Zapalenie jako reakcja organizmu z jednej strony jest pozytywnym zjawiskiem, ale tylko jeżeli nie występuje przewlekle. Gdy ciało jest ranne lub chore, postawiony w stan gotowości system odpornościowy przenosi armię – białych krwinek do obszaru uszkodzonego. Mogą to być bolące zęby, obolałe mięśnie po treningu czy rana po nożu.
Niestety bywa, że system odpornościowy atakuje zdrowe tkanki. Mamy wtedy do czynienia z chorobami autoimmunologicznymi (celiakia, Reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, etc.) szybciej lub wolniej rujnującymi nasze zdrowie. Astma powoduje zapalenie dróg oddechowych, zapalenie związane z cukrzycą wpływa na oporność na insulinę, itd…
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Dieta nie zawsze jest analizowana przy diagnozowaniu stanów zapalnych.[/su_icon_panel] W badaniu z 2004 roku dotyczącym diety i IBD (nieswoiste zapalenie jelit) 33 procent pacjentów zdecydowało się na proponowaną dietę przeciwzapalną. Wszyscy pacjenci z grupy, która spożywała produkty przeciwzapalne, odczuli na tyle poprawę, że mogli zaprzestać przyjmowania co najmniej jednego leku!
Według raportu Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych:
„Chociaż współczesna dieta może zapewnić korzystną ochronę przed niedoborem mikro i makroskładników, nasza obfitość kalorii i makroskładników odżywczych, które składają się na naszą dietę, może doprowadzić do wzrostu stanu zapalnego, zmniejszenia kontroli zakażeń, zwiększenia częstości występowania raka, zwiększonego ryzyka alergii i chorób auto-zapalnych.”
Chodzi głównie o to, że rolnicy na przestrzeni lat zdegradowali glebę na której uprawiają zboża, owoce, warzywa do takiego poziomu, że ubytek witamin, mikro i makro elementów sięgają nawet 87%.
Dowody są jasne, że przeciwzapalne pokarmy mogą regulować układ odpornościowy i wpływają na sposób przebiegu stanu zapalnego.
Zawierają chlorofil, który ma działanie bakteriobójcze, pomaga pokonać infekcje. Zielone liście, np. sałaty to bogactwo witamin C, K, A. Dzięki witaminom i antyoksydantom chronią nas przed stresem oksydacyjnym. Jeśli znudzą ci się sałatki, wypróbuj zielony koktajl z dodatkiem zielonej sałaty i jarmużu.
http://motywatordietetyczny.pl/2016/06/spalanie-tkanki-tluszczowej-nie-kalorie-a-dieta-bogato-odzywcza/
Znana również jako bok choy jest doskonałym źródłem witamin i antyoksydantów. W rzeczywistości ostatnie badania wykazują, że w kapuście chińskiej jest ponad 70 przeciwutleniających substancji fenolowych, w tym kwas hydroksykinnamowy, który jest silnym przeciwutleniaczem.
W ostatnich badaniach farmakologicznych korzyści selera obejmują zarówno właściwości przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne (zbawienne działanie na nasze mitochondria). Reguluje poziom ciśnienia krwi, cholesterolu, obniża stan zapalny i zwalcza infekcje. Jedną z korzyści selera jest to, że jest to doskonałym źródłem potasu, jak również przeciwutleniaczy i witamin. Ponadto seler naciowy zawiera substancje, które obniżają ryzyko nowotworów ze względu na minimalizowanie wydz czynnika martwicy nowotworowej TNF alfa !
http://motywatordietetyczny.pl/2017/05/to-warzywo-wzmacnia-zoladek-okreznice-i-jelita-z-powodu-obecnosci-skladnikow-takich-jak-flawonoidy-garbniki-lotne-oleje-i-alkaloidy/
Burak posiada szeroki wachlarz przeciwutleniaczy, ponadto dużo potasu i magnezu. Szczególnie wspiera naprawienie uszkodzeń komórek spowodowanych zapaleniem. Za sprawą potasu i magnezu reguluje gospodarkę wapnia, zapobiegając np. kamieniom nerkowym, a co za tym idzie, zapaleniom.
Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość
http://motywatordietetyczny.pl/2017/01/buraki-zrodlo-przeciwutleniaczy-celulozy-i-pektyn/
W diecie przeciwzapalnej są bezcenne Brokuły mają wysokie zarówno stężeniu potasu jak i magnezu, a jego przeciwutleniacze są szczególnie silnymi substancjami przeciwzapalnymi. Zawiera kluczowe witaminy, flawonoidy i karotenoidy. Działają one razem w celu zmniejszenia stresu oksydacyjnego w organizmie i pomagają zwalczać zarówno stan zapalny, jak i ryzyko wystąpienia raka.
Szczególnie wyróżnia się jeden przeciwutleniacz – silny środek przeciwzapalny – kwercetyna. To flawonoid, który zwalcza stan zapalny, a nawet raka.
W badaniu u osób z uszkodzeniem okrężnicy, kwercetyna wykazała znaczne działania przeciwzapalne. W innym badaniu stwierdzono, że spożywanie większej ilości jagód zmniejsza spadek funkcji poznawczych, poprawia pamięć i funkcję motoryczną. Naukowcy z tego badania uważali, że te wyniki były spowodowane działaniem przeciwutleniaczy w jagodach chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym i zmniejszających stan zapalny.
http://motywatordietetyczny.pl/2016/04/tych-owocow-sie-nie-boj/
Zawiera bromelainę – enzym posiadający zdolność do modulowania odporności, tzn. pomaga regulować odpowiedź immunologiczną, która często powoduje niepożądane i niepotrzebne zapalenie. Łagodzi bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie tkanek. Ponadto wykazano, że bromelaina działa przeciwzakrzepowo, zapobiega sklejaniu się płytek krwi i rozpuszcza już powstałe zakrzepy, przez co chroni przed chorobami wieńcowymi a nawet udarem mózgu.
Korzyści płynące z ananasów są spowodowane również wysoką zawartością witaminy C, witaminy B1, potasu, manganu, i innych przeciwutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu choroby.
Bulion kostny zawiera minerały w postaci, które organizm łatwo może wchłonąć: wapń, magnez, fosfor, krzem, siarka i inne. Zawiera również siarczany chondroityny i glukozaminy – związki sprzedawane jako cenne suplementy zmniejszające stan zapalny, zapalenie stawów i bóle stawów. Ze względu na obecność kolagenu i aminokwasów: proliny i glicyny, polecany jest przy zespole nieszczelnych jelit.
Dodaj do sałatki na bazie sałaty garść bogatych w kwasy omega-3 orzechów włoskich, a otrzymasz pożywny posiłek przeciwzapalny. Składniki odżywcze obecne w orzechach włoskich chronią przed zespołem metabolicznym, problemami układu krążenia i cukrzycą typu 2.
http://motywatordietetyczny.pl/2016/09/orzechowe-love/
Dużo można by pisać, jak zioła i oleje współpracują w celu zwalczenia zapalenia.W badaniu w Indiach, wysoki poziom przeciwutleniaczy obecnych w oleju kokosowym z pierwszego tłoczenia zmniejszył stan zapalny i zapalenie stawów bardziej niż wiodące leki.
Stres oksydacyjny i wolne rodniki są dwoma największymi sprawcami osteoporozy, a olej ten świetnie sprawdza się przy jej leczeniu.
To pełne antyoksydantów źródło omega-3 i składników odżywczych. Zawierają m. in polifenole wspierające wzrost probiotyków w jelitach, a także pomagają zmniejszyć rozrost grzyba candida w organiźmie. Dla lepszego przyswojenia związków odżywczych proponuję wersję mieloną.
http://motywatordietetyczny.pl/2017/01/siemie-lniane-obniza-cholesterol-dziala-regenerujaco-i-wzmacniajaco-lagodzi-objawy-menopauzy/
Jest numerem jeden środków przeciwzapalnych. Czasopismo Oncogene opublikowało wyniki badań oceniających kilka związków przeciwzapalnych. Stwierdzono, że aspiryna (Bayer, itd.) I ibuprofen (Advil, Motrin, itp.) są najmniej skuteczne, a kurkumina (aktywny związek z kurkumy) jest jednym z najbardziej silnych środków przeciwzapalnych na świecie!
http://motywatordietetyczny.pl/2016/12/oto-lista-przypadlosci-na-ktore-pomoze-ci-kurkuma/
Stosowany jako świeży, suszony lub w postaci suplementów i ekstraktów, imbir pomaga zmniejszyć stan zapalny spowodowany nadmierną odpowiedzią immunologiczną. Szczególnie sprawdza się przy leczeniu stanów zapalnych obecnych przy zaburzeniach alergicznych i astmatycznych.
http://motywatordietetyczny.pl/2016/05/44-badania-imbir-zabija-komorki-rakowe-jajnika-i-prostaty/
Badania :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24939238
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19685439
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/flaxseed/faq-20058354
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25173360
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25173360
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22517542
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613207?dopt=Abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23509418
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…