Witamina E jest nazywana witaminą młodości, gdyż jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Na co konkretnie wpływa i z czego wynikają jej dobroczynne właściwości? Jak się odżywiać, aby zapewnić sobie odpowiednią jej podaż?
Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że nie jest wydalana z moczem, a magazynowana – głównie w nadnerczach i tkance tłuszczowej. To znaczy również, że do prawidłowego jej działania niezbędna jest odpowiednia podaż tłuszczów w diecie. Duże ilości witaminy E znajdziemy zatem w nasionach roślin oleistych – na przykład w oleju lnianym, oliwie z oliwek, orzechach i pestkach oraz awokado.
Niedoborowość witaminy E u człowieka występuje niezwykle rzadko. Jest to kłopot szczególnie dla osób cierpiących na zaburzenia wchłaniania tłuszczu, ale również celiakię i mukowiscydozę. Objawiają się one:
Opóźnianie procesów starzenia dzięki zdolności antyoksydacji, to podstawowa rola witaminy E w organizmie. Dzięki niej komórki nie zużywają się tak szybko, i dużo sprawniej funkcjonują. Gdy w organizmie przeważa ilość wolnych rodników, witamina E wkracza do akcji i skutecznie neutralizuje ich nadmiar, zachowując niezbędną dla zdrowia równowagę tlenową. Dzięki witaminie E możemy cieszyć się dłużej gładką skórą bez zmarszczek, pięknymi włosami i mocnymi paznokciami. Ma działanie nawilżające i natłuszczające skórę. Oprócz tego zachowujemy dobry wzrok. Ta witamina wpływa też na płodność u kobiet, poprzez stymulowanie prawidłowej owulacji i zapewnienie właściwego rozwoju płodu. U panów natomiast zapewnia odpowiednią ruchliwość plemników i ich dużą ilość. To również powód, dla którego nazywa się ją witaminą młodości i płodności. Witamina E pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy wydłużając tym samym życie i poprawiając jego jakość. Dodatkowo poprawia krzepliwość krwi.
W celu zapewnienia odpowiedniej podaży witaminy E, ważne jest, aby dieta obfitowała w oleje roślinne wysokiej jakości – w nich znajdziemy najwięcej tej witaminy. Oprócz tego jako przekąskę warto stosować orzechy i nasiona. Oto przykładowe produkty, które warto włączyć do swojej diety, aby nie było potrzeby suplementacji witaminą E z zewnątrz:
Chociaż jest to witamina, której nadmiar w diecie jest magazynowany oraz wydalany, można ją przedawkować. Objawy przedawkowania pojawiają się zazwyczaj po podawaniu przez dłuższy czas suplementów z witaminą E w ilości wyższej niż 1000 mg na dobę. Ze zwyczajnej diety przekroczenie zalecanej dawki dobowej byłoby niezwykle trudne. Oto objawy nadmiaru:
Suplementacja zewnętrzna ma szczególne znaczenie w przypadku chorób, które utrudniają wchłanianie witaminy E z pożywieniem. Powinna być wówczas zalecona przez lekarza i kontrolowana przez niego ściśle, aby uniknąć objawów przedawkowania. W celach profilaktycznych warto stosować dawki rzędu 100-300 mg dziennie dla osób dorosłych.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…