Oliwa z oliwek chroni zdrowie. Badacze odkryli, że oliwa z oliwek posiada szereg prozdrowotnych właściwości, które wpływają korzystnie w minimalizowaniu ryzyka, raka sutka, choroby serca, cukrzycy, depresji i tzw. zespole metabolicznym.
W krajach śródziemnomorskich, ludzie są zdrowsi. Tam znacznie mniej ludzi cierpi z powodu miażdżycy i zawału serca niż w naszych północnych szerokościach geograficznych. Śmiertelność z powodu raka jelita grubego jest znacznie niższa.
W krajach takich jak Grecja, Hiszpania i południowe Włochy, oliwa z oliwek jest używana jako główne źródło tłuszczu.
Tłuszcze zwierzęce są mało używane.
Nie jest już niezaprzeczalne połączenie pomiędzy spożyciem uwodornionych tłuszczów zwierzęcych a ryzykiem zachorowań na w raka jelita grubego, ale również raka piersi, raka jajnika, raka prostaty.
Oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.
Oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy i olej szafranowy zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, podczas gdy tłuszcze zwierzęce pełne nasycone kwasy tłuszczowe (pamiętajmy, że kwasy tłuszczowe są niezbędne w naszej diecie)
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają całkowity cholesterol (czyli nie tylko „zły” cholesterol LDL, ale także „dobry”, a więc bardzo przydatny cholesterol HDL).
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez[su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”] pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL [/su_highlight] – lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL – lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia.
W przeprowadzonych badaniach, zwiększone spożycie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych miało bardzo pozytywny wpływ na eliminację powstawania wrzodów żołądka i jelit, jak również kamieni żółciowych.
Wydzielanie kwasu żołądkowego zmniejsza się po zastosowaniu oliwy z oliwek oraz uniemożliwione jest powstawanie kamieni żółciowych.
Dalsze badania wykazały, że nawet ryzyko powstawania raka trzustki może być obniżona, a także zastosowanie oliwy z oliwek w daniach zapobiega depresji.
Wysoka zawartość witaminy E i przeciwutleniaczy wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi opóźniają proces starzenia się komórek, w szczególności komórki skóry.
Efekt ten jest również zauważalne w przypadku stosowania surowego oleju do pielęgnacji skóry.
Bezpośrednie stosowanie oliwy po opalaniu na zagrożone miejsca zmniejszają ryzyko wystąpienia raka skóry.
Ostatnio naukowcy odkryli również, że zawarte w oliwie polifenole tłumią geny, które są odpowiedzialne za wywołanie stanu zapalnego.
Geny te są aktywne w tzw. zespole metabolicznym, czyli współistnieniem kilku chorób, m.in. cukrzycy , otyłości brzusznej, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń lipidowych.
Ostatecznie prowadzi to do miażdżycy, chorób serca , udaru mózgu i może powodować wiele innych wydarzeń życiowych.
Badania wykazały, że regularne spożywanie oliwy z oliwek u osób z cukrzycą prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Odkrycie naukowców z University of Cordoba, opublikowane na łamach BMC Genomics, dowodzi, że polifenole zawarte w oliwie z oliwek bezpośrednio tłumią aktywność genów związanych z tworzeniem się stanów zapalnych w organizmie.
Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Bogatym źródłem polifenoli jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (Extra-virgin), tłoczona na zimno.
Wyniki badań prowadzonych przez Francisco Perez-Jimenez wykazały, że oliwa z oliwek hamuje działanie prawie 100 genów związanych z otyłością, wysokim poziomem trójglicerydów i cholesterolu we krwi, cukrzycą, nadciśnieniem,, chorobą niedokrwienną serca i miażdżycą tętnic.
Szczególnie istotnym aspektem zdrowotnego oddziaływania polifenoli zawartych w oliwie z oliwek jest tłumienie aktywności genów biorących udział w tworzeniu stanów zapalnych, które mogą prowadzić do powstania syndromu metabolicznego.
Co należy rozumieć przez pojęcie typowa dieta śródziemnomorska. Fast food i mrożona pizza , mleko UHT i jedzenie dużo tłustych mięs są teraz także w południowej części Włoch bardziej popularne, więc obecna dieta dziś nie może służyć jako model.
W rzeczywistości, idea „diety śródziemnomorskiej” miała miejsce w Grecji w latach 60-tych.
Mieszkańcy Krety i wielu innych greckich i południowych regionów Włoch spożywali dużo świeżych warzyw, owoców i świeże, umiarkowane ilości nabiału w postaci jogurtów i serów z surowego mleka owczego lub koziego. Jedli tylko niewielkie ilości ryb i rzadko drób lub baraninę.
Jaj spożywali około tygodnia tyle, ile można policzyć na palcach jednej ręki.
Przygotowane posiłki były z oliwą z oliwek, a do jedzenia było trochę czerwonego wina.
Dziś także kraje śródziemnomorskie dostarczają niemal wyłącznie produkty przetworzone dla przemysłu spożywczego, masowo spożywają mięso i przetwory mleczne z hodowli zwierząt, a używana nadal oliwa z oliwek nie ma już właściwości leczniczych, jak kilka lat temu.
Oliwa z oliwek może mieć wszystkie wyżej wymienione pozytywne działania na organizm człowieka, jeśli jest najwyższej jakości- Extra Virgin.
Oliwy Virgin, rafinowane nie mają już tak dobroczynnych składniki, ale zawierają nawet szkodliwe substancje.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19858733
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19370776
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18333122
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18772370
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18333122
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2594826/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874810/
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…