Categories: Odżywianie

Schudniesz szybciej, jeśli nie będzie brakowało Ci ważnych pierwiastków i witamin

Streszczenie :

  1. Z artykułu dowiesz się, jakie produkty jeść przed, po treningu i przed snem
  2. Jakie produkty warto jeść codziennie aby przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej i przyspieszyć metabolizm

Warto zapamiętać !

*Zgubisz tłuszcz, gdy uzupełnisz magnez.

Znajdziesz go m.in. w kaszach gryczanych, suchych nasionach strączkowych, orzechach, gorzkiej czekoladzie, kakao.

*Stracisz apetyt na słodycze, dzięki chromowi.

Niedobór tego pierwiastka, powoduje wzmożoną ochotę na słodycze i sprzyja atakom głodu. Chrom dostarczą nam m.in. orzechy brazylijskie, pomidory i brokuły.

*Spalisz to, co zjesz, pomoże ci cynk.

Jest w kiełkach i otrębach pszennych. Najwięcej jednak mają go afrodyzjaki, ostrygi i małże.

*Wapń pożegna kilogramy

Naukowcy twierdzą, że wapń może być przechowywany w komórkach tłuszczowych i odgrywać kluczowa rolę w regulacji spalania tłuszczu. Źródłem wapnia są np.  szpinak, migdały, jarmuż, siemię lniane.

W dzień treningowy przez przyspieszone tętno i wzmożoną potliwość tracisz bardzo dużo witamin i pierwiastków śladowych, warto stosować smoothie:

Wartości odżywcze:

Truskawka – Posiadają witaminy z grupy, B, witaminy PP oraz C.  Zawiera również błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit.  Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, zawierają również enzym o nazwie bromelina, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalanie tłuszczu i węglowodanów.

Banan – Źródło węglowodanów, które da nam energii na cały poranek. Posiada witaminę C, potas oraz magnez a także błonnik pokarmowy.

Gruszka – Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. Pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.

Zielone jabłko Jabłka zawierają witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3. Poza tym są bogate w pektyny, białko pokarmowe oraz kwasy organiczne, które odkwaszają organizm. Są również bogatym źródłem potasu, magnezu, krzemu, żelaza oraz wapnia.

Kiwi – Miąższ kiwi zawiera aktynidynę i papainę – enzymy rozkładające białka. Kiwi jest bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany – głównie fruktozaglukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach

[bsa_pro_ad_space id=4]

 

– 4 duże truskawki lub 8 małych

– 1 banana (dojrzały)

– 1 gruszka

– 1 zielone jabłko

– 1 kiwi

 

Sposób wykonania:

Zblenduj wszystko razem i gotowe. Konsystencja nadaje się do picia, zatem nie trzeba dodawać wody ani mlek.

 

lub

Zielony koktajl na bazie warzyw :

Zielone warzywa – Bogactwem zielonych warzyw jest przede wszystkim chlorofil. To właśnie chlorofil wpływa na piękną, zieloną barwę tych warzyw.

Wpływ chlorofilu na nasz organizm:

*ziała oczyszczająco, detoksykacyjne (pozwala pozbyć się też metali ciężkich),

*chroni przed stanami zapalnymi i działa uodporniająco,

*unieszkodliwia rakotwórcze cząstki,

*wspomaga gojenie się ran – zwiększa krzepliwość krwi,

*pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit,

*uczestniczy w syntezie witamin A, E i K,

*korzystnie wpływa na cały układ immunologiczny, uodparnia.

W warzywach tych jest również dużo kwasu foliowego, który m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jest niezbędnym składnikiem wielu przemian metabolicznych.

Składniki:

*1/4 zielonego ogórka

*1/4 selera

*kilka liści jarmużu

*100 g młodego szpinaku

*odrobina natki pietruszki

*sok z cytryny

*1/2 zielonego jabłka

Wskazówki:

1.Użyj blendera i zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ten przepis pomoże ci uzupełnić dzienną dawkę niezbędnych witamin.

 

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • Ja pomimo zdrowego odżywiania, spacerów nie mogę zrzucić Ani deka. Nie jestem otyła ale chciała bym zrzucić pięć kilo. Czy tabletki antykoncepcyjne hormonalne mają na to wpływ??!

    • Tabletki antykoncepcyjne przede wszystkim zatrzymują wodę w organizmie i zwiększają apetyt na słodycze fast food etc. Pij więcej wody i zwracaj większą uwagę na to co kładziesz na talerzu i będzie dobrze. ;)

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

3 godziny ago

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

3 godziny ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

7 godzin ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

7 godzin ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

8 godzin ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

8 godzin ago