Jak wiemy istnieje wiele soków, koktajli i odżywczych napojów, które oczyszczają organizm i są nazywane czasami „bombami”witaminowymi. Natura obdarzyła nas również pokarmami, które mają wspaniałe właściwości oczyszczające. Poniżej przedstawiamy 10 pokarmów, które mogą pomóc odetkać tętnic i chronić twoje serce!
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Awokado.[/su_heading]Zamiast majonezu na kanapkę, pokrój owoc awokado. Badania wykazały, że codzienne spożywanie gruszki awokado wpływa na poprawę prawidłowego poziomu homocysteiny, oraz optymalizują parametry lipidogramu oraz poprawiają stężenie HDL i LDL, pomaga utrzymać tętnice wolne od zatorów.
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Szparagi.[/su_heading]Oczyszczają tętnice. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które mogą powodować choroby układu sercowo-naczyniowego. Te jarzyny są pełne błonnika i minerałów, a także zawierają całą listę witamin w tym K, B1, B2, C i E.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Granat.[/su_heading]Ten owoc zawiera niezwykle cenne fitozwiązki, które działają jako przeciwutleniacze, aby chronić wyściółki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Sok z granatów pobudza w organizmie produkcję tlenku azotu, który pomaga utrzymać przepływ bezkolizyjny przepływ krwi w tętnicach.
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Brokuły.[/su_heading]Te warzywa są bogate w witaminę K oraz wapń, które to odgrywają szczególną rolę w podtrzymaniu zdrowych kości i zapobiegają osteoporozie. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi i ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Jest także bogata w błonnik, który może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Kurkuma.[/su_heading]Przyprawa o silnym działaniu przeciwzapalnym. Przyczynia się do likwidacji stwardnienia tętnic – głównej przyczyny miażdżycy. Włączenie kurkumy do diety może zmniejszyć uszkodzenie ścian tętnic, zmniejsza też szanse zakrzepu krwi.
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Fermentowane ziarna np. soi [/su_heading]Zawierają witaminę K2 . Która wyłapuje, cząsteczki wapnia z tętnic i wbudowuje je w kości. Zakrzepy w tętnicach to w dużej mierze złogi wapniowe i utlenione kwasy tłuszczowe omega-6
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Owoc kaki[/su_heading]
( zwany persymoną lub hurmą ). Jest w nim mnóstwo przeciwutleniaczy i polifenoli, które działają w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów. Są one również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymać czyste tętnice.
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Spirulina.[/su_heading]Naturalna niebiesko-zielona mikro alga, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, który przyjmuje. Spirulina pomaga w regulacji poziomu lipidów we krwi. Jest również źródłem białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Wpływa na odbudowę ścian tętnic i stabilizuje ciśnienie krwi.
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Cynamon.[/su_heading]Ta wyśmienita przyprawa może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Cynamon jest pełen antyoksydantów, które poprawiają funkcjonowanie układu krążenia krwi i chronią przed utlenianiem. Dosyp do kawy, dodaj do kompotu, posyp tosty. Urozmaicisz potrawy i zyskasz na zdrowiu.
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Żurawina.[/su_heading]Kolejny przeciwutleniacz, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu LDL i podnieść HDL. W rzeczywistości regularne spożywanie czystego soku żurawinowego może pomóc zmniejszyć ogólne ryzyko chorób serca aż o 40%!
[su_heading size=”23″ align=”left” margin=”40″]Zielona herbata.[/su_heading]Zawiera znaczne ilości katechin – związków, które hamują wchłanianie cholesterolu podczas trawienia. Picie filiżanki lub dwóch każdego dnia może pomóc poprawić poziom lipidów we krwi i zmniejszyć zatory w tętnicach. Zielona herbata pobudza metabolizm, a prze to pomaga w utracie wagi i wspiera układ krążenia.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…