Czarny bez – kiedy pomaga, a kiedy truje?

Na przełomie maja i kwietnia miejscami można zaobserwować wysokie krzewy czarnego bzu. Mają one charakterystyczne, jakby przekornie do swojej nazwy, białe kwiatki skupione w charakterystycznych baldachogronach. Z każdego pojedynczego białego kwiatka wyrasta mała, czarna kuleczka – jagoda czarnego bzu o fantastycznym smaku i właściwościach. Co koniecznie powinieneś wiedzieć o tej roślinie?

Jak smakuje i pachnie czarny bez?

Zarówno liście, jak i kwiaty czarnego bzu wydzielają bardzo intensywny, wręcz odurzający zapach, uznawany za nieprzyjemny. W okresie od sierpnia do października można zaobserwować dojrzewanie owoców – kwiaty zmieniają się w zielone, a z czasem czerwone i na końcu ciemnofioletowe, a wręcz czarne kuleczki.

Krzewy czarnego bzu rosną dziko – ich jagody są chętnie spożywane przez ptaki, które wydalają niestrawione nasiona, tym samym rozsiewając je nieraz na duże odległości.

Warto rozglądać się za tymi jagodami – mają smak bardzo zbliżony do aronii, jak również podobną tym owocom cierpkość, za to smakują wyśmienicie – słodko, miodowo i są niezwykle aromatyczne. Najchętniej wykonuje się z nich soki i nalewki, ale również dżemy i konfitury. 

Dlaczego czarny bez jest czarny?

Swój kolor jagody czarnego bzu zawdzięczają bardzo wysokiemu stężeniu flawonoidów – antocyjanów, w roślinach będących bardzo intensywnie czerwonymi barwnikami (w dużym stężeniu nadają skórce kolor czarny).

Najbardziej obfitym związkiem z tej klasy występującym w tych jagodach jest 3-sambubiozyd cyjanidyny. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w soku z czarnego bzu powoduje, że jest on jednym z najzdrowszych płynów, jakie możemy pić, i to tego tak łatwo dostępnym – każdy może w domowych warunkach przygotować takie soki na zimę. 

Kiedy czarny bez leczy?

Lecznicze właściwości przypisuje się zarówno owocom, jaki kwiatom czarnego bzu. Z kwiatów można przygotowywać napary o działaniu przeciwbólowym, w leczeniu migreny czy biegunki.

Z kolei jagody wykorzystuje się do działania napotnego, przeciwgorączkowego, moczopędnego, przeciwbólowego, a nawet odtruwającego.

Wzmacnianie systemu autoimmunologicznego oraz korzystny przeciwzapalny wpływ na zdrowie to głównie zasługa antocyjanów, których czarny bez ma pod dostatkiem, szczególnie w owocach. 

A kiedy truje?

Czarny bez nie nadaje się do spożycia na surowo, głównie z uwagi na swój cierpki smak, jednak nie powinniśmy go spożywać także wtedy, gdy jest niedojrzały.

W niedojrzałych owocach znajdują się glikozydy cyjanogenne – substancje, które w nawet niewielkich dawkach mogą wywołać zatrucie organizmu.

Wśród tej klasy związków dwa występujące w czarnym bzie mają naprawdę wysokie stężenie: sambunigryna i sambucyna.

Podczas gotowania czy smażenia związki te ulatniają się – dlatego picie soku czy spożywanie konfitur z czarnego bzu jest całkowicie bezpieczne, gdyż te produkty nie zawierają toksyny

Jakie są objawy zatrucia czarnym bzem?

Zatruć się mogą szczególnie dzieci, ponieważ owoce rosną w sporej obfitości dziko – na przykład na skraju lasów czy łąk.

Objawy zatrucia jagodami czarnego bzu są dość niespecyficzne – dlatego należy zawsze powiązać je z ich spożyciem – wtedy lekarzowi łatwiej będzie zdiagnozować problem.

Mogą wystąpić bóle głowy, zawroty głowy, osłabienie, wymioty, biegunki i nudności. W skrajnych przypadkach może dojść do przyspieszenia tętna i duszności włącznie. 

Jak pomóc osobie zatrutej niedojrzałymi owocami czarnego bzu?

Gdy podejrzewasz, że mogło dojść do zatrucia czarnym bzem, jak najszybciej sprowokuj wymioty u siebie lub osoby poszkodowanej, i oczywiście wezwij pogotowie – będzie konieczne płukanie żołądka, aby nie dopuścić do wchłaniania się trucizny z przewodu pokarmowego. 

Soki i przetwory z czarnego bzu mogą pomóc Ci wzbogacić jesienną i zimową dietę w przeciwutleniacze, tak ważne dla układu immunologicznego i leczenia stanów zapalnych oraz odmładzania całego ciała. Jednak musisz uważać na niedojrzałe owoce, gdyż mogą być bardzo toksyczne.

Do przetwarzania wykorzystuj wyłącznie te najbardziej dojrzałe – w ciemnym, czarnym kolorze. Dzięki temu oszczędzisz sobie nieprzyjemności wynikającej z silnego zatrucia glikozydami cyjanogennymi. 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

1 dzień ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

1 dzień ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

1 dzień ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

2 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

3 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

6 dni ago