Witaminą K nazywamy grupę organicznych związków chemicznych, które niezbędne są przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i układu krzepnięcia krwi. Stąd też uznaje się ją za niezbędną do życia.
W zasadzie witamina K to ogólna nazwa dla witamin z tej grupy: K1 (filochinon) i K2 (menachinon). Są to związki naturalne, rozpuszczalne w tłuszczach. Wśród tej grupy witamin wyróżnia się także syntetyczne pochodne witaminy K, na przykład K3 – menadion. Witamina K należy do względnie egzogennych. Oznacza to, że jest produkowana w dużej części w przewodzie pokarmowym, a konkretnie przez bakterie jelitowe w jelicie grubym. W związku z tym jej dostarczanie z zewnątrz, z pożywieniem, jest obligatoryjne.
Istotnym problemem w neonatologii może być nabyta skaza krwotoczna, która jest wywołana niedoborem witaminy K. Objawami, które mogą się pojawić już w pierwszej dobie życia dziecka, są obfite krwawienia z przewodu pokarmowego. Pojawiają się krwiste wymioty i stolce, a nawet wylew krwi do ośrodkowego układu nerwowego. W związku ze śmiertelnym niebezpieczeństwem tej skazy, wprowadzono obowiązkowe, profilaktyczne podawanie witaminy K w dużych dawkach noworodkom w pierwszych godzinach życia. Okazuje się, że jeden solidny zastrzyk domięśniowy jest dużo skuteczniejszy niż doustne podanie przez wiele dni w mniejszych dawkach. Dzięki tej profilaktyce wyeliminowano niemal całkowicie występowanie tej choroby.
Ta witamina działa przede wszystkim w wątrobie, pobudzając organ do wytwarzania protrombiny – głównego czynnika krzepnięcia krwi. Oprócz tego, witamina kontroluje też wytwarzanie innych czynników kontrolujących tę funkcję. Odgrywa również ważną rolę w procesie wychwytywania wapnia przez kościec. Coraz częściej wykazuje się też jej działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, a nawet hamujące rozwój nowotworów!
U noworodków przyczyną niedoborów witaminy K może być niewykształcony układ pokarmowy, i w związku z tym niedostateczna ilość bakterii jelitowych produkujących ten związek. W przypadku osób starszych lub chorujących na serce, albo po przebytym zawale – mogą występować trudności we wchłanianiu witaminy K. Czasami niedobory występują u osób niewłaściwie się odżywiających – jedzących zbyt mało tłuszczów lub całkowicie je ograniczających – ze względu na brak możliwości właściwego wchłaniania witaminy K z pożywienia. Antybiotykoterapia skutkująca wytrzebieniem flory bakteryjnej też może być powodem niedoborowości. Objawy niedoborów są dość swoiste:
Suplementacja witaminy K przydatna jest głównie wtedy, gdy cierpimy na nieprawidłowe wchłanianie tego składnika. Chcąc poprawić swoje parametry krzepliwości lub przynajmniej ich nie pogarszać, należy też dbać o florę bakteryjną. Po antybiotykoterapii warto stosować przez dłuższy czas probiotyki. Dobrze włączyć do diety mleczne produkty fermentowane i kiszonki oraz duże ilości błonnika – jako cennego prebiotyku.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…