Surowy arbuz
30 kcal / 100g IG-72
Białko | 0.61 g |
Tłuszcz | 0.15 g |
Węglowodany | 7.55 g |
Błonnik | 0.4 g |
Woda | 91.45 ml |
Chyba trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubi arbuzów! Te orzeźwiające owoce o słodkim, soczystym miąższu kapiącym na brodę są prawdziwym dopełnieniem idealnych wakacji. A z racji tego, że są też bardzo zdrowe, nie ma powodów, aby odmawiać sobie tego przepysznego poczęstunku prosto z lodówki w upalny dzień!
Ten ogromny owoc ma bardzo grubą skórę, ale za to wewnątrz pełen jest delikatnego, bardzo soczystego miąższu. Jest on stosunkowo mało kaloryczny, choć bardzo słodki. Wynika to z bardzo wysokiej zawartości wody. Czy wiesz, że arbuz ma aż 92% wody?
To sprawia, że w przeliczeniu na 100 gramów jest niespecjalnie kaloryczny. Tak naprawdę trudno też zjeść go w olbrzymich ilościach. Taka zawartość wody sprawia, że nasz żołądek szybko się wypełnia i odczuwamy sytość. Spożywanie arbuzów latem to jeden ze sposobów na porządne nawadnianie się. Oprócz picia wody, warto też sięgać po arbuza!
Jest on owocem o wysokim stopniu słodkości, a więc oczywiście bogatym w cukry proste. Jednak w przeliczeniu na 100 g ma on zaledwie około 30 kcal, czyli nawet mniej niż owoce jagodowe, które uważa się za najmniej słodkie. Warto włączyć go do swojej diety odchudzającej, gdy tęskni się za słodyczami i smakami lata.
Witaminy: A, B1, B5, B6, C
Minerały: Magnez i potas
Jest to owoc, który nie jest ceniony ze względu na szalenie wysokie zawartości powyższych składników, ale za to ma sporo innych cennych związków bioaktywnych, którym zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne.
Arbuz ma wiele właściwości zdrowotnych, które w połączeniu z ogólną, zbilansowaną dietą mogą dać fantastyczne wyniki. I tak na przykład wymienione wyżej związki dają następujące efekty zdrowotne:
Zapytaliśmy użytkowników projektu Motywator Dietetyczny o najczęściej kupowane owoce. Arbuz uplasował się na wysokim 4 miejscu
Oprócz jedzenia arbuza pokrojonego w cząstki, można go też wykorzystać na milion różnych sposobów w kuchni do sporządzania deserów.
Dla dorosłych, lubiących ochłodzić się arbuzowym deserem w upalny dzień, świetnym rozwiązaniem będzie granita arbuzowa:
Potrzebujemy do niej:
Arbuza należy przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, likierem i doprawić cynamonem do smaku. Następnie zamrozić, w czasie mrożenia kilkakrotnie mieszając. Po zamrożeniu granitę można wyskrobywać widelcem do powstania arbuzowych kryształków, nałożyć do pucharków, ozdobić listkiem mięty i jeść łyżeczką – smacznego! Pamiętaj – przy takich deserach nie warto liczyć kalorii – trzeba się nimi delektować!
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…