Zapalenie jako reakcja organizmu z jednej strony jest pozytywnym zjawiskiem, ale tylko jeżeli nie występuje przewlekle. Gdy ciało jest ranne lub chore, postawiony w stan gotowości system odpornościowy przenosi armię – białych krwinek do obszaru uszkodzonego. Mogą to być bolące zęby, obolałe mięśnie po treningu czy rana po nożu.
Niestety bywa, że system odpornościowy atakuje zdrowe tkanki. Mamy wtedy do czynienia z chorobami autoimmunologicznymi (celiakia, Reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, etc.) szybciej lub wolniej rujnującymi nasze zdrowie. Astma powoduje zapalenie dróg oddechowych, zapalenie związane z cukrzycą wpływa na oporność na insulinę, itd…
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Dieta nie zawsze jest analizowana przy diagnozowaniu stanów zapalnych.[/su_icon_panel] W badaniu z 2004 roku dotyczącym diety i IBD (nieswoiste zapalenie jelit) 33 procent pacjentów zdecydowało się na proponowaną dietę przeciwzapalną. Wszyscy pacjenci z grupy, która spożywała produkty przeciwzapalne, odczuli na tyle poprawę, że mogli zaprzestać przyjmowania co najmniej jednego leku!
Według raportu Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych:
„Chociaż współczesna dieta może zapewnić korzystną ochronę przed niedoborem mikro i makroskładników, nasza obfitość kalorii i makroskładników odżywczych, które składają się na naszą dietę, może doprowadzić do wzrostu stanu zapalnego, zmniejszenia kontroli zakażeń, zwiększenia częstości występowania raka, zwiększonego ryzyka alergii i chorób auto-zapalnych.”
Chodzi głównie o to, że rolnicy na przestrzeni lat zdegradowali glebę na której uprawiają zboża, owoce, warzywa do takiego poziomu, że ubytek witamin, mikro i makro elementów sięgają nawet 87%.
Dowody są jasne, że przeciwzapalne pokarmy mogą regulować układ odpornościowy i wpływają na sposób przebiegu stanu zapalnego.
Zawierają chlorofil, który ma działanie bakteriobójcze, pomaga pokonać infekcje. Zielone liście, np. sałaty to bogactwo witamin C, K, A. Dzięki witaminom i antyoksydantom chronią nas przed stresem oksydacyjnym. Jeśli znudzą ci się sałatki, wypróbuj zielony koktajl z dodatkiem zielonej sałaty i jarmużu.
http://motywatordietetyczny.pl/2016/06/spalanie-tkanki-tluszczowej-nie-kalorie-a-dieta-bogato-odzywcza/
Znana również jako bok choy jest doskonałym źródłem witamin i antyoksydantów. W rzeczywistości ostatnie badania wykazują, że w kapuście chińskiej jest ponad 70 przeciwutleniających substancji fenolowych, w tym kwas hydroksykinnamowy, który jest silnym przeciwutleniaczem.
W ostatnich badaniach farmakologicznych korzyści selera obejmują zarówno właściwości przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne (zbawienne działanie na nasze mitochondria). Reguluje poziom ciśnienia krwi, cholesterolu, obniża stan zapalny i zwalcza infekcje. Jedną z korzyści selera jest to, że jest to doskonałym źródłem potasu, jak również przeciwutleniaczy i witamin. Ponadto seler naciowy zawiera substancje, które obniżają ryzyko nowotworów ze względu na minimalizowanie wydz czynnika martwicy nowotworowej TNF alfa !
http://motywatordietetyczny.pl/2017/05/to-warzywo-wzmacnia-zoladek-okreznice-i-jelita-z-powodu-obecnosci-skladnikow-takich-jak-flawonoidy-garbniki-lotne-oleje-i-alkaloidy/
Burak posiada szeroki wachlarz przeciwutleniaczy, ponadto dużo potasu i magnezu. Szczególnie wspiera naprawienie uszkodzeń komórek spowodowanych zapaleniem. Za sprawą potasu i magnezu reguluje gospodarkę wapnia, zapobiegając np. kamieniom nerkowym, a co za tym idzie, zapaleniom.
Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość
http://motywatordietetyczny.pl/2017/01/buraki-zrodlo-przeciwutleniaczy-celulozy-i-pektyn/
W diecie przeciwzapalnej są bezcenne Brokuły mają wysokie zarówno stężeniu potasu jak i magnezu, a jego przeciwutleniacze są szczególnie silnymi substancjami przeciwzapalnymi. Zawiera kluczowe witaminy, flawonoidy i karotenoidy. Działają one razem w celu zmniejszenia stresu oksydacyjnego w organizmie i pomagają zwalczać zarówno stan zapalny, jak i ryzyko wystąpienia raka.
Szczególnie wyróżnia się jeden przeciwutleniacz – silny środek przeciwzapalny – kwercetyna. To flawonoid, który zwalcza stan zapalny, a nawet raka.
W badaniu u osób z uszkodzeniem okrężnicy, kwercetyna wykazała znaczne działania przeciwzapalne. W innym badaniu stwierdzono, że spożywanie większej ilości jagód zmniejsza spadek funkcji poznawczych, poprawia pamięć i funkcję motoryczną. Naukowcy z tego badania uważali, że te wyniki były spowodowane działaniem przeciwutleniaczy w jagodach chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym i zmniejszających stan zapalny.
http://motywatordietetyczny.pl/2016/04/tych-owocow-sie-nie-boj/
Zawiera bromelainę – enzym posiadający zdolność do modulowania odporności, tzn. pomaga regulować odpowiedź immunologiczną, która często powoduje niepożądane i niepotrzebne zapalenie. Łagodzi bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie tkanek. Ponadto wykazano, że bromelaina działa przeciwzakrzepowo, zapobiega sklejaniu się płytek krwi i rozpuszcza już powstałe zakrzepy, przez co chroni przed chorobami wieńcowymi a nawet udarem mózgu.
Korzyści płynące z ananasów są spowodowane również wysoką zawartością witaminy C, witaminy B1, potasu, manganu, i innych przeciwutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu choroby.
Bulion kostny zawiera minerały w postaci, które organizm łatwo może wchłonąć: wapń, magnez, fosfor, krzem, siarka i inne. Zawiera również siarczany chondroityny i glukozaminy – związki sprzedawane jako cenne suplementy zmniejszające stan zapalny, zapalenie stawów i bóle stawów. Ze względu na obecność kolagenu i aminokwasów: proliny i glicyny, polecany jest przy zespole nieszczelnych jelit.
Dodaj do sałatki na bazie sałaty garść bogatych w kwasy omega-3 orzechów włoskich, a otrzymasz pożywny posiłek przeciwzapalny. Składniki odżywcze obecne w orzechach włoskich chronią przed zespołem metabolicznym, problemami układu krążenia i cukrzycą typu 2.
http://motywatordietetyczny.pl/2016/09/orzechowe-love/
Dużo można by pisać, jak zioła i oleje współpracują w celu zwalczenia zapalenia.W badaniu w Indiach, wysoki poziom przeciwutleniaczy obecnych w oleju kokosowym z pierwszego tłoczenia zmniejszył stan zapalny i zapalenie stawów bardziej niż wiodące leki.
Stres oksydacyjny i wolne rodniki są dwoma największymi sprawcami osteoporozy, a olej ten świetnie sprawdza się przy jej leczeniu.
To pełne antyoksydantów źródło omega-3 i składników odżywczych. Zawierają m. in polifenole wspierające wzrost probiotyków w jelitach, a także pomagają zmniejszyć rozrost grzyba candida w organiźmie. Dla lepszego przyswojenia związków odżywczych proponuję wersję mieloną.
http://motywatordietetyczny.pl/2017/01/siemie-lniane-obniza-cholesterol-dziala-regenerujaco-i-wzmacniajaco-lagodzi-objawy-menopauzy/
Jest numerem jeden środków przeciwzapalnych. Czasopismo Oncogene opublikowało wyniki badań oceniających kilka związków przeciwzapalnych. Stwierdzono, że aspiryna (Bayer, itd.) I ibuprofen (Advil, Motrin, itp.) są najmniej skuteczne, a kurkumina (aktywny związek z kurkumy) jest jednym z najbardziej silnych środków przeciwzapalnych na świecie!
http://motywatordietetyczny.pl/2016/12/oto-lista-przypadlosci-na-ktore-pomoze-ci-kurkuma/
Stosowany jako świeży, suszony lub w postaci suplementów i ekstraktów, imbir pomaga zmniejszyć stan zapalny spowodowany nadmierną odpowiedzią immunologiczną. Szczególnie sprawdza się przy leczeniu stanów zapalnych obecnych przy zaburzeniach alergicznych i astmatycznych.
http://motywatordietetyczny.pl/2016/05/44-badania-imbir-zabija-komorki-rakowe-jajnika-i-prostaty/
Badania :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24939238
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19685439
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/flaxseed/faq-20058354
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25173360
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25173360
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22517542
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613207?dopt=Abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23509418
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a jego wyjątkowy smak może nadać ton całemu porankowi. W…
Szukasz inspiracji, jak urozmaicić swoją dietę ketogeniczną? Oto dziesięć wyjątkowych przepisów, które nie tylko są…
Czy szukasz nowych inspiracji na tradycyjne danie, które zachwyci każdego miłośnika mięsnych smakołyków? Przygotowaliśmy dla…
Rozpocznij każdy dzień z energią dzięki naszym sześciu starannie wyselekcjonowanym przepisom na pyszne i zdrowe…
Rozpocznij każdy dzień od energetycznego zastrzyku dzięki tym sześciu niesamowitym przepisom na zdrowe śniadania! Nie…
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak urozmaicić swoją dietę wegetariańską, zachowując przy tym bogactwo smaków i…