Ci, którzy cierpią z powodu zgagi, z reguły uważają, że cierpią w powodu nadmiaru kwasu żołądkowego. Biorą lekarstwa i problem wydaje się być rozwiązany. Jednak po odstawieniu leków problem zgagi wraca. Rzeczywiście, częstym powodem jest nadmiar kwasu w żołądku, ale nie zawsze. Niedobór kwasu żołądkowego również może powodować zgagę. Niestety, leki w dłuższej perspektywie mogą nie pomagać. Znajdziesz tu wiele holistycznych porad, jak wyeliminować zgagę raz na zawsze!
Kwas żołądkowy jest istotnym elementem systemu immunologicznego. Jako pierwszy jest odpowiedzialny za zniszczenie ewentualnie przebywających w spożytym jedzeniu szkodliwych bakterii i pasożytów. Kwas żołądkowy jest również bardzo ważnym czynnikiem w procesie trawienia. Odpowiada za wstępne trawienie treści pokarmowej i przygotowanie białek do trawienia. Pozwala to enzymom trawiennym działać tak, by składniki odżywcze z żywności mogły być optymalnie przyswojone. Ponadto, niektóre enzymy trawienne (np. odpowiadająca za trawienie białek pepsyna) zawsze są aktywowane przez kwas żołądkowy.
Brak „leczenia” żywności kwasem żołądkowym skutkowałby ryzykiem infekcji i niedostatecznym wchłanianiem substancji odżywczych. Zatem, żołądek ma bardzo duże znaczenie dla ludzi, nie tylko dla zdrowia układu trawiennego, ale również dla zdrowia całego organizmu.
Wiele osób uważa, że w żołądku coś nie zgra z powodu nadmiaru kwasu. Nękani przez zgagę, sięgają po leki, które według nich, zniwelują ból. Ale czy wiesz, że zgaga może być również wynikiem niedoboru kwasu w żołądku? A zatem, w tych przypadkach zwykłe leki zobojętniające sok żołądkowy i antagoniści kwasu, w żaden sposób nie polepszą stanu rzeczy, a na dodatek mogą wzmocnić przyczynę problemu.
Każdy, kto cierpi z powodu zgagi, automatycznie uważa, że żołądek wytwarza zbyt dużo kwasu. Często tak się zdarza, ale nie zawsze. Przy tego typu problemach żołądkowych rutynowo sięga się po inhibitory pompy protonowej (np. Omeprazol lub pantoprazol B.), lub też po łatwo dostępne leki na bazie soli zasadowych zobojętniające kwas żołądkowy.
Inhibitory pompy protonowej wchodzą w interakcję z z tzw. pompą protonową występującą na powierzchni komórek okładzinowych (odpowiadają one za produkcję kwasu solnego) powodując na jakiś czas ich całkowite zablokowanie. IPP nie działa natychmiast po połknięciu, ale jest wchłaniany z jelit do krwi, a stamtąd trafia do komórek błony śluzowej żołądka.
IPP to miliardowy biznes. Należą one do tych leków, które są przyjmowane najczęściej. Przyjmuje się je również przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Nie nadają się jednak do leczenia długoterminowego, gdyż działania niepożądane występujące przy długotrwałym stosowaniu mogą sprawić, że leki te przyniosą więcej szkody, niż pożytku.
Wiele z tych działań niepożądanych jest konsekwencją sztucznie wywoływanej wady żołądka. Ponieważ często dawka przyjmowana jest zbyt duża, niż dawka optymalna, nie zostaje wytworzona odpowiednia ilość soków żołądkowych, która jest niezbędna dla prawidłowych procesów trawiennych.
Jeśli podczas zgagi stosujesz IPP (i robisz to rutynowo), musisz liczyć się z następującymi działaniami niepożądanymi:
Jak wiadomo, większość z nas uważa, że zgaga jest spowodowana nadmierną produkcję kwasu przez komórki okładzinowe. Tymczasem źródło problemu może leżeć gdzieś indziej. Przyczyna może być wręcz zupełnie odwrotna – w rzeczywistości u wielu osób cierpiących na zgagę przyczyną może być niedobór kwasu żołądkowego. W pierwszej chwili brzmi to niedorzecznie, w drugiej zaś już nie…
Żołądek musi bardzo się namęczyć, aby nadtrawić i rozdrobnić dużą ilość pokarmu w małej ilości kwasu żołądkowego. Do tego potrzeba jeszcze dwóch rzeczy: czasu i ruchu mieszania. Treści pokarmowej jest tak długo w żołądku, który promuje proces fermentacji. Te procesy fermentacji powstają kwasy. Jednocześnie żołądek próbuje mieszać nieproporcjonalnie silnych skurczy mięśni treści pokarmowej z istniejącej małej ilości kwasu żołądkowego.
Treść pokarmowa zazwyczaj jest tak długo w żołądku, aż nastąpi zapoczątkowane trawienie białek i tłuszczy, oraz częściowe węglowodanów. Przy tych procesach powstają kwasy. Jednocześnie żołądek, za sprawą nieproporcjonalnych skurczów mięśni, próbuje mieszać treść pokarmową z małą ilością istniejącej kwasu żołądkowego. To „mielenie” i „gniecenie” jedzenia w żołądku powoduje jego wypychanie do przełyku dając uczucie obecności zgagi. Ludzie z takim problemem biorąc leki zobojętniające, a nawet IPP, mogą odczuć chwilową ulgę. Jednakże nie wyleczą przyczyny, a wręcz przeciwnie, z biegiem czasu problem może się powiększyć.
Nadmiar powodującego zgagę kwasu żołądkowego może mieć różne przyczyny:
Równolegle do kwasu solnego, komórki produkują w żołądku jednocześnie wodorowęglan sodu. Jest to substancja podstawowa, która działa jako bufor kwasu w ciele człowieka. Część wodorowęglanu sodu chroni błonę śluzową żołądka przed oparzeniem od silnego kwasu żołądkowego. Druga część dostaje się do krwiobiegu i działa w tkankach i organach jak bufor zobojętniający kwasy utworzone w czasie procesów przemiany materii w komórkach.
Żołądek stara się wytworzyć tyle wodorowęglanu sodu, ile organizm potrzebuje. Przy przewlekłym zakwaszeniu organizmu, popyt na związek buforujący jest wysoki i komórki błony śluzowej żołądka wytwarzają dużo związków sodu. Jeśli jednak w żołądku powstaje dużo związków sodu, to jednocześnie tworzy się dużo kwasu żołądkowego – chociaż nie jest to konieczne, ponieważ nie ma nic do strawienia. A więc chroniczne zakwaszenie organizmu prowadzi do nadkwasoty żołądka, co na dłuższą metę może być przyczyną zapalenia żołądka i wrzodów żołądka.
Niestety, przewlekły niedobór kwasu żołądkowego ma podobne objawy jak nadwyżki kwasu żołądkowego. Po posiłku występują takie objawy, jak wzdęcia, odbijanie się ze zgagą lub bez zgagi. Długoterminowe skutki i objawy niedoboru kwasu żołądkowego są podobne do powyżej wymienionych skutków ubocznych IPP, czyli na przykład:
Produkcja kwasu żołądkowego zmniejsza się po około 50 roku życia. Oficjalnie mówi się, że jest to efekt „normalnego” starzenia się. Jednak wyjaśnienie może być następujące:
Dziesięciolecia przewlekłego zakwaszenia organizmu prowadzi nie tylko do nadmiaru kwasu żołądkowego, ale również do niedoboru kwasu żołądkowego. Utajona kwasica wyczerpuje komórki okładzinowe, które produkowały ogromne ilości związków sodowych służących jako bufor, że w końcu funkcjonowanie ich zostało ograniczone i były w stanie produkować kwas żołądkowy jedynie w nieznacznej ilości.
Jednak niedobór kwasu żołądkowego można już zaobserwować nie tylko u osób powyżej 50. Wielu młodych ludzi – w tym właśnie ci, którzy często często cierpieli z powodu zgagi – w rzeczywistości może cierpieć na niedobór tego kwasu. Również osoby z przewlekłym zapaleniem żołądka typu A mogą zmagać się z niedoborem kwasu żołądkowego.
Niektórzy lekarze, mając podejrzenia, że pacjentowi brakuje kwasu solnego, przepisują go w postaci tabletek i zalecają przyjmowanie leku wraz z posiłkiem. Tabletki z kwasem solnym nie rozwiązują na stałe problemu, tak samo z resztą jak środki zobojętniające kwas.
Byłoby idealnie, gdyby organizm mógł sam regulować produkcję kwasu w sposób optymalny. Jest to jednak możliwe tylko za pomocą środków holistycznych (patrz niżej), a nie wtedy, gdy poprzednia dieta i styl życia są stale kontynuowane.
Inną przyczyną zgagi jest tak zwany refluks. Refluks przełyku, a dokładnie refluks żołądkowo-przełykowy, to cofanie się kwaśnej treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku. Problem leży po stronie zwieracza przełyku, który nie zwiera na tyle dobrze, jak powinien.
Ponieważ śluzówka przełyku nie jest przystosowana do stałej obecności kwasu, prędzej lub później może zostać podrażniona, a nawet poważnie uszkodzona, w zależności od intensywności i częstotliwości występowania zgagi, co znane jest pod nazwą refluksowe zapalenie przełyku.
Istnieją podejrzenia, że szwankowanie zwieracza przełyku wiąże się ze zbyt silnymi skurczami i ruchami mieszania ścian żołądka. Nadmierne skurcze ścian żołądka mogą być tak silne, że notorycznie uciskają zwieracz.
Zgaga jest więc wyraźnie problemem współczesnej diety i stylu życia, na który konwencjonalna medycyna nie ma rozwiązania likwidującego go na zawsze i bez skutków ubocznych. Jednocześnie zgaga powoduje szereg nieprzyjemnych powikłań, takich jak:
W związku z tym koniecznie trzeba podjąć naturalne środki, aby możliwie trwale pozbyć się problemu zgagi. Stosując poniższe wskazówki, możesz pozbyć się nie tylko zgagi, ale również innych problemów zdrowotnych.
Podczas czytania niektórych wskazówek odnośnie zwalczania zgagi, możesz potrząsać z niedowierzaniem głową. W rzeczywistości, często jest trudno uwierzyć, że takie proste środki mogą przynieść tak dobre rezultaty – nie tylko na zgagę, ale również na wiele innych dolegliwości przewodu pokarmowego, zapalenia błony śluzowej żołądka i … Nie lekceważ tych wskazówek, tylko je wypróbuj!
Jest to pierwsza, niby banalna, ale jakże ważna wskazówka – nie spiesz się podczas posiłku – poświęć trochę czasu na jedzenie.
Przykładowo, brązowy ryż przed połknięciem powinno się przeżuć 50-60 razy, podobnie orzechy, a sałatkę z ziołami nawet więcej. Żywności o płynnej konsystencji (kaszki, zupy) nie należy połykać wprost do żołądka (bez kontaktu ze śliną). Im lepiej przeżujesz i „wykąpiesz” w ślinie jedzenie, tym mniej pracy ma żołądek i tym większa szansa na jego regenerację. Wtedy to też posiłek jest lżej strawny, a także lepiej wchłoną się substancję odżywcze. Z pewnością docenisz efekty dokładnego przeżuwania pokarmów.
Nigdy nie jedz z nudów, albo dlatego, że jest to czas posiłku.
Żywność w żołądku jest optymalnie trawiona, gdy ma temperaturę ciała.
Pij godzinę przed posiłkiem lub godzinę po posiłku – napoje rozrzedzają kwasy w żołądku i osłabiają przez to ich działanie.
Dla poprawy stanu jelit warto uwzględnić co najmniej te 3 składniki:
Wszystkie trzy komponenty nadają się nie tylko do poprawy stanu jelit, ale także całego układu pokarmowego, a co za tym idzie dla odnowy żołądka i regeneracji błon śluzowych.
Jeśli cierpisz na zgagę i zaparcia, najpierw uporaj się z problemem zaparć (poprzedni punkt artykułu Ci w tym pomoże).
Jeśli cierpisz zdecydowanie z powodu nadmiaru kwasu żołądkowego, ulgę przyniesie Ci przyjmowanie bentonitu (w kapsułkach lub w postaci proszku). Bentonit nie neutralizuje – jak leki zobojętniające – nadmiar kwasów, ale również poprawia ogólny stan układu pokarmowego przez wiązanie toksyn i usuwanie ich z organizmu, a także tworzy sprzyjające warunki dla zdrowej flory jelitowej. Pamiętaj, aby podczas stosowania bentonitu pić dużo wody!
Jeśli faktycznie cierpisz na niedobór kwasu żołądkowego, możesz tymczasowo przyjmować suplement z kwasem solnym (koniecznie skonsultuj się z lekarzem!). Dla długotrwałego efektu, uwzględnij w swojej diecie pokarmy, które promują i regulują wydzielanie kwasu w żołądku:
Jak wyjaśniono powyżej, przewlekła kwasica powoduje zgagę. Właściwa dieta i oczyszczanie jelit znacznie łagodzą objawy, jednak nie zawsze likwidują problem do końca. Jeśli problemy trawienne powracają, zacznij od odkwaszenia organizmu.
Zalety wykonywania masażu brzucha – natychmiastowe, pozytywne działanie na funkcje przewodu pokarmowego i pracę żołądka, a więc także na problem zgagi.
Odpowiednia dieta ma decydujące znaczenie w kwestii występowania zgagi.
Być może już stosujesz leki z IPP, a teraz chciałbyś natychmiast je odstawić. Nie rób tego! Inhibitory pompy protonowej (IPP) doprowadzają do pewnego rodzaju uzależnienia. Bywa, że dawka podstawowa już nie działa i osoba stosująca IPP z czasem zwiększa przyjmowaną dawkę. W związku z tym dochodzi do objawów odstawiennych po natychmiastowym zaprzestaniu stosowania leku. Nagłe odstawienie może spowodować najbardziej ekstremalny dyskomfort z powodu refluksu i zgagi. Odstawianie IPP powinno odbywać się stopniowo poprzez zmniejszanie jego dawki i może trwać nawet kilka miesięcy. W tym czasie realizuj wskazówki zawarte w artykule (z odkwaszaniem poczekaj do momentu całkowitego odstawienia leku).
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…