Ból stawów wiąże się z dyskomfortem, stanem zapalnym. Jest to bardzo powszechny problem i może wystąpić u każdego, niezależnie od wieku i płci. Rodzaj bólu może być ostry lub przewlekły, albo też łagodny lub ciężki, który umożliwia poruszanie stawem.
Zapalenie stawów i dna moczanowa to dwie główne przyczyny bólu stawów. Może on powodować nadmierne napięcia mięśni, przemieszczenia złamanych kości, zapalenie kaletki, białaczkę i tocznia.
Niezależnie od przyczyny bóle stawów mogą być złagodzone dzięki lekom lub ćwiczeniom. Kluczową rolę odgrywa tutaj także dieta! Istnieje wiele przeciwzapalnych żywności, jak na przykład imbir, kurkuma i czosnek. Pomogą one zwalczyć ból.
Jeśli cierpisz na bóle stawów powinieneś też unikać niektórych produktów.
Oto 10 podstawowych produktów, które należy unikać w tym schorzeniu:
Przetworzone i czerwone mięso zawierają wiele substancji chemicznych, takich jak azotyny i puryny, które mogą zwiększać stan zapalny i ból.
Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition znalazły związek między spożywaniem czerwonego mięsa a biomarkerami stanu zapalnego.
Staraj się jeść więcej świeżych warzyw i owoców zamiast wędliny.
Duże ilości cukru zwiększają poziom AGE w organizmie, które powodują stan zapalny. Ponadto cukier jest przyczyną uwolnienia czynników zapalnych w organizmie, tak zwanych cytokin.
Przy zwiększonej podaży kalorycznej, nadmiar cukru prowadzi do przybierania na wadze, która kładzie coraz to większy nacisk na stawy i zwiększa ból.
Spożywanie napojów bezalkoholowych także nie jest dobre dla organizmu. Badanie opublikowane w 2014 w American Journal of Clinical Nutrition wykazuje, że regularne picie napojów słodzonych zwiększa ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów u kobiet, niezależnie od czynników żywieniowych, czy stylu życia.
Unikaj również napojów słodzonych słodzikami, napojów owocowych, ciastek, słodyczy i przekąsek.
Zamiast rafinowanego cukru i sztucznych słodzików warto sięgnąć po naturalne produkty słodzące: stewię, miód, ksylitol. Stewia jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym
Produkty mleczne mogą również przyczynić się do bólu stawów. Wysoki poziom kazeiny powoduje stan zapalny.
Według raportu przygotowanego przez Physicians Commitee for Responsible Medicine ten rodzaj białka może podrażniać tkanki wokół stawów.
Unikaj pasteryzowanych produktów mlecznych, gdy masz problemy ze stawami lub przewlekłym bólem. Zamiast tego skorzystaj z mleka sojowego, migdałowego. Można nawet przejść do pełnej diety wegańskiej.
Olej kukurydziany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6, które wywołują w organizmie reakcję prozapalne.
Badanie z 2012 roku opublikowane w Journal of Nutrition and Metabolism zauważa, że wzrost kwasów tłuszczowych omega-6 może nasilać procesy zapalne, powodując choroby.
Olej słonecznikowy, z pestek winogron, z orzeszków ziemnych i soi, a także majonez i sosy sałatkowe są także bogate w kwasy tłuszczowe omega-6. Nie ma potrzeby jednak eliminowania ich całkowicie z diety. Należy je jednak ograniczyć. Tymczasem zwiększyć spożycie omega-3, które znajdziemy w oliwie z oliwek, nasionach lnu i nasionach dyni.
Chleb pszenny
Rafinowane ziarna mąki również należą do czynników prozapalnych i zwiększają ból stawów. Wysoki indeks glikemiczny w tym rodzaju żywności wyzwala produkcję AGE, która stymuluje proces zapalny.
Badanie opublikowane w 2013 roku w Nutrients podkreśla związek codziennej konsumpcji produktów pszenicznych z przewlekłym zapalenie i chorobami autoimmunologicznymi.
Co więcej ziarna te pozbawione są błonnika oraz witaminy B, zawierają wiele pustych kalorii. Regularne przyjmowanie tych produktów może zwiększać ryzyko chorób zwyrodnieniowych, nowotworów, choroby wieńcowej serca, czy cukrzycy.
Zamiast rafinowanych produktów zbożowych, takich jak białe pieczywo, makaron, spróbuj tych z pełnego przemiału, albo też zastąp migdałami i mąką kokosową.
Regularne spożywanie jaj może prowadzić do zwiększenia bólu stawów. Zółtka zawierają dużą ilość kwasu arachidonowego, który prowadzi do wytwarzania prostaglandyn, które wywołują stan zapalny w organizmie. Badania jednak pokazują, że musieli byśmy jeść z 30 jajek dziennie aby poziom kwasu arachidonowego by zbyt wysoki.
Białkowe produkty serwatkowe, podobnie jak kazeina czy gluten mogą promować stan zapalny.
Kazeina jest rodzajem białka, który prowadzi do wytwarzania kwasu moczowego w organizmie. Zbyt dużo kwasu moczowego może doprowadzić do bólu i stanów zapalnych w organizmie. Ból z powodu kwasu moczowego, to schorzenie zwane dną moczanową, które może prowadzić do trwałego uszkodzenia stawów.
Osoby nietolerujące glutenu mogą cierpieć z powodu przewlekłego zapalenia, objawiającego się powszechnym bólem. Według naukowców przejście na dietę bezglutenową zmniejsza otyłość, zapalenie i odporność na insulinę.
Zamiast suplementów z serwatki, warto zdecydować się wtedy na zdrowe źródła chudego białka, ziaren, orzechów i nasion.
Tak zwana sól kuchenna nie jest dobra dla zdrowia, zwłaszcza kiedy się cierpi na bóle stawów. Zawiera dodatki i chemię w postaci żelazocyjanku i glinokrzemianu. Ponadto, nie jest bogata w naturalnie występujące minerały, takie jak krzem, czy fosfor, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Ograniczenie spożycia soli zmniejszy utratę wapnia z kości, co zmniejsza ryzyko osteoporozy i złamań.
Należy spożywanie rafinowanej soli do minimum, a jeśli to możliwe zastąpić ją solą morską, czy himalajską. Oprócz ograniczania samej soli, warto mieć oko na produkty przetworzone, które zawierają jej dużą ilość i inne środki konserwujące.
Makaron instant
Glutaminian sodu (MSG) jest dodatkiem do żywności poprawiającym smak. Ma właściwości konserwujące i występuje najczęściej w żywności pakowanej, na przykład – frytkach, przekąskach, mrożonych obiadach, puszkach, chińskich potrawach, surówkach i zupkach.
MSG może powodować stan zapalny i ból w organizmie. Ten sztuczny dodatek jest bardzo szkodliwy dla zdrowia ludzi, którzy cierpią na schorzenia zapalne, jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Starajmy się jeść świeże potrawy, przygotowywane w domu. Używajmy produktów ekologicznych i unikajmy sztucznych dodatków smakowych. Wraz z MSG należy unikać pokarmów zawierających aspartam, który jest substancją niespożywczą, wywołującą stany zapalne.
Nadmierne spożywanie piwa i innych napojów alkoholowych nie jest dobre dla stawów. W rzeczywistości pijący mają dużo większe ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie i dnę moczanową.
Starajmy się ograniczać ilość spożywanego alkoholu.
Źródła:
http://www.pnas.org/content/112/2/542.short
http://ajcn.nutrition.org/content/99/2/352.long
http://ajcn.nutrition.org/content/100/3/959.long
http://www.hindawi.com/journals/jnme/2012/539426/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705319/
http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863%2812%2900226-4/abstract
Jeśli marzysz o śniadaniu, które jest zarówno smaczne, jak i pożywne, placuszki twarogowe będą strzałem…
Wytrawne muffiny to świetna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch…
Szukasz zdrowych, a jednocześnie smacznych pomysłów na śniadanie, które pomogą Ci kontrolować kalorie? Oto 10…
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować z pełnowartościowej kolacji? Oto 10 przepisów,…
Jeśli szukasz pomysłów na szybki i smaczny obiad, zapiekanki to doskonałe rozwiązanie, które zadowoli każdego…
Szukasz pomysłów na pyszne, zdrowe i sycące obiady bez mięsa? Przygotowaliśmy dla Ciebie 10 wegetariańskich…
View Comments
Witam, sama choruje na zapalenie stawów i poszukuje informacji popartych naukowo o przyczynach i substancjach, które powodują zaostrzenie stanów zapalnych, jeśli chodzi o kazeinę w podanym przykładzie, to we wszystkich treściach napotkanych w internecie, powoduje ona zwiększenie wydalanie kwasu moczowego z organizmu: Poza słodkimi napojami zbadano
związek pomiędzy spożyciem nabiału
a stężeniem kwasu moczowego we krwi.
Wykazano, że odtłuszczone produkty
mleczne wpływają na obniżenie hiperurykemii. Przypuszcza się, że takie właściwości wynikają z obecności kwasu orotowego,
który zwiększa wydalanie kwasu moczowego oraz kazeiny i laktoalbuminy, które powodują obniżenie hiperurykemii po
dwóch godzinach od spożycia.