Jak zrobić smaczną owsiankę? 5 szybkich zdrowych pomysłów

Użytkowników online: 76

Zwyczajna owsianka na wiele sposobów!

Aby dobrze zacząć dzień, warto postawić na pożywne śniadanie. Oczywiście takie, które nie zajmie zbyt wiele czasu w przygotowaniu i zjedzeniu. Owsianka wydaje się być śniadaniem idealnym. Jest szybka, smakowita, i każdego dnia można ją jeść w innej wersji!

Dlaczego owsianka?

Płatki owsiane są bogate przede wszystkim w błonnik. Ta cecha sprawia, że mają one zdolność do obniżania cholesterolu oraz poprawiają przemianę materii. Śniadanie z owsianką w roli głównej pozwala na powolne, ale długotrwałe wydzielanie energii koniecznej do codziennych zmagań. Węglowodanowe śniadanie działa skutecznie w odchudzaniu, szczególnie u osób, które preferują mniejsze porcje posiłków, zjadane częściej. Owsianka na mleku gwarantuje też zaopatrzenie organizmu w dobrej jakości białka – zwierzęce lub roślinne, jeśli preferujesz mleko sojowe, ryżowe czy migdałowe. Dorzucone do niej składniki, takie jak pestki, orzechy, jagody i przyprawy, mają właściwości antyoksydacyjne i doskonale odżywiają organizm!

Jak przygotować owsiankę?

Owsianka bazująca na prawdziwych górskich płatkach owsianych (nie błyskawicznych!) to wyjątkowo zdrowy posiłek. Takie płatki owsiane warto przez noc namoczyć w wodzie, aby rano można było je szybciej ugotować. Do gotującego się mleka należy wrzucić kilka garści płatków owsianych, a po przestudzeniu – dodawać kolejne składniki. To banalnie proste!
Wiele twarzy owsianki
Płatki owsiane na mleku to jeden z hitowych pomysłów na śniadanie, podobnie jak omlet. Można je wykonać w tylu wersjach, że każdego dnia uda się jeść coś zupełnie innego. Tym sposobem już w pierwszym posiłku każdego dnia zapewniasz sobie bogactwo witamin i minerałów, bardzo zróżnicowane. Możesz też dowolnie modyfikować składniki, dorzucając garść tego lub owego więcej, aby zrobić owsiankę w wersji turbo, doładowującą Twój organizm w najbardziej potrzebne w Twojej diecie składniki!

Oto kilka propozycji, które na pewno przypadną Ci do gustu:

Jagodowy odjazd!

To porcja płatków owsianych (około 50-100g, wedle uznania) zalanych ciepłym mlekiem kokosowym. W sezonie letnim ta owsianka sprawdza się najlepiej, bo zakłada wykorzystanie świeżych letnich jagód: truskawek, malin i borówek. Taka owsianka to prawdziwy antyoksydacyjny kopniak! Zawiera niewiele fruktozy, za to sporo skrobi (z płatków) oraz błonnika, a także dobrej jakości tłuszczów z mleka kokosowego. Nie wymaga dosładzania!

Słodko-gorzko!

To bardzo wytrawna kompozycja smakowa, dla tych, którym truskawki z czekoladą przywodzą na myśl same najlepsze chwile. Do płatków ugotowanych w mleku krowim wrzuć kilka kostek gorzkiej czekolady. Wybierz taką z zawartością kakao minimum 70%, żeby miała jak najmniej cukru, a jak najwięcej magnezu. Dobrze jest taką czekoladę zetrzeć na tarce. Dorzuć garść posiekanych migdałów w łupinie i świeżutkie truskawki. To smak, który z pewnością nie będzie w niczym przypominał znienawidzonej owsianki z czasów dzieciństwa!

Wytrawnie i z gruchą.

Owsianka na kefirze? To doskonały sposób na doturbowanie się kulturami bakterii mlecznych, a przy okazji zasmakowanie owsianki w słodko-kwaśnej wersji. Ugotowane i odsączone płatki owsiane zalej schłodzonym kefirem. Dorzuć pokrojonego w plastry banana, świeżą i soczystą gruszkę i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Cóż, Francuzi nie od dziś wiedzą, że orzech i gruszka to wyjątkowo trafne połączenie…

Bakaliowo i veggi.

To owsianka bezmleczna, której bazę stanowić będzie porcja masła orzechowego rozpuszczona w gorącej wodzie oraz ugotowane na wodzie płatki. Dorzucamy do tego garść mieszanki studenckiej, dosypujemy rodzynek i gotowe! Taka wegańska owsianka jest przepyszna, mocno orzechowa i nie wymaga dosładzania. Pod względem odżywczym też jest niczego sobie – zawiera korzystne dla nas białka i tłuszcze roślinne, dające energię na cały długi dzień!

Zimowa rozgrzewka.

W zimowe, pochmurne poranki świetnie sprawdzi się słodka owsianka na gorącym mleku, z dostępnymi sezonowymi owocami. Do owsianki ugotowanej na mleku dorzuć łyżkę miodu, łyżeczkę cynamonu (może być też kardamon!), oraz pokrojoną gruszkę i jabłko. Nic więcej nie mów – po prostu delektuj się tym zimowym smakiem!
Przygotowanie owsianki nie zajmuje więcej niż 5 minut, łącznie z ugotowaniem mleka i podkrojeniem składników. To dlatego jest ona jednym z najchętniej wybieranych sposobów jedzenia śniadań w wielu domach!

Co mam zrobić gdy nie mam czasu zjeść śniadanie od rana?

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • Dlaczego tylko na ciepło? Ja zalewam płatki jogurtem i zajadam od razu. Coś robię nie tak?

Recent Posts

10 Pysznych Przekąsek Białkowych – Zdrowe i Proste Przepisy

Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych przekąsek. Wręcz przeciwnie! Odpowiednio dobrane składniki pozwalają…

2 dni ago

6 Pomysłów na Pyszne i Zdrowe Śniadanie – Proste Przepisy

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – warto więc zadbać o to, by było smaczne, sycące…

2 dni ago

Przewodnik po Batonach Proteinowych: Jak Wybrać Najlepszy dla Siebie?

Baton proteinowy to popularna przekąska wśród sportowców, osób dbających o zdrową dietę oraz wszystkich, którzy…

2 tygodnie ago

Tych 10 wegetariańskich przepisów musisz spróbować choć raz!

Szukasz inspiracji na pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania dania wegetariańskie? Oto 10 wyjątkowych przepisów,…

3 tygodnie ago

10 przepisów z ryżem, które odmienią Twoje menu!

Ryż to uniwersalny składnik, który doskonale sprawdza się w każdej kuchni – od prostych domowych…

3 tygodnie ago

Te przepisy na makaron są hitem w każdej kuchni!

Makaron to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych składników w kuchni – daje nieograniczone…

3 tygodnie ago