Truskawki Surowe
32 kcal / 100g IG-40
Białko | 0.67 g |
Tłuszcz | 0.3 g |
Węglowodany | 7.68 g |
Błonnik | 2 g |
Woda | 90.95 ml |
Z czym kojarzy Ci się lato w Polsce? Pewnie z truskawkami jedzonymi w każdej możliwej postaci! Nic w tym dziwnego – sezon na truskawki jest bardzo krótki, a te owoce z uwagi na swój smak i liczne dobrodziejstwa mają mnóstwo amatorów. Tym bardziej więc korzystajmy „do oporu” z tego, co oferuje nam sezon truskawkowy, bo nasze rodzime truskawki nie mają sobie równych!
Owoce te w postaci, jaką znamy obecnie, powstały w XVIII wieku. Tak naprawdę są one hybrydą dwóch gatunków dzikich truskawek, które przywieziono do nas z Argentyny i Chile. Bardzo lubią nasz polski klimat – wiosną kwitną, aby już w czerwcu cieszyć nas pierwszymi pięknymi, soczystymi owocami. Truskawka jest jagodą – a jagody, jak wiemy, należą do słodkich, ale niespecjalnie kalorycznych owoców, w dodatku bardzo bogatych w różne składniki odżywcze.
W 91% truskawki składają się z wody, jak wiele innych owoców jagodowych. Pozostałą część ich składu chemicznego zajmują węglowodany i śladowe ilości białek oraz tłuszczów. W 100 gramach truskawek jest zaledwie 32 kalorie, ale powiedzmy sobie szczerze – mało kto jest w stanie się powstrzymać i nie jeść ich w ilościach hurtowych… Na szczęście są one również bogate w błonnik i inne składniki bioaktywne, co zdecydowanie usprawiedliwia truskawkowe obżarstwo! Oto, co mają w sobie:
Z wysokiej zawartości tych związków chemicznych wynikają konkretne prozdrowotne właściwości truskawek.
Szkoda, że sezon na świeże truskawki trwa tak krótko, bo powinniśmy jeść je codziennie – są nie tylko tak smaczne, ale i tak zdrowe! Oto, na co wpływają:
Badania wykazały bardzo ścisły związek pomiędzy spożywaniem antocyjanów a zdrowiem serca. Osoby spożywające dużo jagód miały obniżoną zachorowalność na choroby serca. Truskawki wpływają na zdrowie serca w bardzo wszechstronny sposób:
– podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL
– obniżają ciśnienie krwi
– poprawiają czynność płytek krwi
– zwiększają poziom przeciwutleniaczy we krwi
– redukują stres oksydacyjny
– minimalizują stany zapalne
– poprawiają stan naczyń krwionośnych
– poprawiają profil lipidowy we krwi
– zmniejszają poziom szkodliwego utleniania cholesterolu LDL
Po posiłku bogatym w węglowodany truskawki zdają się spowalniać trawienie glukozy, a więc zmniejszają wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi w sposób gwałtowny. Pozwala to zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego.
Nowotwory są obecnie na drugim miejscu wśród najbardziej śmiertelnych chorób cywilizacyjnych i należy dokładać wszelkich starań, aby im zapobiec – bo to łatwiejsze, niż leczenie. Dobrym sposobem na zapobieganie może być dieta, między innymi bogata w jagody. Duża ilość przeciwutleniaczy wpływa na zwalczanie stresu oksydacyjnego i zmniejszanie ilości wolnych rodników w organizmie. W czasach, gdy stres jest naszym chlebem powszednim, taka tarcza ochronna jest nam bardzo potrzebna! Bardzo prawdopodobne, że to ellagaganniny mają działanie potęgujące ochronny wpływ truskawek na człowieka – hamują one rozwój komórek rakowych.
Bardzo trudno jest powstrzymać się od jedzenia latem czerwonych koktajli na bazie truskawek, ciast z truskawkami, czy świeżych owoców prosto z krzaczka. Jednak czy jedzenie ich w dużych ilościach może być szkodliwe? Jedynymi osobami, które powinny się wystrzegać tych owoców, powinni być alergicy i osoby chore na problemy z tarczycą. Truskawki zawierają sporo substancji goitrogennych, zakłócających działanie tego gruczołu. Jeśli chodzi o alergię, zwykle pojawia się ona dość szybko, szczególnie u małych dzieci. Występują obrzęki warg ni języka, pokrzywka, bóle głowy, mrowienie warg, a nawet problemy z oddychaniem. To dlatego niemowlętom należy podawać truskawki bardzo ostrożnie, w ramach rozsądnego rozszerzania diety, dokładnie obserwując dziecko po podaniu owocu. Osoby mające alergię na pyłki brzozy i jabłka zazwyczaj są uczulone również na truskawki – to tak zwana alergia krzyżowa.
Jest to corocznie lista Environmental Working Group (EWG) dotycząca warzyw i owoców. Warto pamiętać, pomimo stosowania środków ochrony roślin, które mogą działać na nasze ciała drażniąco. Ilość związków biologicznie pozytywnych znajdujących się w truskawkach przyniesie nam więcej korzyści niż byś truskawek nie jedli.
W sezonie warto zaopatrzyć się w większe ilości truskawek i przygotować z nich przetwory. Truskawki w wersji zamrożonej będą idealne do owocowych koktajli i innych deserów, na które przyjdzie Ci ochota zimą. Mrożenie nie pozbawia ich składników odżywczych, ale należy to zrobić umiejętnie:
Tak przygotowane mrożone truskawki nie będą się sklejać, a po rozmrożeniu zachowają swoją strukturę, nie zmienią się w truskawkową papkę.
Zapytaliśmy użytkowników projektu Motywator Dietetyczny o najczęściej kupowane owoce. Truskawki uplasowały się na wysokim 3 miejscu
Jeśli lubisz ciekawe smaki, wypróbuj koniecznie letnią sałatkę z truskawkami. Potrzebujesz:
– truskawek świeżych
– mozzarelli w kulkach
– awokado
– papryczkę jalapeño
– orzeszki pinii
– sałatę lodową
-rukolę
W miseczce przygotuj winegret: musztardę dijon wymieszaj z oliwa z oliwek, sokiem z cytryny, octem balsamicznym i miodem. Składniki sałatki posiekaj (sałatę szarp palcami), dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z winegretem – smacznego! Taka sałatka to coś innego niż zazwyczaj – słodkie smaki przegryzają się fantastycznie ze słonymi, kwaśnymi i pikantnymi tworząc coś wyjątkowego! Taką lekką sałatką na pewno zaskoczysz znajomych podczas letniego przyjęcia w ogrodzie!
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…