gruszki. Pochodzi z umiarkowanie ciepłych regionów południowo-zachodniej Azji. Dojrzały owoc pigwy przybiera odcienie żółtego, ma cierpki smak i rzadko spożywa się go na surowo. Często jest pieczony lub mrożony, celem zredukowania jego kwasowości. W praktyce to popularny składnik tradycyjnych potraw na Bliskim Wschodzie i w regionie Morza Śródziemnego, gdzie jest duszony z jagnięciną, koźliną i wieprzowiną. Azjatycka odmiana pigwy (bardziej miękka i soczysta) jest powszechnie znanym składnikiem dżemów i galaretek. Bywa też dodatkiem do tradycyjnej szarlotki, w celu nadania jej bardziej cierpkiego, wyrazistego smaku.
Jak większość owoców, owoc pigwy jest bogaty w substancje odżywcze, takie jak witaminy A, B i C, błonnik, jak również minerały: potas, miedź, selen, cynk, fosfor, wapń, żelazo i magnez. Cechuje się niską zawartością tłuszczu. Wysoka wartość odżywcza owocu pigwy sprawia, że korzystnie działa na zdrowie człowieka na wiele sposobów:
Dojrzały owoc pigwy jest bogatym źródłem witaminy C, pokrywa 25% zalecanego dziennego zapotrzebowania (RDA). Witamina C przyczynia się do zwiększenia odporności i pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Posiada również właściwości antyalergiczne. Owoce i ich ekstrakt z nasion mogą być stosowane do leczenia atopowego zapalenia skóry i zapalenia pęcherza moczowego. Można go również stosować do wytwarzania produktów żywnościowych dla osób cierpiących na alergie.
Owoce pigwy są niskokaloryczne, za to mają dużo błonnika. 100 g porcja świeżych owoców pigwy zawiera tylko 57 kalorii. Mają również bardzo mało tłuszczów nasyconych, sodu i cholesterolu. Wszystkie te cechy sprawiają, że owoc ten wspomaga utratę wagi i poprawia ogólny stan zdrowia.
Związki fenolowe występujące w owocach pigwy chińskiej okazały się być skuteczne w łagodzeniu choroby wrzodowej żołądka. Ze względu na kojące działanie na cały układ trawienny, sok z pigwy jest również korzystny dla osób cierpiących na wrzody układu pokarmowego.
Owoc pigwy jest skutecznym lekarstwem na poranne mdłości. W połączeniu z miodem może pomóc w leczeniu zapalenia okrężnicy, biegunki, zaparcia i infekcji jelitowych. Syrop z owoców pigwy jest stosowany w leczeniu hemoroidów.
Owoc ten zachwala się z powodu obecności w nim związków fenolowych, które będąc silnymi przeciwutleniaczami zwalczają wolne rodniki w organizmie, spowalniają procesy starzenia się, a także zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowymi i udarom mózgu.
Gotowane lub pieczone owoce pigwy łagodzą nudności i wymioty. Są dobrym środkiem moczopędnym, pomagają usunąć nadmiar wody w organizmu.
Badania wykazały, że owoc pigwy działa przeciwwirusowo. Związki fenolowe występujące w owocach chińskiej pigwy posiadają silne działanie przeciwgrypowe, chronią przed przeziębieniem i innymi patogenami wirusowymi.
Będąc bogaty w potas, owoc pigwy pomaga utrzymać wysokie ciśnienie krwi w ryzach.
Regularne spożywanie owoców pigwy pomaga obniżyć poziom LDL (tzw. zły cholesterol) we krwi, wspierając dzięki temu zdrowie serca.
Właściwości przeciwutleniające owocu pigwy pomagają organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami i zniszczyć złośliwe komórki nowotworowe. Miąższ owocu pigwy zawieraja związki znane jako garbniki tj katechiny i epikatechiny. Związki te chronią błony śluzowe przed rakiem poprzez wiązanie się w okrężnicy z rakotwórczymi toksynami i substancjami chemicznymi.
Poszczególne przeciwutleniacze pomagają złagodzić stres i utrzymać spokojny umysł.
Regularne spożywanie owoców pigwy jest korzystne dla osób cierpiących na choroby wątroby i oczu. W Chinach, namoczone i gotowane nasiona pigwy są używane jako specyfik na choroby oczu, ból gardła i zapalenie błon śluzowych.
Sok z owoców pigwy wspiera leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, dróg oddechowych, niedokrwistości, gruźlicy, astmy, czerwonki i niewydolności wątroby.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…