Banan jest zdrowy, smaczny, oraz dostępny przez cały rok. I chociaż ciężko otrzymać z niego sok, to doskonale sprawdza się jako bazowy koktajlu – pozwala uzyskać doskonałą, kremową konsystencję i pyszny smak. Chciałbym się z Wami podzielić przepisem na doskonałe bananowe koktajle, które zapewnią energię, by w 100% wykazać się na treningu.
Fakt, że są smaczne, pożywne i dostępne przez cały rok, już jest wielką zaletą bananów. Ale na tym nie koniec. Banany są doskonałym źródłem potasu i magnezu, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i zapobiegają chorobom serca. Wysoka zawartość potasu sprzyja również zdrowiu kości. Owoce te są bogate w rozpuszczalny błonnik, przez co wspierają zdrowe trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają również tryptofan – aminokwas aktywujący serotoninę, która jest aktywnym składnikiem w układzie nerwowym, przez co banany są również dobrym pożywieniem na lepszy sen.
Składniki:
Wszystkie składniki, oprócz lodu, zmiksuj w mikserze lub blenderem. Dodaj lód i miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Składniki:
Połącz wszystkie składniki, prócz wody i zmiksuj. Następnie miksując dodawaj wodę, aż osiągniesz pożądaną konsystencję koktajlu.
Oto trzeci i ostatni przepis na bananowy koktajl. Na pewno już kiedyś czytaliście o niesamowitych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania kakao. Ten koktajl pozwoli Wam łatwo włączyć kakao do codziennej diety.
Składniki:
Zmiksuj wszystkie składniki. Możesz dodać więcej soku/wody, jeżeli wolisz rzadszą wersję koktajlu.
Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…
Gotowanie bez mięsa wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku i różnorodności na talerzu. W…
Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Odpowiada za produkcję hemoglobiny, transport tlenu…
Stres jest nieodłączną częścią naszego życia, jednak w wielu przypadkach jego przyczyny wynikają z naszych…
Każdy, kto uwielbia jabłka, wie, że ich smak, struktura i zastosowanie mogą się znacznie różnić…
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny –…