Pomimo bardzo obcobrzmiącej nazwy, galusan epigallokatechiny jest związkiem bardzo powszechnym., często występującym w produktach roślinnych. Jest on również bardzo przydatnym dla zdrowia przeciwutleniaczem. Dlatego właśnie warto go poznać i spożywać w różnych pokarmach bardziej świadomie!
EGCG, czyli galusan epigallokatechiny jest bardzo silnym flawonoidem, pochodną katechiny. Wśród przeciwutleniaczy zajmuje on bardzo ważne miejsce, gdyż wykazuje 100 razy mocniejsze działanie przeciwutleniające niż witamina C oraz aż 25-krotnie silniejsze niż witamina E, znana jako „witamina młodości”. To sprawia, że jest on bardzo częstym składnikiem suplementów diety, szczególnie tych o właściwościach odchudzających, ponieważ bardzo sprzyja on utracie masy ciała poprzez wzmożona termogenezę.
Wolne rodniki tlenowe powstają w naszych organizmach na skutek wielu różnych procesów. Są one spowodowane oddziaływaniem czynników środowiskowych, takich jak promienie słoneczne, wdychanie spalin, silny stres, i innych. Wytwarzają się także na skutek niewłaściwej diety. Gdy stosunek wolnych rodników względem przeciwutleniaczy jest zawyżony, organizm narażony jest na wiele różnych niekorzystnych dolegliwości. Staje się podatny na stany zapalne, choroby metaboliczne, na infekcje, a nawet nowotwory. Istotą przeciwutleniaczy w organizmie jest utrzymywanie prawidłowej harmonii z wolnymi rodnikami i nie dopuszczanie do tego, by reaktywne formy tlenu przeważały. Tym samym antyoksydanty nie dopuszczają do tworzenia się stanów zapalnych, działają przeciwnowotworowo, dbają o właściwą gospodarkę cukrową oraz utrzymanie dobrego stanu układu krążenia, a także zapobiegają starzeniu się organizmu. Innymi słowy – ich spożywanie w żywności jest ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia, nawet w obliczy niesprzyjających warunków środowiskowych.
Jeśli tylko masz możliwość, spożywaj żywność bogatą w przeciwutleniacze! A po które produkty najlepiej sięgać, gdy chce się skorzystać z ich przebogatych właściwości? Oto artykuły bogate w EGCG:
Jak widać, uzbrojenie organizmu w silne przeciwutleniacze nie powinno być wyzwaniem ponad siły. Wystarczy polubić się z zieloną herbatą, a także każdego dnia sięgnąć po porcję orzechów i ulubionych owoców – nie tylko sezonowych.
Przyroda daje nam też obfitość innych katechin, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Są to na przykład epikatechina, epigalokatechina i 3-galusan epikatechiny. Występują one w równie smacznych co powyższe produktach żywnościowych: gorzkiej czekoladzie, czerwonym winie, roślinach strączkowych. Jedzmy je na zdrowie – bo kto powiedział, że zdrowa dieta ma być nieatrakcyjna dla kubków smakowych?
Przeciwutleniające działanie tego związku pozwala czerpać z niego wiele korzyści zdrowotnych, na czym z pewnością skorzystają zarówno osoby chorujące, jak i te zdrowe, które pragną zwiększyć swój poziom witalności. Oto korzyści prozdrowotne EGCG:
Zwalczanie wolnych rodników, co spowalnia procesy starzenia i zapobiega nowotworzeniu.
Hamuje aktywność substancji chemicznych o działaniu zapalnym, na przykład TNF-alfa. Stany zapalne są główną przyczyną powstawania chorób cywilizacyjnych, dlatego chcąc im zapobiegać, należy dbać o przeciwzapalny charakter tego, co jemy!
EGCG ma zdolność do obniżania ciśnienia krwi, a to właśnie nadciśnienie jest jednym z czynników przyspieszających rozwój choroby wieńcowej. Oprócz tego obniża też poziom cholesterolu we krwi, co pomaga zapobiegać gromadzeniu się płytki miażdżycowej w świetle tętnic.
EGCG jest jednym ze składników modnych i popularnych suplementów diety przyspieszających chudnięcie. W pewnych badaniach zaobserwowano, że spożywanie 80-300 mg kofeiny oraz 100-460 mg EGCG dziennie przez minimum 12 tygodni pozwala uzyskać efekty znacznej utraty tkanki tłuszczowej! Można więc, zamiast łykać suplementy, w czasie diety postawić na picie 1-2 filiżanek czarnej kawy bez cukru oraz 1-2 filiżanek zielonej herbaty każdego dnia, i czekać na efekty!
EGCG zapobiega chorobom zwyrodnieniowym mózgu. Zmniejsza więc podatność na zachorowanie na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Może to być spowodowane działaniem przeciwzapalnym EGCG, jednak potrzebne są dalsze badania, aby stwierdzić to z pewnością.
Efekty działania EGCG są dość znacząco zróżnicowane. Może to wynikać z tego, że EGCG bardzo szybko przechodzi przez jelito cienkie i trafia do jelita grubego, gdzie zostaje szybko strawione przez bakterie jelitowe. Biorąc pod uwagę najlepsze źródło EGCG, jedna filiżanka (250 ml) zielonej herbaty zawiera około 50-100 mg tego związku. W przypadku spożywania powyżej 800 mg EGCG, czyli ponad 8 filiżanek zielonej herbaty, obserwuje się zwiększenie poziomu transaminaz we krwi, czyli wątrobowych wskaźników uszkodzenia tego organu. Szacuje się, że bezpieczna ilość EGCG dzienna to 338 mg, czyli około 3 filiżanek zielonej herbaty. W diecie należy jednak uwzględniać również spożycie innych produktów, które mogą zawierać EGCG, a zatem nawet prozdrowotna zielona herbata powinna być pita z umiarem.
Przy przedawkowaniu EGCG można zaobserwować objawy takie jak uszkodzenia wątroby i nerek, obniżenie poziomu cukru we krwi, niedokrwistość i zawroty głowy. Szczególnie powinny uważać kobiety ciężarne, ponieważ nadmiar EGCG może zaburzać wchłanianie folianów – kwasu foliowego, który suplementuje się w ciąży, aby zapobiec wadom cewy nerwowej u płodu.
Również osoby zażywające leki przeciwpsychotyczne i obniżające poziom cholesterolu powinny uważać na suplementy zawierające EGCG, gdyż ten związek zakłóca wchłanianie tych leków.
EGCG jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety, zapobiegającym zachorowaniu na liczne choroby cywilizacyjne, dlatego należy jak najbardziej dbać o jego podaż. To składnik obecny nie tylko w wielu owocach, zielonej herbacie czy orzechach, ale również w suplementach diety, szczególnie tych wspomagających odchudzanie. Jednak do stosowania suplementów należy podchodzić z rezerwą, gdyż nie zawsze ich jakość jest zadowalająca. Poza tym, jeśli spożywa się na co dzień wiele produktów zawierających naturalny EGCG, wówczas dodatkowo przyjmowane suplementy mogą doprowadzić do przedawkowania, poważnego w skutkach. Dużo lepiej jest więc pokochać smak zielonej herbaty i częściej sięgać po owoce i orzechy, aby w naturalny sposób wspierać swój proces odchudzania!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…