Wszystko o witaminie E – dawkowanie, najlepsze źródła, korzyści, przeciwwskazania.

Witamina E – witamina młodości

Witamina E jest nazywana witaminą młodości, gdyż jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Na co konkretnie wpływa i z czego wynikają jej dobroczynne właściwości? Jak się odżywiać, aby zapewnić sobie odpowiednią jej podaż?

Właściwości fizykochemiczne witaminy E

Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że nie jest wydalana z moczem, a magazynowana – głównie w nadnerczach i tkance tłuszczowej. To znaczy również, że do prawidłowego jej działania niezbędna jest odpowiednia podaż tłuszczów w diecie. Duże ilości witaminy E znajdziemy zatem w nasionach roślin oleistych – na przykład w oleju lnianym, oliwie z oliwek, orzechach i pestkach oraz awokado.

Wpływ na organizm, niedobory, nadmiar

Niedobory w organizmie

Niedoborowość witaminy E u człowieka występuje niezwykle rzadko. Jest to kłopot szczególnie dla osób cierpiących na zaburzenia wchłaniania tłuszczu, ale również celiakię i mukowiscydozę. Objawiają się one:

  • Niepłodnością
  • Trudnościami w koncentracji
  • Pogorszeniem widzenia
  • Wypadaniem włosów

Dlaczego to witamina młodości?

Opóźnianie procesów starzenia dzięki zdolności antyoksydacji, to podstawowa rola witaminy E w organizmie. Dzięki niej komórki nie zużywają się tak szybko, i dużo sprawniej funkcjonują. Gdy w organizmie przeważa ilość wolnych rodników, witamina E wkracza do akcji i skutecznie neutralizuje ich nadmiar, zachowując niezbędną dla zdrowia równowagę tlenową. Dzięki witaminie E możemy cieszyć się dłużej gładką skórą bez zmarszczek, pięknymi włosami i mocnymi paznokciami. Ma działanie nawilżające i natłuszczające skórę. Oprócz tego zachowujemy dobry wzrok. Ta witamina wpływa też na płodność u kobiet, poprzez stymulowanie prawidłowej owulacji i zapewnienie właściwego rozwoju płodu. U panów natomiast zapewnia odpowiednią ruchliwość plemników i ich dużą ilość. To również powód, dla którego nazywa się ją witaminą młodości i płodności. Witamina E pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy wydłużając tym samym życie i poprawiając jego jakość. Dodatkowo poprawia krzepliwość krwi.

Rola witaminy E w pigułce:

  • Przeciwdziałanie nowotworom
  • Opóźnianie procesów starzenia
  • Obniżanie cholesterolu
  • Poprawianie krzepliwości krwi
  • poprawa płodności
  • regeneracja, nawilżanie, natłuszczanie skóry

W jakich produktach znajdziesz witaminę E:

W celu zapewnienia odpowiedniej podaży witaminy E, ważne jest, aby dieta obfitowała w oleje roślinne wysokiej jakości – w nich znajdziemy najwięcej tej witaminy. Oprócz tego jako przekąskę warto stosować orzechy i nasiona. Oto przykładowe produkty, które warto włączyć do swojej diety, aby nie było potrzeby suplementacji witaminą E z zewnątrz:

  • Oleje: słonecznikowy, z zarodków pszennych, rzepakowy tłoczony na zimno, z pestek winogron
  • Nasiona słonecznika
  • Pestki dyni
  • Migdały
  • Orzechy arachidowe
  • Zarodki pszenne, kiełki
  • Ryby
  • Mleko i przetwory
  • Warzywa: brokuły, szpinak, papryka, pomidor i inne.

Czy można przedawkować witaminę E?

Chociaż jest to witamina, której nadmiar w diecie jest magazynowany oraz wydalany, można ją przedawkować. Objawy przedawkowania pojawiają się zazwyczaj po podawaniu przez dłuższy czas suplementów z witaminą E w ilości wyższej niż 1000 mg na dobę. Ze zwyczajnej diety przekroczenie zalecanej dawki dobowej byłoby niezwykle trudne. Oto objawy nadmiaru:

Interakcja witaminy E

  • Witamina E zwiększa wchłanianie jelitowe witaminy A w stężeniach od średnich do wysokich, do 40 procent.
  • Witamina A i E razem zwiększają zdolności antyoksydacyjne, chronią przed niektórymi rodzajami raka i wspierają zdrowsze jelita.
  • Wysoki poziom beta-karotenu może obniżyć poziom witaminy E w surowicy .

Suplementacja zewnętrzna ma szczególne znaczenie w przypadku chorób, które utrudniają wchłanianie witaminy E z pożywieniem. Powinna być wówczas zalecona przez lekarza i kontrolowana przez niego ściśle, aby uniknąć objawów przedawkowania. W celach profilaktycznych warto stosować dawki rzędu 100-300 mg dziennie dla osób dorosłych.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Przygotuj Się na Pyszność – 10 Niesamowitych Przepisów na Golonkę, Które Musisz Znać!

Czy szukasz nowych inspiracji na tradycyjne danie, które zachwyci każdego miłośnika mięsnych smakołyków? Przygotowaliśmy dla…

4 godziny ago

Jak zacząć dzień jak mistrz? Oto 6 przepisów na super śniadania!

Rozpocznij każdy dzień z energią dzięki naszym sześciu starannie wyselekcjonowanym przepisom na pyszne i zdrowe…

6 godzin ago

Zaskocz swoją rodzinę tymi niesamowitymi i zdrowymi śniadaniami!

Rozpocznij każdy dzień od energetycznego zastrzyku dzięki tym sześciu niesamowitym przepisom na zdrowe śniadania! Nie…

8 godzin ago

Ta lista 10 wegetariańskich dań zaskoczy nawet zagorzałych mięsożerców!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak urozmaicić swoją dietę wegetariańską, zachowując przy tym bogactwo smaków i…

11 godzin ago

Ryżowa Rewolucja: 6 Smakowitych Przepisów na Obiady, Które Uwielbiają Wszyscy!

Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…

2 dni ago

Każdy o Nich Mówi: 6 Obiadowych Hitów, Które Zmienią Twoje Podejście do Gotowania

Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…

3 dni ago