Pistacje są jednymi z najbardziej zdrowych orzechów. Bogate są w wysokie zawartości białka, wapnia, żelaza, miedzi, kwasu oleinowego i przeciwutleniaczy takich jak witamina A i E. Pistacje zawierają mniej tłuszczu niż większość innych orzechów oraz wspomagają leczenie różnorakich chorób i schorzeń.
Orzechy te są bardzo pożywne dla krwi, układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego, mięśniowego i nerwowego. Są doskonałym elementem diety odchudzającej. Jedna garść może pomóc zahamować apetyt utrzymując jednocześnie przy energii. Pistacje są znane z obniżania lipidów i lipoprotein we krwi, co w efekcie przyczynia się do obniżania frakcji LDL cholesterolu, a podnoszenia HDL. Jednym słowem optymalizuje nasz lipidogram i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Surowe pistacje wpływają korzystanie na zaparcia, suchość skóry, wątrobę i nerki. Mogą pomóc również w zapobieganiu chorobom wieńcowym, udarom mózgu, infekcjom, utratom pamięci, przy cukrzycy typu 2, bezsenności, zaburzeniach neurologicznych, nowotworach skóry i zwyrodnieniach plamki żółtej. Dla ostatecznych korzyści dla zdrowia, wybieraj surowe, niesolone orzechy, w naturalnym kolorze, bez barwników.
Olej z pistacji jest również doskonałym środkiem do rewitalizacji, odżywia skórę i doskonale nadaję się do masażu i jako kosmetyk. Warto spożywać go regularnie w diecie, jest świetny do sałatek oraz pesto.
Spróbuj poniższego przepisu na pistacjowe pesto , niosące ze sobą wiele korzyści zdrowotnych
Składniki:
- 1 szklanka świeżej bazylii
- ½ szklanki kolendry
- 1 szklanka łuskanych orzechów pistacjowych
- 2-3 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek lub oleju pistacjowego nierafinowanej
- ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
- szczypta soli morskiej
Blenduj wszystkie składniki do czasu otrzymania gładkiej masy.
Pesto pistacjowe świetnie się nadaje jako dip, do smarowania kanapek, jako dodatek do pieczonych ziemniaków, do ryżu, czy makaronu.