Categories: Odżywianie

Schudniesz szybciej, jeśli nie będzie brakowało Ci ważnych pierwiastków i witamin

Użytkowników online: 122

Streszczenie :

  1. Z artykułu dowiesz się, jakie produkty jeść przed, po treningu i przed snem
  2. Jakie produkty warto jeść codziennie aby przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej i przyspieszyć metabolizm

Warto zapamiętać !

*Zgubisz tłuszcz, gdy uzupełnisz magnez.

Znajdziesz go m.in. w kaszach gryczanych, suchych nasionach strączkowych, orzechach, gorzkiej czekoladzie, kakao.

*Stracisz apetyt na słodycze, dzięki chromowi.

Niedobór tego pierwiastka, powoduje wzmożoną ochotę na słodycze i sprzyja atakom głodu. Chrom dostarczą nam m.in. orzechy brazylijskie, pomidory i brokuły.

*Spalisz to, co zjesz, pomoże ci cynk.

Jest w kiełkach i otrębach pszennych. Najwięcej jednak mają go afrodyzjaki, ostrygi i małże.

*Wapń pożegna kilogramy

Naukowcy twierdzą, że wapń może być przechowywany w komórkach tłuszczowych i odgrywać kluczowa rolę w regulacji spalania tłuszczu. Źródłem wapnia są np.  szpinak, migdały, jarmuż, siemię lniane.

W dzień treningowy przez przyspieszone tętno i wzmożoną potliwość tracisz bardzo dużo witamin i pierwiastków śladowych, warto stosować smoothie:

Wartości odżywcze:

Truskawka – Posiadają witaminy z grupy, B, witaminy PP oraz C.  Zawiera również błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit.  Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, zawierają również enzym o nazwie bromelina, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalanie tłuszczu i węglowodanów.

Banan – Źródło węglowodanów, które da nam energii na cały poranek. Posiada witaminę C, potas oraz magnez a także błonnik pokarmowy.

Gruszka – Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. Pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.

Zielone jabłko Jabłka zawierają witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3. Poza tym są bogate w pektyny, białko pokarmowe oraz kwasy organiczne, które odkwaszają organizm. Są również bogatym źródłem potasu, magnezu, krzemu, żelaza oraz wapnia.

Kiwi – Miąższ kiwi zawiera aktynidynę i papainę – enzymy rozkładające białka. Kiwi jest bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany – głównie fruktozaglukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach

[bsa_pro_ad_space id=4]

 

– 4 duże truskawki lub 8 małych

– 1 banana (dojrzały)

– 1 gruszka

– 1 zielone jabłko

– 1 kiwi

 

Sposób wykonania:

Zblenduj wszystko razem i gotowe. Konsystencja nadaje się do picia, zatem nie trzeba dodawać wody ani mlek.

 

lub

Zielony koktajl na bazie warzyw :

Zielone warzywa – Bogactwem zielonych warzyw jest przede wszystkim chlorofil. To właśnie chlorofil wpływa na piękną, zieloną barwę tych warzyw.

Wpływ chlorofilu na nasz organizm:

*ziała oczyszczająco, detoksykacyjne (pozwala pozbyć się też metali ciężkich),

*chroni przed stanami zapalnymi i działa uodporniająco,

*unieszkodliwia rakotwórcze cząstki,

*wspomaga gojenie się ran – zwiększa krzepliwość krwi,

*pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit,

*uczestniczy w syntezie witamin A, E i K,

*korzystnie wpływa na cały układ immunologiczny, uodparnia.

W warzywach tych jest również dużo kwasu foliowego, który m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jest niezbędnym składnikiem wielu przemian metabolicznych.

Składniki:

*1/4 zielonego ogórka

*1/4 selera

*kilka liści jarmużu

*100 g młodego szpinaku

*odrobina natki pietruszki

*sok z cytryny

*1/2 zielonego jabłka

Wskazówki:

1.Użyj blendera i zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ten przepis pomoże ci uzupełnić dzienną dawkę niezbędnych witamin.

 

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • Ja pomimo zdrowego odżywiania, spacerów nie mogę zrzucić Ani deka. Nie jestem otyła ale chciała bym zrzucić pięć kilo. Czy tabletki antykoncepcyjne hormonalne mają na to wpływ??!

    • Tabletki antykoncepcyjne przede wszystkim zatrzymują wodę w organizmie i zwiększają apetyt na słodycze fast food etc. Pij więcej wody i zwracaj większą uwagę na to co kładziesz na talerzu i będzie dobrze. ;)

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago