Temat białka warto rozpocząć zagadnieniem dotyczącym jedzenia mięsa zwierzęcego. Debaty panujące nad tym tematem spowodowały, że jest to kontrowersyjny temat. Nie chcę robić burzy w szklance wody, dlatego powiem najkrócej jak to się da i oczywiście jest to moja opinia nie musisz się z nią zgadzać.
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest „do dawka czyni, że dana substancja jest toksyczna
Białko jest głównym budulcem mięśni, zwiększa metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. De facto jest „paliwem”, które motywuje i wspiera Twoje ciało w budowie zdrowych tkanek i komórek.
Białko składa się z aminokwasów. Aminokwasy możesz znaleźć w wielu różnych rodzajach żywności, nawet w warzywach, ale najlepszym ich źródłem jest żywność pochodzenia zwierzęcego – mięso, jaja i ryby – w mniejszym stopniu niektóre rośliny takie jak fasola i nasiona.
Ponieważ ciałko jest w ciągłej budowie – od włosów po enzymy – białko musi być ciągle dostarczane z żywnością. Przykładowo, jeśli ważysz 68 kilogramów, potrzebujesz co najmniej 75 gramów białka dziennie. W przypadku sportowców zapotrzebowanie będzie większe.
Badacz kliniki Mayo, Jan van Deursen, rozpoczął badania nad przyczyną raka, ale wkrótce jego badania poszły innym torem – co wpływa na starzenie? Jego badania wykazały, że niektóre białka odgrywają ważną, wręcz krytyczną rolę w procesie starzenia się.
W trakcie badań van Deursen i jego zespół wyhodowali zmodyfikowane genetycznie myszy, które miały niedobór białka BubR1. Ku zdziwieniu naukowców u zwierząt nie rozpoczął się rozwój raka, za to szybsze tempo starzenia się.
Ilość tego białka maleje wraz z wiekiem, a niedobór szczególnie dotyka mięśnie, serce, mózg, śledzionę, jądra i jajniki.
Badania nad BubR1 miały tez na celu znaleźć sposób, w jaki możemy chronić chromosomy strategiczne dla poprawy i zachowania zdrowia.
Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów to nie tylko efekt spożywania nadmiaru przetworzonej żywności – jest on również wynikiem zwiększonego stanu zapalnego, zaburzeń równowagi hormonalnej i diety z wysoką zawartością cukru. Jeśli masz tendencję do zastępowania białkowych, pełnowartościowych posiłków słodkimi przekąskami i rafinowanymi węglowodanami, poziom cholesterolu (stosunek HDL do LDl ) może zacząć wzrosnąć, ponieważ czynności wątroby i sprawność funkcjonowania komórek tłuszczowych obniża się. [su_highlight background=”#ffd512″]Niektóre badania wykazały nawet, że istnieje odwrotna zależność między spożyciem białka a ryzykiem chorób serca.[/su_highlight]
https://motywatordietetyczny.pl/2016/03/czy-tluszcze-nasycone-oraz-zly-cholesterol-powoduje-choroby-czy-bulletproof-coffee-jest-zdrowa/
Aminokwasy są podstawowym budulcem neuroprzekaźników, które kontrolują Twój nastrój. Białka pomagają syntezować hormony mózgu, takie jak dopamina i serotonina, które odpowiadają za pozytywne uczucia, takie jak spokój, podekscytowanie i pozytywizm.
https://motywatordietetyczny.pl/2016/09/tauryna-aminokwas-ktory-przyczynia-sie-do-powstawania-nowych-komorek-mozgowych/
Wiesz, że białko jest konieczne w celu zbudowania nowej masy mięśniowej, ale może nie wiesz, jak istotne jest ono dla motywacji i energii. Dieta niskobiałkowa może powodować degenerację mięśni (lub zanik mięśni), zmęczenie, a nawet zwiększenie tkanki tłuszczowej. Przy niedoborze białka nawet wzmożony trening nie przyniesie pożądanych efektów.
https://motywatordietetyczny.pl/2017/09/6-bialkowych-smoothie-ktore-wyreguluja-prace-jelit-i-zmniejszy-ryzyko-podjadania-slodyczy/
Słaby sen i bezsenność mogą czasem wiązać się z niestabilnym poziomem cukru we krwi, wzrostem kortyzolu i spadkiem produkcji serotoniny. Węglowodany wymagają dużo więcej insuliny niż tłuszcz lub białko. [su_highlight background=”#ffd512″]Jedzenie żywności z białkiem połączonej z węglowodanami przed snem może pomóc w produkcji tryptofanu i serotoniny, oraz minimalizuje skoki cukru we krwi. [/su_highlight]W rzeczywistości białko spowalnia wchłanianie cukru podczas posiłku.
https://motywatordietetyczny.pl/2016/06/wygrac-z-bezsennoscia-jak-spac-aby-sie-wyspac-5-zasad-zdrowego-snu/
Mgła mózgowa to rodzaj otępienia potocznie można to określić jako „przymulenie” i „bloki w głowie”. Białko jest potrzebne dla zdrowego funkcjonowania neurologicznego. [su_highlight background=”#ffd512″]Słaba koncentracja, brak motywacji i kłopoty z przyswajaniem nowych informacji mogą oznaczać, że masz niski poziom neuroprzekaźników, w tym dopaminy, epinefryny, norepinefryny i serotoniny. [/su_highlight]Neuroprzekaźniki są syntetyzowane w mózgu przy użyciu aminokwasów, a badania wykazują, że zrównoważona dieta z wystarczającą ilością białka może zwiększyć wydajność pracy, uczenie się i umiejętności motoryczne.
Wiele funkcji metabolicznych i trawiennych zależy od spożycia aminokwasów. Dysfunkcje z powodu niedoboru będą skutkować m. in. zaburzeniem w obrębie produkcji enzymów, skurczów mięśni w przewodzie pokarmowym i trawieniu.
Białko powoduje uczucie sytości w większym stopniu i na dłużej, niż węglowodany.[su_highlight background=”#ffd512″] Pomaga również ustabilizować poziom cukru we krwi, [/su_highlight]oraz pozwala zachować masę mięśniową, która wymaga więcej kalorii niż tkanka tłuszczowa. W efekcie łatwiej jest zachować szczupłą sylwetkę.
8. Cykl menstruacyjny jest nieregularny
Jednym z najczęstszych powodów, dla których kobiety cierpią z powodu nieregularnych miesiączek i niepłodności, jest stan zwany zespołem policystycznych jajników (PCOS). Główne czynniki ryzyka dla PCOS to otyłość, stan przedcukrzycowy lub cukrzyca – [su_highlight background=”#ffd512″]w rzeczywistości oporność insulinowa dotyka 50-70 procent wszystkich kobie[/su_highlight]t z PCOS. Diety o niskiej zawartości białka, wysokowęglowodanowe mogą przyczyniać się rozwoju oporności na insulinę, zmęczenia, zapalenia i przyrostu masy ciała, co zakłóca delikatną równowagę kobiecych hormonów (w tym estrogenów, progesteronu i DHEA) niezbędnych do utrzymania regularnego cyklu.
Dieta niskobiałkowa może zwiększyć degenerację mięśni, przyczynić się do powolnego gojenia kości, osłabienia kości, złamań kości, a nawet osteoporozy. Zdegenerowany układ mięśniowy powoduje przy tym wyższe ryzyko upadku. Białko jest potrzebne do absorpcji wapnia i w metabolizmie kości. Badania wykazują, że starsze osoby dorosłe z największym ubytkiem kostnym to osoby spożywające bardzo mało białka – około 16-50 gramów dziennie. Badania pokazują również, że dieta bogata w aminokwasy może pomóc w leczeniu utraty mięśni w wyniku starzenia się (sarkopenia).
Ile białka potrzebujemy?
Korzyści zdrowotne białka
Dieta bogata w pełnowartościowe białka jest bardzo korzystna, a jej największe zalety to:
if you’re trying to recover from an injury and also want to improve your overall energy, getting more protein in your diet is essential. „>Jeśli więc starasz się przybrać masy mięśniowej, choćby z powodu urazu, a także poprawić ogólną energię, konieczne zwiększ ilość białka w diecie.
Przy zakupie żywności białkowej (a także suplementów białka) upewnij się, że pochodzi z naturalnych źródeł organicznych. Niestety zwykle w sklepach główne źródło białkaif you’re eating conventional protein, it’s loaded with hormones, antibiotics, steroids and other chemicals that will actually destroy your health. „>, czyli mięso, jest obciążone hormonami, antybiotykami, sterydami i innymi chemikaliami, które mogą zniszczyć Twoje zdrowie. Dobrym rozwiązaniem może okazać się choćby popytanie o sprawdzonego lokalnego rzeźnika, oraz zakup wiejskich jajek i kur ze znanego źródła.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Wszystko to bzdura,raczej nikt nie ma niedoboru bialka,nawet weganie spozywaja wystarczajaca ilosc bialka.Pesco wegetarianie czyli osoby ktore dopuszczaja jedzenie ryb 2-3 razy w tygodniu nie maja juz zadnych niedoborow takich jak B12 czy omega 3 nie mowiac o bialku.Co do raka bialko samo w sobie nie powoduje raka ale podnosi czynnik wzrostu IGF-1 a to juz moze byc niebezpieczne.Co do starzenia to niektore aminokwasy takie jak metionina czy leucyna przyspieszaja starzenie.