*Zgubisz tłuszcz, gdy uzupełnisz magnez.
Znajdziesz go m.in. w kaszach gryczanych, suchych nasionach strączkowych, orzechach, gorzkiej czekoladzie, kakao.
*Stracisz apetyt na słodycze, dzięki chromowi.
Niedobór tego pierwiastka, powoduje wzmożoną ochotę na słodycze i sprzyja atakom głodu. Chrom dostarczą nam m.in. orzechy brazylijskie, pomidory i brokuły.
*Spalisz to, co zjesz, pomoże ci cynk.
Jest w kiełkach i otrębach pszennych. Najwięcej jednak mają go afrodyzjaki, ostrygi i małże.
*Wapń pożegna kilogramy
Naukowcy twierdzą, że wapń może być przechowywany w komórkach tłuszczowych i odgrywać kluczowa rolę w regulacji spalania tłuszczu. Źródłem wapnia są np. szpinak, migdały, jarmuż, siemię lniane.
Wartości odżywcze:
Truskawka – Posiadają witaminy z grupy, B, witaminy PP oraz C. Zawiera również błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, zawierają również enzym o nazwie bromelina, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalanie tłuszczu i węglowodanów.
Banan – Źródło węglowodanów, które da nam energii na cały poranek. Posiada witaminę C, potas oraz magnez a także błonnik pokarmowy.
Gruszka – Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. Pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.
Zielone jabłko – Jabłka zawierają witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3. Poza tym są bogate w pektyny, białko pokarmowe oraz kwasy organiczne, które odkwaszają organizm. Są również bogatym źródłem potasu, magnezu, krzemu, żelaza oraz wapnia.
Kiwi – Miąższ kiwi zawiera aktynidynę i papainę – enzymy rozkładające białka. Kiwi jest bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany – głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach
[bsa_pro_ad_space id=4]
– 4 duże truskawki lub 8 małych
– 1 banana (dojrzały)
– 1 gruszka
– 1 zielone jabłko
– 1 kiwi
Sposób wykonania:
Zblenduj wszystko razem i gotowe. Konsystencja nadaje się do picia, zatem nie trzeba dodawać wody ani mlek.
lub
Zielone warzywa – Bogactwem zielonych warzyw jest przede wszystkim chlorofil. To właśnie chlorofil wpływa na piękną, zieloną barwę tych warzyw.
Wpływ chlorofilu na nasz organizm:
*ziała oczyszczająco, detoksykacyjne (pozwala pozbyć się też metali ciężkich),
*chroni przed stanami zapalnymi i działa uodporniająco,
*unieszkodliwia rakotwórcze cząstki,
*wspomaga gojenie się ran – zwiększa krzepliwość krwi,
*pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit,
*uczestniczy w syntezie witamin A, E i K,
*korzystnie wpływa na cały układ immunologiczny, uodparnia.
W warzywach tych jest również dużo kwasu foliowego, który m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jest niezbędnym składnikiem wielu przemian metabolicznych.
Składniki:
*1/4 zielonego ogórka
*1/4 selera
*kilka liści jarmużu
*100 g młodego szpinaku
*odrobina natki pietruszki
*sok z cytryny
*1/2 zielonego jabłka
Wskazówki:
1.Użyj blendera i zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ten przepis pomoże ci uzupełnić dzienną dawkę niezbędnych witamin.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Ja pomimo zdrowego odżywiania, spacerów nie mogę zrzucić Ani deka. Nie jestem otyła ale chciała bym zrzucić pięć kilo. Czy tabletki antykoncepcyjne hormonalne mają na to wpływ??!
Tabletki antykoncepcyjne przede wszystkim zatrzymują wodę w organizmie i zwiększają apetyt na słodycze fast food etc. Pij więcej wody i zwracaj większą uwagę na to co kładziesz na talerzu i będzie dobrze. ;)