Woda jest niezbędna do życia. Pomaga organizmowi wykonywać wiele ważnych funkcji, od produkcji enzymów trawiennych i wchłaniania witamin, minerałów i naturalnych cukrów, po regulację temperatury ciała i promowanie regularności wypróżnień.
Podczas gdy prawie wszystkie pokarmy zawierają wodę, owoce i warzywa mają najwyższą zawartość wody. Większość owoców i warzyw składa się w 80-98% z wody.
Badanie przeprowadzone w 2016 roku przez University of Aberdeen Medical School wykazało, że zjedzenie arbuza lub ogórków po intensywnym treningu było dwa razy skuteczniejsze w rehydratacji ciała w porównaniu ze szklanką wody. Naturalne cukry, aminokwasy, sole mineralne i witaminy tracone podczas ćwiczeń są uzupełniane w tym samym czasie co woda, gdy spożywa się bogate w wodę owoce lub warzywa w porównaniu z uzupełnianiem samej tylko wody.
Nawilżające warzywa (procent wody wagowo)
Owoce nawilżające (procent wody na objętość)
Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…
Włochy są znane na całym świecie z bogactwa i różnorodności kulinarnych, a ragù to jedno…
Zupy to jedne z najbardziej wszechstronnych dań, które mogą służyć zarówno jako lekki obiad, jak…
Kurczak i ryż to wszechstronne składniki, które stanowią podstawę wielu smacznych dań na całym świecie.…
Tzatziki i cacik to dwa tradycyjne przysmaki znane miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, które na…
Czy jesteś gotowy, aby odkryć nowy wymiar śniadaniowych przyjemności? Przedstawiamy 28 kreatywnych przepisów na tosty,…