–Kwasy tłuszczowe MCT poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę, minimalizują dynamikę podnoszenia się glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów . Badania potwierdzają, że spożywanie 30 ml oleju kokosowego codziennie przez 12 tyg wpływa istotnie na zmniejszenie tkanki tłuszczowej . Ta informacja nie jest dla osób, które szukają diety cud, tylko dla świadomych ludzi, którzy mają zbilansowaną dietę i tego tupu informację traktują jako narzędzie do jeszcze lepszej pielęgnacji naszego zdrowia i ciała
-Systematyczne jedzenie produktów na bazie kokosa rewelacyjnie wpływa na prace jelit, prebiotyki i probiotyki o wysokiej bioaktywności pomagają usprawnić prace jelit, ponadto oczyszczają jelito grube z niepotrzebnego balastu oraz blokują wchłanianie cukrów prostych i tłuszczów trans na poziomie jelita cienkiego.
–Kefir kokosowy z wiórkami kokosowymi przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz usprawnić pracę serca podczas intensywnego wysiłku, odpowiednia ilość potasu we krwi powoduje lepsze ukrwienie kończyn a co za tym idzie dużo więcej witamin i minerałów gromadzi się w mięśniach.
Organizm ludzki metabolizuje poszczególne kwasy tłuszczowe w odmienny sposób. MCFA w oleju kokosowym są wartościowe, ponieważ obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca i arteriosklerozy. Olej kokosowy to najlepsze źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
Najlepszym przykładem takiej populacji jest Tokelau, społeczeństwo, które żyje na Południowym Pacyfiku. Aż 60% dziennej dawki kalorii czerpią z kokosów i są największymi konsumentami tłuszczów nasyconych na świecie. Cieszą się dobrym zdrowiem i mocnym sercem. Podobnym przykładem są mieszkańcy Kitavans – małej wyspy w grupie Wysp Trobriand w Papui Nowej Gwinei.
Mimo, iż łyżka oleju kokosowego zawiera 120 kalorii, to nie wypływają one tak samo na organizm jak 120 kalorii oleju rzepakowego.
Poszczególne rodzaje żywności mogą mieć ogromny wpływ na nasze hormony i zdrowie metaboliczne.
Olej kokosowy działa termogenicznie, bardziej niż inne produkty spożywcze i tłuszcze. Oznacza to, że jedzenie tego wspaniałego produktu zwiększa wydatek energetyczny. Innymi słowy – jedzenie większej ilości oleju kokosowego spali więcej kalorii.
Aby schudnąć trzeba spełniać pewne warunki:
Po pierwsze – musimy doprowadzić do deficytu kalorycznego. Oznacza to, że trzeba jeść produkty zwiększające metabolizm, a nie tłumiące go, dzięki czemu możesz zdrowo się odżywiać i dać swoim mięśniom możliwość spalenia zbędnej tkanki tłuszczowej.
Po drugie – Aby bez wysiłku schudnąć potrzebna jest równowaga hormonalna. Co za tym idzie – utrzymanie w zdrowiu głównie wątroby i tarczycy. Olej kokosowy nie tylko pomaga organizmowi spalić więcej kalorii, ale także chroni wątrobę, dzięki czemu tarczyca może funkcjonować na jeszcze wyższym poziomie.
Jedz olej kokosowy i chudnij!
Pewnie już miałeś okazję poznać żywność działającą przeciwzapalnie i to w jaki sposób zmniejsza ona produkcje wolnych rodników, utrzymując zdrowe komórki poprzez hamowanie stresu oksydacyjnego. Dobry olej kokosowy, nie tylko znajduję się na liście produktów przeciwzapalnych, ale posiada również inne super moce lecznicze:
Wyobraź sobie jak Twoje zdrowie, odporność i zdolność do spalania tkanki tłuszczowej wzrośnie, jeśli zdecydujesz się na włączenie zaledwie dwóch łyżek oleju kokosowego do pożywienia.
Może wydawać się dziwne, iż tłuszcz kokosowy ma zdolność do kontroli cukru i insuliny we krwi, gdyż sam ma na niego bezpośredni wpływ. Jest jednak efekt pośredni, w którym dzieje się magia!
Lekarze i dietetycy zalecają u diabetyków przestrzeganie diety o niskiej zawartości tłuszczu i cukru rafinowanego. Musieli pominąć ważny fakt, że olej kokosowy pomaga glukozie wejść w komórkę, spowalniając i zmniejszając poziom insuliny we krwi. Oczywiście, ważnym aspektem jest jedzenie posiłków, które zawierają zróżnicowane wartości, ale szczególnie ważne jest to, aby wybierać tłuszcze najwyżej jakości.
Zdrowe tłuszcze zawarte w oleju kokosowym odgrywają istotną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi: spowalniają procesy trawienne, zapewniając stałą energię z żywności, poprzez obniżenie ogólnego indeksu glikemicznego. Jeśli połączymy spożycie oleju kokosowego z węglowodanami, nastąpi ich rozkład co glukozy, co za tym idzie – poziom cukru we krwi pozostaje stabilny, nawet po posiłku.
Olej kokosowy składa się ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), w przeciwieństwie do nowoczesnych olejów, takich jak olej sojowy, kukurydziany, rzepakowy, które składają się z niestabilnych termicznie kwasów tłuszczowy i mają niską temperaturę dymienia (oleje roślinne oczywiście muszą występować w naszej diecie ale tylko nierafinowane, nie poddane obróbce termicznej i nie potraktowane kwasem fosforowym jak to ma miejsce w 90% produktów w naszych sklepach. Pamięntajmy również o prawidłowej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 do 6, zła proporcja omeg3 1:8 omega6 może powodować stany zapalne). Warto zaznaczyć, że kwasy tłuszczowe MCT, mogą zmniejszać zdolność komórek do wchłaniania cukru we krwi, co może powodować lub nasilać insulooporność i cukrzycę. Zdrowe komórki wykorzystują glukozę, niezdrowe – nie.
Potwierdzają to badania brazylijskich naukowców, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym „Lipids”. W ich eksperymencie wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które cierpiały na otyłość brzuszną. Przez 12 tygodni część z nich spożywała dziennie 30 ml oleju kokosowego, a część 30 ml oleju sojowego. W tym czasie miały odżywiać się tak, jak do tej pory i dodatkowo maszerować codziennie przez 50 minut. Okazało się, że po zakończeniu badań kobiety, które spożywały olej kokosowy, miały znacznie mniejszy poziom tkanki tłuszczowej oraz mniejszy obwód w talii niż kobiety, które spożywały olej sojowy.
Tłuszcz który znajduje się w kokosie po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz jest od razu wykorzystywany do produkcji energii, a co za tym idzie – przyspiesza nasz metabolizm . Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości.
Populacje, które jadają olej kokosowy są najzdrowszymi populacjami na świecie, nic dziwnego zatem, że ich serca są najsilniejsze.
Badania nad Polinezyjczykami, którzy zużywają ponad 60% całkowitej liczby kalorii z kokosa, okazały, iż żyją w doskonałym zdrowiu, bez objawów choroby serca. Mieszkańcy Papui Nowej Gwinei, którzy żerują na oleju kokosowym i innych produktów tej rośliny, nie wykazują żadnych objawów udaru mózgu, czy ataków serca. Natomiast w Stanach Zjednoczonych od 60 lat odnotowuje się coraz większą liczbę chorób serca, czy udarów mózgu. W przeciwieństwie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, olej kokosowy nie utlenia się podczas wystawiania na tlen, światło czy ciepło. Tym samym nie powoduje uszkodzeń tętnic, poprzez stres oksydacyjny. Jeśli członkowie rodziny cierpieli na choroby serca, włączenie oleju kokosowego będzie miało bezpośredni pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Na niektórych stronach internetowych nie znajdziesz nic pozytywnego na temat oleju kokosowego, zwłaszcza jeśli chodzi o jego zdolność do zwiększania wydajności działania tarczycy i tempa przemiany materii.
Zadajesz sobie wówczas pytanie DLACZEGO?
Istnieje wiele opublikowanych badań na temat relacji między olejem kokosowym a metabolizmem i tarczycą. Badania pokazują, że zawiera on unikalne kwasy tłuszczowe, które stymulują przemianę materii, dostarczają organizmowi ogromną energię i potęgują utratę zbędnej masy ciała.
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że niedoczynność tarczycy to choroba autoimmunologiczna, a jest to jeden z głównych powodów, dla których konwencjonalne leczenie farmaceutyczne nie jestnieskuteczne. W celu rozwiązania problemu z tarczycą tak naprawdę trzeba zmniejszyć stan zapalny, ponieważ zapalenie prowadzi do zmniejszenia konwersji T4 do T3 (nieaktywna forma hormonu tarczycy). Organizm musi go przekształcić do tej postaci, zanim będzie wdrożona w użycie.
W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie American Society for Microbiology w Sferze, zgodnie z Medical Daily, naukowcy stwierdzili, że olej kokosowy może zwalczać zakażenie krwi spowodowane przez grzyby Candida albicans.
Objawy grzybicy Candida:
Trudno uwierzyć, że możesz mieć grzyby rosnące w organizmie. Obecność Candidy może doprowadzić do utraty wagi, uczucia zmęczenia, większej podatności na stres. Olej kokosowy zatrzymuje rozwój tego grzyba. Na podstawie badań z Rice University szacuje się, że 70% ludzi dotyka grzybicza infekcja ogólnoustrojowa.
Czytając 6 poprzednich powodów, nie powinieneś mieć wątpliwości co do skuteczności oleju kokosowego w redukcji tłuszczu. Większość kobiet nie osiąga celu „płaskiego brzucha”, ponieważ nie mają wystarczająco zdrowia. To może, albo nie może mieć sens, ale prawda jest taka, której większość nie chcę usłyszeć.
Co chcą usłyszeć:
Jeśli spodobały Ci się powyższe tezy, to masz szczęście, ponieważ olej kokosowy dokładnie to zapewni.
Badania przeprowadzone u 40 kobiet z otyłością brzuszną dowodzą, że przy spożyciu oleju kokosowego przez okres 12 tygodni BMI uległo znacznemu zmniejszeniu, a obwód talii się zmniejszył. Rzecz jasna, płaski brzuch nie pojawi się w sposób magiczny, czy na pstryknięcie palcem. Może to potrwać kilka tygodni, a nawet miesięcy, od czasu rozpoczęcia nawyku spożywania oleju kokosowego. Są to rzeczy wymagające czasu.
Jest to uniwersalna prawda, jeśli unikasz pójścia na skróty i pracujesz nad czymś silnie, nie tylko osiągniesz swój wymarzony sukces, ale go podtrzymasz. Zadaj sobie pytanie „Wolałabym mieć płaski brzuch w 4 tygodnie, przez okres jednego CZY wolałabym mieć płaski brzuch w 4 miesiące, ale trwający wiecznie?” Twoja odpowiedź zdeterminuje nawyki.
2 łyżki oleju kokosowego każdego dnia jest odpowiedzią na problemu zdrowotne i dla tych, którzy pragną zgubić nieco kilogramów. Zalecane jest zatem używanie tego tłuszczu również podczas gotowania.
Błonnik – 9,0 g / 100g
Rewelacyjnie wpływa na prace jelit, pomaga oczyszczać z niepotrzebnego balastu oraz blokuje wchłanianie cukrów prostych i tłuszczów trans. Pamiętajmy jednak, że za dużą ilość błonnika (dla każdej osoby indywidualna ilość ) może powodować złe wchłanianie witamin i minerałów.
Potas – 356 mg /100g
zawarty w miąższu kokosowym – (356 mg/100 g), w związku z tym może się przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz usprawnić pracę serca podczas intensywnego wysiłku, odpowiednia ilość potasu we krwi powoduje lepsze ukrwienie kończyn a co za tym idzie dużo więcej witamin i minerałów gromadzi się w mięśniach.
W ten sposób szybciej dochodzi do aktywowania procesów utleniających tkankę tłuszczową i regeneracje po treningową. Oprócz kokosa dużo potasu ma : Pomidor, Banan
Magnez – 32 mg /100g
Bierze także udział w dostarczaniu energii do tkanek i komórek, co jest szczególnie istotne dla naszego mózgu. Najbardziej znane działanie magnezu dotyczy prawidłowego funkcjonowania mięśni. Wykazano, że wysoka zawartość błonnika (40-50g/dobę) w diecie powoduje ograniczenie przyswajania magnezu.
Ponadto zawiera Fosfor, który ułatwia wzrost i regenerację tkanek, dla osób aktywnych ma on istotne znaczenie w okresie zmorzonej aktywności fizycznej.
Woda kokosowa skutecznie może być używana podczas intensywnego treningu, ze względu na swój izotoniczny charakter. Świetnie uzupełnia elektrolity i utracone pierwiastki śladowe.
Świeży kokos jest dość kaloryczny (354 kcal/100 g), dlatego należy go spożywać w umiarkowanych ilościach – tylko wtedy będzie sprzyjał utracie wagi.
Wartości odżywcze świeżego miąższu kokosa (w 100 g)
Wartość energetyczna – 354 kcal
Białko ogółem – 3,33 g
Tłuszcz – 33,49 g
Węglowodany – 15,23 g (w tym cukry proste 6.23)
Błonnik – 9,0 g
Witamina C – 3,3 mg
Tiamina – 0,066 mg
Ryboflawina – 0,020 mg
Niacyna – 0,540 mg
Witamina B6 – 0,054 mg
Kwas foliowy – 26 µg
Witamina E – 0,24 mg
Witamina K – 0,2 µg
Wapń – 14 mg
Żelazo – 2,43 mg
Magnez – 32 mg
Fosfor – 113 mg
Potas – 356 mg
Sód – 20 mg
Cynk – 1,10 mg
Piękno
Dom
Kuchnia
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/
_________________________________________
Leczenie
Źródła:
http://www.mayoclinic.org/coconut-oil-thyroid/expert-answers/faq-20058244
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/
http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8450295
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080
http://www.mayoclinic.org/coconut-oil-thyroid/expert-answers/faq-20058244
Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…
Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…
Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…
View Comments
Hej :) Nie znalazłam w artykule tylko jednej informacji . jak sprawa wygląda z olejem rafinowanym? czy również posiada wszystkie wyżej wymienione zalety? czy jednak lepiej zainwestować w olej nierafinowany ?
Pozdrawiam .
Nierwafinowany tłoczony na zimno oraz ze znaczkiem organicznego pochodzenia - jest najlepszy. Rafinowany ma mniej wartości- ponieważ poddawany jest obróbce m.in. termicznej co powoduje wytrącanie cennych elementów.
Olej niereafinowany tloczony na zimno z organicznej uprawy kosztuje ok. 50 zl/1 l. Mom zdaniem WARTO zainwestować.
A mnie się wszystko szybko przypala na tym oleju :/
Nie nalezy zbyt mocno nagrzewac tego oleju.
Do Kostka:
Rafinowany jest pozbawiony wielu cennych składników odżywczych . Aby otrzymać cały ten bukiet dobroci należy zakupić Nierafinowany (nieoczyszczony) i najlepiej tłoczony na zimno Olej Kokosowy :)
Ok, Dzieki ! :)
Joanna czy ten nierafinowany tłoczony na zimno będziesz używać do smażenia? jeśli tak to też pozbędziesz się części tych cennych składników odżywczych jak przy rafinacji -do smażenia kupuje rafinowany 17,50zł 900ml, a jeśli będzie używany do jedzenia na zimno i jako kosmetyk to jak najbardziej nie rafinowany.
ja dodałabym jeszcze, że olej kokosowy:
- jest bogaty w kwas laurynowy, który można spotkać m.in. w mleku kobiecym
- jeśli chodzi o smażenie, to nie traci on swoich właściwości ponieważ jest bogatym źródłem kwasów nasyconych
- pewnie większość z nas oglądała film "Cast away" - i pamięta, że główny bohater żywił się przede wszystkim, jeśli nie tylko kokosami właśnie.... niby to fikcja, jednak jeśli by przyjrzeć się temu dokładniej to nie ma w tym żadnej fikcji - już 15 lat temu od pewnej bardzo "zorientowanej" weganki usłyszałam, że kokos ma tyle dobroczynnych właściwości, że człowiek mógłby się żywić tylko i wyłącznie nim i niczego by mu do zdrowia nie brakowało... Wówczas, wydawało mi się to trochę abstrakcją ... no i marzeniem aby w naszym pięknym kraju można było sobie pozwolić na jadanie kokosów, a tym bardziej znalezienie w sklepie oleju kokosowego. Nadal w Polsce ma on dość wysoką cenę, w UK za 1godz pracy można kupić sobie słoik dobrego organicznego oleju kokosowego
- na równi z olejem kokosowym stawiam olej lniany budwigowy, niestety go nie można używać na ciepło; Jednak jego właściwości też są cudowne a cena dużo bardziej przystępna niz oleju kokosowego
Gdzie kupić taki nierafinowany najtaniej :)
Polecam sklep fresh and eco mają w swojej ofercie olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno i ekologiczny 1l za 68 zł.
ja dodaję codziennie łyżkę do gorącej kawy
Pptwierdzam, olej kokosowy jest świetny na wszystko, szczególnie nierafinowany. Na stronie http://www.olejekaszubskie.pl znajdziecie ten i inne oleje tłoczone na zimno! polecam