Witamina B2 zwana też ryboflawiną, to składnik bioaktywny warunkujący prawidłowe działanie wielu ustrojów. Sprawdź, w jakich produktach ją znajdziesz, i przed jakimi schorzeniami może Cię ona ochronić!
Jest to związek będący połączeniem rybitolu i flawiny, stąd też jej nazwa zwyczajowa – ryboflawina. To witamina rozpuszczalna w wodzie, będąca prekursorem dwóch ważnych koenzymów. Są to: FMN – mononukleotyd flawinowy i FAD – dinukleotyd flawinoadeninowy.
To witamina, której udział w procesach utleniania i redukcji jest nieoceniony. Dzięki niej możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Razem z witaminą A odgrywa bardzo ważną rolę w działaniu błon śluzowych zgodnie z ich przeznaczeniem, a także w prawidłowym funkcjonowaniu dróg oddechowych. Ryboflawina uczestniczy również w przemianach aminokwasów oraz lipidów. Jest bardzo ważną witaminą, warunkującą prawidłowe działanie nabłonka przewodu pokarmowego, naczyń krwionośnych oraz skóry.
Witamina B2 lub ryboflawina jest jedną z najważniejszych witamin spośród ośmiu witamin z grupy B, która jest odpowiedzialna nie tylko za utrzymanie zdrowych komórek krwi, ochronę skóry i oczu, ale także za zwiększenie poziomu energii. Reguluje metabolizm i działa jako przeciwutleniacz w organizmie. W przypadku kobiet w ciąży, ryboflawina staje się niezbędna do rozwoju kości, mięśni i nerwów dziecka.
Pomimo tego, iż awitaminozy w obecnych czasach zdarzają się niezwykle rzadko, niedobory witaminy B2 występują bardzo powszechnie. Objawiają się one najczęściej dolegliwościami skórnymi. Najpowszechniej występującym objawem niedoboru ryboflawiny jest tworzenie się zajadów, owrzodzeń w okolicach jamy ustnej, łuszczenie skóry na twarzy. W przypadku większych niedoborów pojawić się mogą objawy pogorszenia wzroku, zawroty głowy, swędzenie w okolicach ujścia pochwy, łojotok, zmętnienie soczewki, zapalenie języka i inne.
Bardzo istotną kwestią jest zapotrzebowanie na tę witaminę. Jej nadmiar jest w niezmienionej postaci usuwany wraz z moczem. Jest to witamina egzogenna, rozpuszczalna w wodzie. A zatem – należy jej dostarczać każdego dnia do organizmu w ilości minimum 1,5mg. Nie jest to zadanie trudne, zważywszy na to, że witamina B2 występuje w dużych ilościach w bardzo powszechnych, lubianych i łatwo dostępnych produktach.
Jest to witamina stosunkowo odporna na działanie wysokich temperatur. Jednakże jest mniej odporna na wypłukiwanie. Dlatego też produkty zawierające większe ilości witaminy B2, w celu uniknięcia strat, należy gotować w jak najmniejszej ilości wody (najlepiej na parze).
W swojej naturalnej postaci witamina B2 występuje w takich produktach jak:
i w innych produktach. Stosuje się ją również przy produkcji niektórych artykułów żywnościowych, takich jak: płatki kukurydziane, masło orzechowe, napoje kakaopodobne, kawa. W niektórych produktach ryboflawina wykorzystywana jest do barwienia produktów, takich jak budynie, kisiele, przyprawy itp.
Jest to witamina, która bardzo ważną rolę odgrywa przede wszystkim dla procesu prawidłowego widzenia. Transportuje tlen do soczewki oka, czym dba o prawidłową jej przejrzystość i tym samym zapobiega zaćmie. Witamina B2 wzmacnia działanie insuliny, dzięki czemu pomaga w prawidłowych reakcjach organizmu na podanie tego hormonu. Dzięki niej produkowany jest kortyzol – hormon o właściwościach między innymi przeciwzapalnych. Ryboflawina uczestniczy w procesie redukcji i utleniania, wpływa na dobry stan błon śluzowych. Reguluje ciśnienie krwi, pracę mięśni (w tym mięśnia sercowego).
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…