Pistacje są jednymi z najbardziej zdrowych orzechów. Bogate są w wysokie zawartości białka, wapnia, żelaza, miedzi, kwasu oleinowego i przeciwutleniaczy takich jak witamina A i E. Pistacje zawierają mniej tłuszczu niż większość innych orzechów oraz wspomagają leczenie różnorakich chorób i schorzeń.

Orzechy te są bardzo pożywne dla krwi, układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego, mięśniowego i nerwowego. Są doskonałym elementem diety odchudzającej. Jedna garść może pomóc zahamować apetyt utrzymując jednocześnie przy energii. Pistacje są znane z obniżania lipidów i lipoprotein we krwi, co w efekcie przyczynia się do obniżania frakcji LDL cholesterolu, a podnoszenia HDL. Jednym słowem optymalizuje nasz lipidogram i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Surowe pistacje wpływają korzystanie na zaparcia, suchość skóry, wątrobę i nerki. Mogą pomóc również w zapobieganiu chorobom wieńcowym, udarom mózgu, infekcjom, utratom pamięci, przy cukrzycy typu 2, bezsenności, zaburzeniach neurologicznych, nowotworach skóry i zwyrodnieniach plamki żółtej. Dla ostatecznych korzyści dla zdrowia, wybieraj surowe, niesolone orzechy, w naturalnym kolorze, bez barwników.

Olej z pistacji jest również doskonałym środkiem do rewitalizacji, odżywia skórę i doskonale nadaję się do masażu i jako kosmetyk. Warto spożywać go regularnie w diecie, jest świetny do sałatek oraz pesto.

Spróbuj poniższego przepisu na pistacjowe pesto , niosące ze sobą wiele korzyści zdrowotnych

Składniki:

  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • ½ szklanki kolendry
  • 1 szklanka łuskanych orzechów pistacjowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek lub oleju pistacjowego nierafinowanej
  • ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej

Blenduj wszystkie składniki do czasu otrzymania gładkiej masy.

Pesto pistacjowe świetnie się nadaje jako dip, do smarowania kanapek, jako dodatek do pieczonych ziemniaków, do ryżu, czy makaronu.