Czarnuszka siewna (Nigella sativa) , zwana również czarnym kminkiem, od 2 tysięcy lat stosowana jest na Wschodzie jako przyprawa i drogocenny lek. Podobno sam Mahomet twierdził: „Ta roślina leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. I faktycznie, okazuję się, że może być ona panaceum na wiele chorób. Przyjrzyjmy się więc co zawierają te małe czarne ziarenka o niezwykle silnych właściwościach, [su_label type=”important”]antyzapalnych, antynowotworowych, antyoksydacyjnych i ochronnych:[/su_label]
Ma działanie antyzapalne, dezynfekuje, uśmierza ból, hamuje wzrost patogenów w tym Candida Albicans.
Czarnuszka posiada właściwości przeciwdrgawkowe. Badania przeprowadzone w 2007 roku z udziałem dzieci opornych na leczenie konwencjonalnymi lekami wykazały, że podawanie ekstraktu z czarnuszki z wodą znacznie zmniejszaja aktywność napadów.
Skutecznie obniża ciśnienie krwi. Efekty są zauważalne już po dwóch miesiącach zażywania 100-200 mg ekstraktu z niasion czarnuszki.
Sprawdza się w walce z chorobami grzybicznymi. Naukowcy uważają że czarnuszka swoje właściwości antygrzybiczne zawdzięcza związkowi o nazwie tymochinon, który skutecznie zwalcza zagrzybienie organizmu.
Olej z czarnuszki od ponad tysiąca lat uznawany jest za naturalny środek zwalczający raka. Posiada m. in. zdolność apoptozy (śmierci) komórek rakowych, nie czyniąc przy tym szkody zdrowym komórkom. Hamuje też angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych. Badania przeprowadzano na różnych typach raka, m. in. białaczki, raka okrężnicy, a nawet trzustki.
Za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych, czarnuszka obniża poziom cukru we krwi. Działa ochronnie na trzustkę i sprzyja jej regeneracji.
Dzięki swoim właściwością przeciwskurczowym czarnuszka łagodzi wzdęcia. Ponadto likwiduje zgagę, łagodzi symptom refluksu żołądkowo-przełykowego i usprawnia pracę jelit.
Pomaga w walce z trądzikiem, łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry. Przyspiesza też gojenie się ran i owrzodzeń.
W przypadku alergii, za sprawą właściwości antyhistaminowych, okazuję się prawdziwym lekarstwem – łagodzi ostre reakcje alergiczne, takie jak kaszel i katar sienny.
Dla wzmocnienia odporności najlepiej spożywać łyżeczkę oleju z czarnuszki na czczo przed śniadaniem. Wzmacnia układ odpornościowy pobudzając syntezę interferonu. Przyjmowanie czarnuszki powoduje również wzrost ilości limfocytów i makrofagów.
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…