Categories: Ciekawostki

SKÓRA na zdrowie… Najzdrowsze skórki w naszej kuchni!

SKÓRKA JABŁKA

Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec w całości. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.

SKÓRKA ZIEMNIAKA

Dodanie skórek ziemniaka do posiłków pomoże zwalczyć napady łaknienia i bezmyślnego jedzenia. Efekt ten zapewnia wysoka zawartość błonnika, a także podstawowych substancji, które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru w organizmie. Długoterminowe spożywanie łupin ziemniaka może pomóc przeciwdziałać cukrzycy (typ 2) i związanym z nią schorzeniom, takim jak choroba wieńcowa.

 

SKÓRKA CYTRYNY

 

Cytryny w kuchni używamy w zasadzie na co dzień. Dodajemy ją do herbaty, sokiem doprawiamy wiele dań. Skórkę zaś najczęściej wyrzucamy. To wielki błąd, bo to ona zawiera nawet 10 razy więcej witamin niż sok z cytryny! Pora zmienić nasze zwyczaje.

Te popularne owoce, nie tylko ze względu na właściwości kulinarne ale i zdrowotne, były już znane starożytnym Rzymianom i Grekom, którzy uważali je za symbol zdrowia. Cytryna uprawiana jest dla swoich owoców zawierających: olejki lotne, limonen (aż do 70 proc.), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40 – 50 mg na 100 g owocu). Kolejna warta uwagi witamina w cytrynie to P (znana jako rutyna). Jej głównym zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem. Głównym źródłem tej cennej witaminy jest właśnie skórka – warto więc ją wykorzystać, a nie wyrzucać!

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

SKÓRKA GRTEJPFRUTA

Dzięki wysokiej zawartości wody przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości, zapewniając małą ilość kalorii. Ponadto, potrzeba większej ilości energii do strawienia grejpfrut, powoduje spalenie kolejnych kalorii  Grejpfruty zawierają naringeninę, przeciwutleniacz, który stabilizuje poziom insuliny, zapobiegając przyrost masy ciała. Przeprowadzone badania, udowodniły, że ci, którzy codziennie jedli grejpfrut stracili 20 kilogramów w 13 tygodni bez jakichkolwiek zmian w ich diecie.

http://motywatordietetyczny.pl/2016/04/cytrusowy-detox-z-zielonej-herbaty-na-zaparcia-wzdecia-gazy-bole-glowy/

 

SKÓRKA POMARAŃCZY

Utrzymuje ciało dobrze nawodnione i zapewnia dostateczną ilość błonnika. Pomarańcz zapewnia ok 85 kalorii i 5 g błonnika pokarmowe. Zawiera duże ilości witaminy C, tiaminy i kwasu foliowego, które zwiększają metabolizm.

SKÓRKA AWOKADO

Zamiast majonezu na kanapkę, pokrój owoc awokado. Badania wykazały, że codzienne spożywanie gruszki awokado wpływa na poprawę prawidłowego poziomu homocysteiny, oraz optymalizują parametry lipidogramu oraz poprawiają stężenie HDL i LDL,   pomaga utrzymać tętnice wolne od zatorów.

 

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

4 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

4 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

4 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

4 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

6 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

1 tydzień ago