Agrest, surowy
44 kcal / 100g IG-15
Białko | 0.88 g |
Tłuszcz | 0.58 g |
Węglowodany | 10.18 g |
Błonnik | 4.3 g |
Woda | 87.87 ml |
Agrest to popularny w Polsce krzew, z którego pozyskuje się niezwykle smaczne, aromatyczne owoce o wielu wspaniałych właściwościach odżywczych. Oprócz tego, że owoc ten smakuje, to jeszcze jest bardzo zdrowy! Dlatego właśnie warto pokochać wszelkie przetwory robione z niego, a gdy tylko jest okazja – sięgać po te owoce w postaci surowej!
Agrest rośnie dziko w Europie, Azji i Afryce, choć u nas jest gatunkiem uprawnym. Ma jednak tendencję do dziczenia. Krzew agrestu najeżony jest bardzo kłującymi kolcami, dlatego należy uważać przy jego zbieraniu. Same owoce mają postać dość dużych owalnych porzeczek w kolorze żółtawym, jasnozielonym lub czerwonawym. Ich skórka jest gładka i w większości odmian błyszcząca, za to pokryta gruczołkowatymi włoskami. Oprócz włosków na powierzchni owocu znajdują się brązowo-czarne „wąsy”, które warto obrywać przed rozpoczęciem przetwarzania agrestu. W smaku jest bardzo delikatny, słodki, lecz z wyczuwalną kwaskowatą skórką. W jego wnętrzu znajdują się liczne drobne pestki.
To owoc stosunkowo mało kaloryczny, za to bogaty w różne witaminy i minerały:
Ma również duże ilości błonnika i wody – doskonale nadaje się jako część letniej diety odchudzającej.
Z uwagi na to, iż agrest zawiera dużo błonnika rozpuszczalnego, rozluźnia masy kałowe i wspiera prawidłową perystaltykę jelit. Dba również o wypełnianie się żołądka i idące za tym uczucie sytości. Wysoka zawartość wody wpływa na prawidłowe nawodnienie organizmu i pomaga błonnikowi właściwie funkcjonować. Tym samym przy niewielkiej liczbie kalorii agrest jest w stanie zapewnić sytość i zaspokoić apetyt na słodkie.
Bardzo liczne związki przeciwutleniające w agreście czynią go prawdziwą bombą odmładzającą. Oprócz witaminy C agrest zawiera także inne przeciwutleniacze:
– witaminę E zwaną witaminą młodości
– flawonole wpływające na zmniejszenie ryzyka udaru i nowotworu, a także o działaniu przeciwwirusowym. Wśród flawonoli w agreście wyróżnia się: kwercetynę, mirycetinę, kaempferol i izorhamnetin.
– antocyjany – są one kolorowymi barwnikami w owocach, wspomagającymi utrzymanie dobrego wzroku oraz zdrowia dróg moczowych. Oprócz tego wpływają na poprawę pamięci, zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów i wolniejsze starzenie się organizmu.
– kwasy: kawowy, chlorogenowy, kumarynowy, hydroksybenzoesowy i elagowy.
– kwasy organiczne – nadają one agrestowi lekko cierpkiego smaku, ale to właśnie one odpowiadają za zmniejszenie ryzyka powstania udaru i choroby Alzheimera.
Robi to na kilku poziomach. Zawiera dużo błonnika, który opóźnia wchłanianie cukru do krwioobiegu zapobiegając jego nagłym skokom. Do tego wiążąc się ze specjalnymi enzymami w jelicie cienkim utrudnia wchłanianie cukru z jelit do krwioobiegu. Również kwas chlorogenowy opóźnia wchłanianie glukozy, a także obniża jej poziom po spożyciu posiłku bogatego w skrobię.
Żelazo jest bardzo ważnym związkiem sprzyjającym utrzymaniu zdrowia układu krwionośnego, ale może być również toksyczne – gdy jego nadmiar gromadzi się w organizmie, pobudzany jest wzrost poziomu wolnych rodników. Komórki mózgowe są bardzo bogate w żelazo, gdy jest go zbyt dużo, a więc wolne rodniki mogą się tworzyć właśnie tam – w mózgu. Kwas cytrynowy wchodzący w skład kwasów organicznych występujących w agreście blokuje gromadzenie się żelaza w komórkach. Tym samym spożywanie agrestu może wpłynąć na ochronę mózgu przed schorzeniami takimi jak udar czy choroba Alzheimera.
To za sprawą przeciwutleniaczy – związków fenolowych, witamin C i E oraz kwasu foliowego. Przeciwdziałają one skutkom stresu oksydacyjnego i zmniejszają go, obniżając ryzyko zachorowania na niektóry typy nowotworów.
Owoce jagodowe, takie jak agrest, są szczególnym sprzymierzeńcem zdrowego serca. Przeciwutleniacze wraz z potasem pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego we krwi, zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL, a zmniejszając poziom LDL. Oprócz tego flawonole działają korzystnie na stan naczyń krwionośnych
Jego charakterystyczny smak sprawia, że przetwory z jego użyciem są niezwykle aromatyczne, dlatego tak chętnie je robimy. Lekko niedojrzałe owoce mogą być kwaskowate, co zniechęca niektóre osoby do spożywania agrestu na surowo. Jeśli chcesz skorzystać z najlepszych właściwości agrestu jedząc go na surowo, koniecznie wypróbuj tę sałatkę.
Ogórki gruntowe, bulwę kopru włoskiego i seler naciowy należy posiekać na bardzo cienkie plasterki – najlepiej za pomocą specjalnych urządzeń. Owoce agrestu przeciąć na pół i dorzucić do warzyw oraz posypać świeżą posiekaną miętą. Najlepszym dressingiem do tej sałaty będzie oliwa, sok limonkowy, chilli, sól i pieprz. Jest to bardzo oryginalna zarówno pod względem wykorzystanych składników jak i finalnego smaku sałatka, która z pewnością zachwyci gości podczas letniego grillowania!
Możesz też spróbować przyrządzić pyszną galaretkę z agrestu:
W tym celu owoce należy przepłukać, obrać z szypułek i ewentualnie z wąsów, a następnie zagotować w garnku bez wody przez około 30 minut. Agrest zmięknie, wypuści dużo soku i zmieni kolor na lekko czerwony. Po tym czasie należy go zdjąć z ognia, przetrzeć przez gęste sito i wystudzić. Do wystudzonego należy dodać cukier żelujący w odpowiedniej proporcji (na opakowaniu jest informacja, czy jest to 1:1 czy 2:1) i zagotować ciągle mieszając. Potem galaretkę wystarczy przelać do czystych słoiczków i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Agrest swego czasu był owocem, który kojarzył się wielu osobom z beztroskimi wakacjami u babci na wsi. Obecnie jest nieco zapomniany – być może ze względu na to, że niezbyt przyjemnie się go zbiera przez kłujące gałązki, a może z uwagi na jego cierpki smak. Z pewnością jednak, gdy tylko ma się okazję, warto gotować kompoty z agrestu, przyrządzać galaretki, dżemy, piec ciasta, czy wrzucać te owoce do zdrowych koktajli i sałatek, bo drzemie w nich wielka prozdrowotna moc!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…