Jedzenie mięsa lub całkowita rezygnacja z niego jest osobistym wyborem, ja osobiście jem z tym, że ostatnie czasy skorygowałem ilość i jakość spożywanego mięsa. Kiedyś mięso jadłem do 4 z 5 posiłków, jednak obserwację swojego ciała doprowadziły mnie do punktu, gdzie jem mięso raz dziennie, nie łącze go z węglowodanami typu kasze, ziemniaki, ryż. Konsumuje go w towarzystwie sporej ilości warzy i zdrowych tłuszczy. Podczas gdy niektórzy ludzie nie mogą pojąć nawet myśl o porzuceniu mięsa, inni zrealizują wegetariański styl życia uważając go za zdrowszy i bardziej zrównoważony. Ja osobiście nie zachęcam do rezygnacji z mięsa, zachęcam jednak do zastanowienia się czy tak duża ilość jest nam potrzebna i nie odbija się na naszym zdrowiu ?
W październiku 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, będąca agencją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała alarmujący raport. Raport opiera się na badaniach przeprowadzonych w ciągu 20 lat, ocenia rakotwórczy potencjał dwóch najpopularniejszych na świecie odmian mięsa – czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa.
Czerwone mięso to wołowina, wieprzowina, baranina, jagnięcina, cielęcina i konina . Przetworzone mięso obejmuje mięso, które zostało poddane procesom, takim jak solenie, utrwalanie, fermentacja i palenie, i nie jest już w stanie naturalnym (np. wędliny, parówki, kiełbasy, konserwy mięsne).
Według raportu regularne jedzenie przetworzonego mięsa jest związane z rakiem okrężnicy i odbytnicy. Eksperci twierdzą, że osoba, która spożywa 50 g przetworzonego mięsa dziennie, zwiększa swoje ryzyko zachorowania na te nowotwory (zastanowiło mnie dlaczego 50g? osoba która warzy 60 kg potrzebuje mniej mięsa niż facet 110kg, możliwe, że jest to wartość uśredniona). Ci sami eksperci ponadto wyjaśniają, że sporadyczne zjedzenie przetworzonego mięsa nie powoduje raka – ryzyko wzrasta, gdy dana osoba regularnie i często spożywa przetworzone mięso i zarazem inne typy mięsa. Przypomnę, że badane były nie ekologiczne mięsa, które są nafaszerowane antybiotykami, hormonami i pasza GMO bogata w pestycydy!
Chociaż korzyści żywieniowe nieprzetworzonego mięsa są niezliczone, sam nie wyobrażam sobie zrezygnować z mięsa, nawet tego nie ekologicznego. Ryzyko zdrowotne dla kogoś, kto regularnie opiera swoją dietę na mięsie przewyższają korzyści, zwłaszcza biorąc pod uwagę szerokie wegetariańskie substytuty umożliwiające uzyskanie wszystkich substancji odżywczych szeroko występujących w mięsie.
Jeśli chodzi o styl odżywiania i zdrowie, jest niezwykle ważne, abyś mógł świadomie zadecydować co jest dla Ciebie lepsze. Czy zdecydujesz się na wyeliminowanie mięsa z diety lub po prostu zredukujesz jego spożywanie, powinieneś wiedzieć, jak wpłynie to na Twoje ciało.
Oto, jak może na Ciebie wpłynąć rezygnacja z przetworzonego mięsa:
Jeżeli mamy możliwość jedzenia mięsa z nawet czerwonego i bardzo tłustego z ekologicznych upraw
Stan zapalny jest mechanizmem obronnym organizmu przed atakiem drobnoustrojów i wirusów chorobotwórczych. Jednak niektóre pokarmy, takie jak mięso, sprzyjają utrzymywaniu się stanu zapalnego. Utrzymujący się stan zapalny jest podstawową przyczyną poważnych chorób, w tym chorób serca.
Neu5Gc to nazwa pewnej cząsteczki występującej w czerwonym mięsie, której organizm jako tako sam nie wytwarza. Jak wynika z badań opublikowanych w 2015 roku w Proceedings of National Academy of Sciences, podczas jedzenia czerwonego mięsa organizm reaguje na obecność tej obcej cząsteczki odpowiedzią układu autoimmunologicznego, a co za tym idzie, stanem zapalnym. Kiedy jesz mięso regularnie, organizm notorycznie reaguje w powyżej opisany sposób, a zatem stany zapalne się utrzymują.
Według pracy naukowej opublikowanej w 2013 roku w Nature Medicine, czerwone mięso zawiera związek o nazwie L-karnityna, który przy współudziale bakterii jelitowych powoduje zatykanie arterii. Zatkane tętnice są główną przyczyną zgonów z powodu chorób związanych z sercem. Z drugiej strony, diety wegetariańskie mają przede wszystkim działanie przeciwzapalne i pomagają chronić serce.
W wyniku stanów zapalnych rozwija się wiele chorób, w tym również nowotwory. Raport WHO wyraźnie przedstawia rakotwórcze działanie czerwonego i przetworzonego mięsa, w szczególności gdy oba te rodzaje mięs są spożywane regularnie. Wcześniejsze badania odkryły również obecność powiązań między spożyciem mięsa a zwiększonym ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów.
Zgodnie z analizą opublikowaną w 2004 roku Environmental and Molecular Mutagenesis, wysoka konsumpcja mięsa jest związana z występowaniem raka okrężnicy, odbytnicy oraz raka jelita grubego. W dalszych zapiskach tychże badań zawarto tezę głoszącą, że gdy mięso jest gotowane lub wędzone w wysokich temperaturach, uwalniają się pewne substancje chemiczne, które zmieniają ludzkie DNA i czynią go bardziej podatnym na raka. Dieta wegetariańska nie stwarza takiego zagrożenia.
Według badań opublikowanych w 2009 roku w British Journal of Medicine, wegetarianie plasują się w grupie niższego ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory (m. in. raka żołądka, jajników i pęcherza), niż osoby jedzące mięso. Przejście z diety nie-wegetariańskiej na dietę wegetariańską zmniejsza ilość kwasów żółciowych i neutralnych steroli, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Kwasy żółciowe i neutralne sterole to tłuszcz, które pojawiają się w kale i w dużych ilościach stanowią czynnik wysokiego ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Jedzenie mięsa, zwłaszcza odmian mięsa czerwonego i przetworzonego, może skrócić życie. Analizy długoterminowych wzorców żywieniowych tysięcy ludzi z Ameryki i Europy wykazały, że wegetarianie i osoby, które jadły bardzo małe ilości mięsa żyją dłużej (według badań opublikowanych w 2012 roku w American Journal of Clinical Nutrition).
Zgodnie z opublikowanym w 2012 roku w Archives of Internal Medicine badaniem, spośród tysięcy ludzi, których wzorce dietetyczne badano, osoby preferujące spożywanie czerwonego mięsa umierali młodziej z powodu chorób serca i raka. Dodatkowo odnotowano zwiększone ryzyko zgonu o 13 procent w przypadku osób codziennie jedzących czerwone mięso. Ryzyko zgonu wzrasta aż do 20 procent w przypadku codziennej konsumpcji zarazem czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Zastąpienie mięsa w diecie wegetariańskimi źródłami białka, takimi jak nabiał, rośliny strączkowe i orzechy, może przedłużyć życie.
Kiedy ludzie przechodzą z diety zdominowanej przez mięso na dietę wegetariańską bądź ubogą w mięso, zaczynają tracić na wadze, ponieważ jedzona przez nich żywność jest oparta na niskokalorycznych produktach roślinnych. Stosowanie diety wegańskiej (zerowe spożycie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak nabiał) wiąże się ze znaczną utratą masy ciała u osób z nadwagą w okresie pierwszych 1-2 lat, jak wynika z badania opublikowanego w 2007 roku w Obsesity.
Diety wegetariańskie i wegańskie są bogate w produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, które są niezwykle bogatym źródłem błonnika. Błonnik bardzo pozytywnie wpływa na indeks masy ciała (niższe BMI) i wagę. Ponadto pokarmy oparte na roślinach są bogatsze w substancje odżywcze i mają mniej kalorii. Jak wynika z badań opublikowanych w 2015 roku w Journal of General Internal Medicine, ludzie, którzy przeszli na dietę wegetariańską, stracili średnio 2 kilogramy masy ciała (zaś ludzie na diecie wegańskiej 2,5 kg) więcej niż ci, którzy przeszli na inne diety.
Insulinooporność to stan, w którym organizm ma obniżoną wrażliwość na insulinę – hormon, który reguluje poziom cukru we krwi. Prowadzi to do cukrzycy typu 2.
Przyrost masy ciała, zwłaszcza w rejonie brzucha, związany jest z rozwojem cukrzycy. Jak wynika z badań opublikowanych w 2011 roku w Diabetic Medicine, niskokaloryczna dieta wegetariańska ułatwia kontrolę masy ciała i reguluje czułość na insulinę u chorych na cukrzycę. Czerwone mięso, a już szczególnie mięso przetworzone (zwłaszcza odmiany, które zawierają duże ilości sodu, azotanów i azotynów), powodują wzrost odporności na insulinę poprzez hamowanie aktywności komórek beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny.
Z drugiej strony, diety oparte na roślinach znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Jak wynika z badań opublikowanych w 2013 roku w Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, weganie i wegetarianie, jak również ci, którzy mięso spożywają sporadycznie, są znacznie mniej narażeni na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż „mięsożercy”.
Jak wynika z badań opublikowanych w 2015 roku w Journal of Pulmonary and Respiratory, czerwone mięso wiąże się również z wysokim ciśnieniem krwi, ponieważ gdy bakterie jelitowe metabolizują ten typ mięsa, uwalnia się związek o nazwie trimetyloamina-N-tlenek, który może przyczynić się do podniesienia ciśnienia krwi.
Ponadto, czerwone mięso zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Regularne spożywanie na dłuższą metę tłuszczów nasyconych skutkuje zatykaniem się tętnic, które muszą wtedy ciężej pracować, by dostarczać bogatą w tlen krew do serca. Wskutek zatykania się tętnic również wzrasta ciśnienie krwi. Co więcej, przetworzone mięso jest nie tylko pełne tłuszczów nasyconych, ale zawiera również szkodliwe ilości sodu, co jest kolejnym czynnikiem podwyższonego ciśnienia krwi. Badania opublikowane w 2014 roku w Journal of American Medical Association Internal Medicine wykazują za to, że dieta wegetariańska wiąże się z niższym ciśnieniem krwi.
Być może słyszeliście o ludziach, którzy mając reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) stwierdzili, że odpowiednia dieta okazała się pomocna w łagodzeniu objawów ich choroby. Wyniki badań potwierdziły, że pewne diety mogą zmienić zachowanie się mikroorganizmów, które odgrywają pewną rolę w promowaniu bólu związanego z RZS.
Wyniki badania opublikowanego w 2002 roku w The Journal of Alternative and Complementary Medicine wyglądały następująco: pacjenci ze średnim lub ciężkim RZS, którzy przeszli na niskotłuszczową dietę wegańską, odczuli znaczne zmniejszenie się objawów spowodowanych chorobą.
Mięso jest bogatym źródłem witaminy B12, której nadmiar może powodować „wysyp” pryszczy. To jest powód, przez który ta przypadłość częściej doskwiera osobom o diecie zdominowanej przez mięso, niż wegetarianom i osobom spożywającym je okazjonalnie. Wybuch trądziku spowodowany nadmiarem witaminy B12 można czasem zaobserwować u pacjentów, którym podaje się wit B12 w formie zastrzyków. Tak więc bardzo prawdopodobne, że przyczyna „wysypu” pryszczy leży po stronie nadmiernego spożywania mięsa. Dieta wegetariańska pozwala dostarczyć umiarkowane ilości wit B12, co pomaga kontrolować tego typu problemy z cerą.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
A jak uzupełnić białko w okresie okołotreningowym, skoro proponujesz jeść mięso raz dziennie?
Jedz w mięso w godzinach około treningowych. Podziel mięso na mniejsze porcję i gotowe