Oliwa z oliwek chroni zdrowie. Badacze odkryli, że oliwa z oliwek posiada szereg prozdrowotnych właściwości, które wpływają korzystnie w minimalizowaniu ryzyka, raka sutka, choroby serca, cukrzycy, depresji i tzw. zespole metabolicznym.
W krajach śródziemnomorskich, ludzie są zdrowsi. Tam znacznie mniej ludzi cierpi z powodu miażdżycy i zawału serca niż w naszych północnych szerokościach geograficznych. Śmiertelność z powodu raka jelita grubego jest znacznie niższa.
W krajach takich jak Grecja, Hiszpania i południowe Włochy, oliwa z oliwek jest używana jako główne źródło tłuszczu.
Tłuszcze zwierzęce są mało używane.
Nie jest już niezaprzeczalne połączenie pomiędzy spożyciem uwodornionych tłuszczów zwierzęcych a ryzykiem zachorowań na w raka jelita grubego, ale również raka piersi, raka jajnika, raka prostaty.
Oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.
Oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy i olej szafranowy zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, podczas gdy tłuszcze zwierzęce pełne nasycone kwasy tłuszczowe (pamiętajmy, że kwasy tłuszczowe są niezbędne w naszej diecie)
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają całkowity cholesterol (czyli nie tylko „zły” cholesterol LDL, ale także „dobry”, a więc bardzo przydatny cholesterol HDL).
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez[su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”] pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL [/su_highlight] – lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL – lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia.
W przeprowadzonych badaniach, zwiększone spożycie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych miało bardzo pozytywny wpływ na eliminację powstawania wrzodów żołądka i jelit, jak również kamieni żółciowych.
Wydzielanie kwasu żołądkowego zmniejsza się po zastosowaniu oliwy z oliwek oraz uniemożliwione jest powstawanie kamieni żółciowych.
Dalsze badania wykazały, że nawet ryzyko powstawania raka trzustki może być obniżona, a także zastosowanie oliwy z oliwek w daniach zapobiega depresji.
Wysoka zawartość witaminy E i przeciwutleniaczy wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi opóźniają proces starzenia się komórek, w szczególności komórki skóry.
Efekt ten jest również zauważalne w przypadku stosowania surowego oleju do pielęgnacji skóry.
Bezpośrednie stosowanie oliwy po opalaniu na zagrożone miejsca zmniejszają ryzyko wystąpienia raka skóry.
Ostatnio naukowcy odkryli również, że zawarte w oliwie polifenole tłumią geny, które są odpowiedzialne za wywołanie stanu zapalnego.
Geny te są aktywne w tzw. zespole metabolicznym, czyli współistnieniem kilku chorób, m.in. cukrzycy , otyłości brzusznej, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń lipidowych.
Ostatecznie prowadzi to do miażdżycy, chorób serca , udaru mózgu i może powodować wiele innych wydarzeń życiowych.
Badania wykazały, że regularne spożywanie oliwy z oliwek u osób z cukrzycą prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Odkrycie naukowców z University of Cordoba, opublikowane na łamach BMC Genomics, dowodzi, że polifenole zawarte w oliwie z oliwek bezpośrednio tłumią aktywność genów związanych z tworzeniem się stanów zapalnych w organizmie.
Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Bogatym źródłem polifenoli jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (Extra-virgin), tłoczona na zimno.
Wyniki badań prowadzonych przez Francisco Perez-Jimenez wykazały, że oliwa z oliwek hamuje działanie prawie 100 genów związanych z otyłością, wysokim poziomem trójglicerydów i cholesterolu we krwi, cukrzycą, nadciśnieniem,, chorobą niedokrwienną serca i miażdżycą tętnic.
Szczególnie istotnym aspektem zdrowotnego oddziaływania polifenoli zawartych w oliwie z oliwek jest tłumienie aktywności genów biorących udział w tworzeniu stanów zapalnych, które mogą prowadzić do powstania syndromu metabolicznego.
Co należy rozumieć przez pojęcie typowa dieta śródziemnomorska. Fast food i mrożona pizza , mleko UHT i jedzenie dużo tłustych mięs są teraz także w południowej części Włoch bardziej popularne, więc obecna dieta dziś nie może służyć jako model.
W rzeczywistości, idea „diety śródziemnomorskiej” miała miejsce w Grecji w latach 60-tych.
Mieszkańcy Krety i wielu innych greckich i południowych regionów Włoch spożywali dużo świeżych warzyw, owoców i świeże, umiarkowane ilości nabiału w postaci jogurtów i serów z surowego mleka owczego lub koziego. Jedli tylko niewielkie ilości ryb i rzadko drób lub baraninę.
Jaj spożywali około tygodnia tyle, ile można policzyć na palcach jednej ręki.
Przygotowane posiłki były z oliwą z oliwek, a do jedzenia było trochę czerwonego wina.
Dziś także kraje śródziemnomorskie dostarczają niemal wyłącznie produkty przetworzone dla przemysłu spożywczego, masowo spożywają mięso i przetwory mleczne z hodowli zwierząt, a używana nadal oliwa z oliwek nie ma już właściwości leczniczych, jak kilka lat temu.
Oliwa z oliwek może mieć wszystkie wyżej wymienione pozytywne działania na organizm człowieka, jeśli jest najwyższej jakości- Extra Virgin.
Oliwy Virgin, rafinowane nie mają już tak dobroczynnych składniki, ale zawierają nawet szkodliwe substancje.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19858733
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19370776
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18333122
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18772370
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18333122
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2594826/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874810/
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…