Temat białka warto rozpocząć zagadnieniem dotyczącym jedzenia mięsa zwierzęcego. Debaty panujące nad tym tematem spowodowały, że jest to kontrowersyjny temat. Nie chcę robić burzy w szklance wody, dlatego powiem najkrócej jak to się da i oczywiście jest to moja opinia nie musisz się z nią zgadzać.

Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest „do dawka czyni, że dana substancja jest toksyczna 

  1. Największy problem to przemysłowe przetworzone mięso (sposób chowu, ubój i konserwacja ) oraz nieograniczony dostęp do tego produktu  spowodował, że  jemy go w nadmiarze.  
  2.  Problemem nie jest mięso samo w sobie tylko jakość tego mięsa.  Nie możemy porównywać dziczyzny z kurczakiem który został napasiony taniej jakości paszą, która spryskana była glifosatem.
  3. Jedzenie mięsa dobrej jakości w odpowiednich ilościach nie powoduje raka. Jeżeli jednak ktoś chce jeść przemysłowe mięso typu (szynki, kiełbasy, konserwy itp) to fakt substancje które zostały tam dodane z zewnątrz mogą powodować rak
  4. Ja jem mięso co 2 dni i to maksymalnie 300g (staram się aby była to dziczyzna ) a nie tak jak niektórzy do każdego posiłku 300g. Taka ilość zalega w jelitach i gnije tym samym zwiększa ryzyko chorób.

Więcej powie ekspert :

Dlaczego Białko jest tak ważne?

Białko jest głównym budulcem mięśni, zwiększa metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. De facto jest „paliwem”, które motywuje i wspiera Twoje ciało w budowie zdrowych tkanek i komórek.

Białko składa się z aminokwasów. Aminokwasy możesz znaleźć w wielu różnych rodzajach żywności, nawet w warzywach, ale najlepszym ich źródłem jest żywność pochodzenia zwierzęcego –  mięso, jaja i ryby – w mniejszym stopniu niektóre rośliny takie jak fasola i nasiona.

Ponieważ ciałko jest w ciągłej budowie – od włosów po enzymy – białko musi być ciągle dostarczane z żywnością. Przykładowo, jeśli ważysz 68 kilogramów, potrzebujesz co najmniej 75 gramów białka dziennie. W przypadku sportowców zapotrzebowanie będzie większe.

Czy masz niedobór białka?

Badacz kliniki Mayo, Jan van Deursen, rozpoczął badania nad przyczyną raka, ale wkrótce jego badania poszły innym torem – co wpływa na starzenie? Jego badania wykazały, że niektóre białka odgrywają ważną, wręcz krytyczną rolę w procesie starzenia się.

W trakcie badań van Deursen i jego zespół wyhodowali zmodyfikowane genetycznie myszy, które miały niedobór białka BubR1. Ku zdziwieniu naukowców u zwierząt nie rozpoczął się rozwój raka, za to szybsze tempo starzenia się.

Ilość tego białka maleje wraz z wiekiem, a niedobór szczególnie dotyka mięśnie, serce, mózg, śledzionę, jądra i jajniki.

Badania nad BubR1 miały tez na celu znaleźć sposób, w jaki możemy chronić chromosomy strategiczne dla poprawy i zachowania zdrowia.

Zbyt mała podaż białka może powodować objawy:

9 oznak sygnalizujących, że organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości białka

1. Wysoki poziom cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów to nie tylko efekt spożywania nadmiaru przetworzonej żywności – jest on również wynikiem zwiększonego stanu zapalnego, zaburzeń równowagi hormonalnej i diety z wysoką zawartością cukru. Jeśli masz tendencję do zastępowania białkowych, pełnowartościowych posiłków słodkimi przekąskami i rafinowanymi węglowodanami, poziom cholesterolu (stosunek HDL do LDl ) może zacząć wzrosnąć, ponieważ czynności wątroby i sprawność funkcjonowania komórek tłuszczowych obniża się.  Niektóre badania wykazały nawet, że istnieje odwrotna zależność między spożyciem białka a ryzykiem chorób serca. 

https://motywatordietetyczny.pl/2016/03/czy-tluszcze-nasycone-oraz-zly-cholesterol-powoduje-choroby-czy-bulletproof-coffee-jest-zdrowa/

2. Dopadające nastroje i niepokój

Aminokwasy są podstawowym budulcem neuroprzekaźników, które kontrolują Twój nastrój. Białka pomagają syntezować hormony mózgu, takie jak dopamina i serotonina, które odpowiadają za pozytywne uczucia, takie jak spokój, podekscytowanie i pozytywizm.

https://motywatordietetyczny.pl/2016/09/tauryna-aminokwas-ktory-przyczynia-sie-do-powstawania-nowych-komorek-mozgowych/

3. Wrażenie, że trening to istne katusze

Wiesz, że białko jest konieczne w celu zbudowania nowej masy mięśniowej, ale może nie wiesz, jak istotne jest ono dla motywacji i energii. Dieta niskobiałkowa może powodować degenerację mięśni (lub zanik mięśni), zmęczenie, a nawet zwiększenie tkanki tłuszczowej. Przy niedoborze białka nawet wzmożony trening nie przyniesie pożądanych efektów.

https://motywatordietetyczny.pl/2017/09/6-bialkowych-smoothie-ktore-wyreguluja-prace-jelit-i-zmniejszy-ryzyko-podjadania-slodyczy/

4. Kiepska jakość snu

Słaby sen i bezsenność mogą czasem wiązać się z niestabilnym poziomem cukru we krwi, wzrostem kortyzolu i spadkiem produkcji serotoniny.  Węglowodany wymagają dużo więcej insuliny niż tłuszcz lub białko.  Jedzenie żywności z białkiem połączonej z węglowodanami przed snem może pomóc w produkcji tryptofanu i serotoniny, oraz minimalizuje skoki cukru we krwi.  W rzeczywistości białko spowalnia wchłanianie cukru podczas posiłku.

https://motywatordietetyczny.pl/2016/06/wygrac-z-bezsennoscia-jak-spac-aby-sie-wyspac-5-zasad-zdrowego-snu/

5. Towarzysząca „mgła mózgowa”

Mgła mózgowa to rodzaj otępienia potocznie można to określić jako „przymulenie” i „bloki w głowie”.  Białko jest potrzebne dla zdrowego funkcjonowania neurologicznego.  Słaba koncentracja, brak motywacji i kłopoty z przyswajaniem nowych informacji mogą oznaczać, że masz niski poziom neuroprzekaźników, w tym dopaminy, epinefryny, norepinefryny i serotoniny.  Neuroprzekaźniki są syntetyzowane w mózgu przy użyciu aminokwasów, a badania wykazują, że zrównoważona dieta z wystarczającą ilością białka może zwiększyć wydajność pracy, uczenie się i umiejętności motoryczne.

Darmowy webinar już dzisiaj o 21:00

Wprowadzenie do zdrowych nawyków żywieniowych 

Będzie niespodzianka 
Darmowa rejestracja

Jak odbudować zniszczony mózg ? Rokujące badania

6. Gazy i nagłe biegunki

Wiele funkcji metabolicznych i trawiennych zależy od spożycia aminokwasów. Dysfunkcje z powodu niedoboru będą skutkować m. in. zaburzeniem w obrębie produkcji enzymów, skurczów mięśni w przewodzie pokarmowym i trawieniu.

Gazy jelitowe – co mogą ujawniać?

7. Spodnie robią się przyciasne

Białko powoduje uczucie sytości w większym stopniu i na dłużej, niż węglowodany.  Pomaga również ustabilizować poziom cukru we krwi,  oraz pozwala zachować masę mięśniową, która wymaga więcej kalorii niż tkanka tłuszczowa. W efekcie łatwiej jest zachować szczupłą sylwetkę. 

Ile jeść białka podczas odchudzania, budowania mięśni, problemów zdrowotnych ?

8. Cykl menstruacyjny jest nieregularny

Jednym z najczęstszych powodów, dla których kobiety cierpią z powodu nieregularnych miesiączek i niepłodności, jest stan zwany zespołem policystycznych jajników (PCOS). Główne czynniki ryzyka dla PCOS to otyłość, stan przedcukrzycowy lub cukrzyca w rzeczywistości oporność insulinowa dotyka 50-70 procent wszystkich kobie t z PCOS. Diety o niskiej zawartości białka, wysokowęglowodanowe mogą przyczyniać się rozwoju oporności na insulinę, zmęczenia, zapalenia i przyrostu masy ciała, co zakłóca delikatną równowagę kobiecych hormonów (w tym estrogenów, progesteronu i DHEA) niezbędnych do utrzymania regularnego cyklu.

PCOS a zdrowie psychiczne -10 najczęstszych objawów policystycznych jajników

9. Podatność na zranienia i trudno gojące się rany

Dieta niskobiałkowa może zwiększyć degenerację mięśni, przyczynić się do powolnego gojenia kości, osłabienia kości, złamań kości, a nawet osteoporozy. Zdegenerowany układ mięśniowy powoduje przy tym wyższe ryzyko upadku. Białko jest potrzebne do absorpcji wapnia i w metabolizmie kości. Badania wykazują, że starsze osoby dorosłe z największym ubytkiem kostnym to osoby spożywające bardzo mało białka – około 16-50 gramów dziennie. Badania pokazują również, że dieta bogata w aminokwasy może pomóc w leczeniu utraty mięśni w wyniku starzenia się (sarkopenia).

Ile białka potrzebujemy?

  • Zgodnie z USDA zalecane dzienne minimalne spożycie białka u dorosłych o średniej wadze i aktywności wynosi: 56 gramów dziennie dla mężczyzn i 46 gramów dziennie dla kobiet. Są to jednak minimalne (!) ilości, więc mogą być za niskie w przypadku osób aktywnych fizycznie, czy kobiet w ciąży.
  • Większość ekspertów zaleca spożywanie około 20-30 procent całkowitych kalorii z żywności białkowej.

Korzyści zdrowotne białka

Dieta bogata w pełnowartościowe białka jest bardzo korzystna, a jej największe zalety to:

 

 if you’re trying to recover from an injury and also want to improve your overall energy, getting more protein in your diet is essential. „>Jeśli więc starasz się przybrać masy mięśniowej, choćby z powodu urazu, a także poprawić ogólną energię, konieczne zwiększ ilość białka w diecie.

Przy zakupie żywności białkowej (a także suplementów białka) upewnij się, że pochodzi z naturalnych źródeł organicznych. Niestety zwykle w sklepach główne źródło białkaif you’re eating conventional protein, it’s loaded with hormones, antibiotics, steroids and other chemicals that will actually destroy your health. „>, czyli mięso, jest obciążone hormonami, antybiotykami, sterydami i innymi chemikaliami, które mogą zniszczyć Twoje zdrowie. Dobrym rozwiązaniem może okazać się choćby popytanie o sprawdzonego lokalnego rzeźnika, oraz zakup wiejskich jajek i kur ze znanego źródła.

 

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Przykro nam, że ten wpis nie był dla Ciebie przydatny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA