NAJZDROWSZE NASIONA NA ŚWIECIE – NASIONA LNU

Użytkowników online: 104

Ziarenka siemienia to skarbnica witamin i minerałów.

Zawierają:

Siemię lniane nie bez powodu zaliczane jest do  super food .

Jego prozdrowotne właściwości znane są od wieków. Posiada ono bowiem wszystkie składniki niezbędne nam do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Siemię lniane na dodatek jest powszechnie  dostępne i tanie , dlatego polecam wszystkim wzbogacenie nim  swojej codziennej diety. [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]Stosowane jest również jako środek leczniczy.[/su_highlight]

Składniki te sprawiają, że siemię lniane działa wspaniale na naszą skórę, włosy i paznokcie.

Reguluje gospodarkę hormonalną (jest polecane kobietom w okresie menopauzy oraz połogu, a także nastolatkom w okresie dojrzewania), działa też ochronnie na serce.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspaniale reguluje pracę przewodu pokarmowego,[su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”] działa osłaniająco na jelita[/su_highlight], zapobiega zaparciom. Obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
Tłuszcze z grupy omega 3 poprawiają metabolizm i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Przeciwdziałają także stanom zapalnym i spowalniają starzenie się komórek.

NASIONA LNU  to bogactwo :

przeciwutleniaczy
– minerałów Żelazo, Cynk
– witamin gruby B,E

Hitem jest ,że zawierają bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka!

¼ całośći to błonnik! Nasz układ trawienny będzie podkręcony!

Idealnie te nasiona są przystosowane dla osób które nie chcą przytyć, ale też stracić wagę. Po zjedzeniu ich czujemy olbrzymią sytość. Poprawiają nasze trawienie, nadawać się będą dla osób chorych na cukrzyce, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i regulują poziom cukrów we krwi. Nie zapominajmy o wpływie ich na nasze kości i mięsnie.

Zawierają 12 razy więcej magnezu niż fasolka szparagowa, 10 razy więcej białka niż napój mleczny , więcej żelaza niż szpinak.

Jak mamy jeść te cudowne nasionka?

Nasiona dodajemy się do koktajli, jogurtów, deserów, owsianki, sałatek. Możemy dodać je nawet do chleba jak będziemy piec samodzielnie. Namoczone nasiona to błyskawiczne źródło wypełniania naszego żołądka.

Zawartość substancji odżywczych

  • witaminy z grupy B- biorą udział w licznych procesach zachodzących w ciele
  • witamina E– silny antyoksydant
  • potas
  • żelazo
  • cynk
  • białko
  • kwas foliowy
  • błonnik- usprawnia procesy trawienne, bierze udział w oczyszczaniu organizmu
  • kwasy omega-3
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe– usprawniają działanie hormonów w naszym ciele oraz pracę mózgu
  • lignany=fitoestrogeny-regulują gospodarkę hormonalną, co ma duże znaczenie zwłaszcza dla kobiet w okresie menopauzy, właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe
  • niacyny- regulacja poziomu cholesterolu we krwi, neutralizacja toksyn w organizmie
  • składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan)

Na co zwrócić uwagę wybierając siemię lniane?

  • forma – lepiej wybrać ziarniste ponieważ siemię podczas mielenia w fabryce traci część swoich wartości odżywczych
  • przechowywać w suchym miejscu i szczelnym opakowaniu
  • odmiana- najlepsze jest złociste siemię lniane- zawiera dużo więcej wartościowych składników niż brązowe i ma lepszy smak

Jak działa i kiedy stosować?

Spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżce (nie więcej) – najlepiej zmielone w młynku do kawy i wymieszane wyłącznie z zimnymi płynami. Po zmieleniu nasiona szybko ulegają utlenieniu dlatego należy je spożyć do 15 min.

  • przy problemach z układem trawiennym- wrzody, zaparcia, nadkwasota, biegunka, wzdęcia, poprawia pracę jelit
  • łagodzi objawy menopauzy
  • poprawia koncentrację oraz pamięć
  • profilaktycznie- chroni przed zawałem i chorobą wieńcową
  • działa osłonowo
  • działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze
  • przyspiesza gojenie się ran
  • działa regenerująco i wzmacniająco
  • wskazany przy walce z otyłością i nadwagą- daje uczucie sytości
  • obniża cholesterol
  • działa antyoksydacyjnie i oczyszczająco
  • okłady z siemienia stosuje się przy walce z chronicznym kaszlem i zapaleniem oskrzeli
  • poprawia stan i wygląd skóry i włosów
  • zapobiega odwodnieniu organizmu
  • odpowiedni przy alergiach
  • pomaga zwalczać stres
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″] Uwaga: Należy zachować ostrożność stosując siemię lniane jeżeli została stwierdzona niedrożność jelit![/su_icon_panel]
Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • A jak to jest z tym, że te wszystkie cudowne właściwości dostępne są tylko wówczas gdy spożywany świeżo zmielone nasiona? Spożywając nie zmielone właściwie nic nie uzyskujemy. Czy to może kolejny mit?

  • Ja słyszałam ze nasiona zalewa sie woda i gotuje do uzyskania lepkiego gludu, potem pije. Czy to prawda?

  • Zagotowane są mega na podrażniony żołądek i drogi pokarmowe plus jak dodacie miodu i cytryny fajnie czyszczą płuca i łagodzą kaszel. Problem to smak bo robi się wtedy z tego wielki glut... ale nożna powiedzieć że to mega zdrowy glut. Oczywiście gotujemy świerzo zmielone nasiona i takie też spożywany bez gotowania bo nasz organizm nie trawi otoczki nasion a w rezultacie guzik się pożywi. Moje pytanie jest zgoła inne. Len zmielony rozkłada się na kwas cyjanowodorowy, którym można się zatruć przy ilościach większych niż dwie łyżki zmielonego siemienia zjedzone jednorazowo. Czy autor może się do tego odnieść? Chodzi o bezpieczne dawkowanie.

  • W jakiej formie najlepiej spożywać siemię? Mielone czy w nasionach / zagotowane, zalane wrzątkiem czy pozostawione w letniej wodzie na kilka godzin?

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago