Woda jest niezbędna do życia. Pomaga organizmowi wykonywać wiele ważnych funkcji, od produkcji enzymów trawiennych i wchłaniania witamin, minerałów i naturalnych cukrów, po regulację temperatury ciała i promowanie regularności wypróżnień.
Podczas gdy prawie wszystkie pokarmy zawierają wodę, owoce i warzywa mają najwyższą zawartość wody. Większość owoców i warzyw składa się w 80-98% z wody.
Badanie przeprowadzone w 2016 roku przez University of Aberdeen Medical School wykazało, że zjedzenie arbuza lub ogórków po intensywnym treningu było dwa razy skuteczniejsze w rehydratacji ciała w porównaniu ze szklanką wody. Naturalne cukry, aminokwasy, sole mineralne i witaminy tracone podczas ćwiczeń są uzupełniane w tym samym czasie co woda, gdy spożywa się bogate w wodę owoce lub warzywa w porównaniu z uzupełnianiem samej tylko wody.
Nawilżające warzywa (procent wody wagowo)
Owoce nawilżające (procent wody na objętość)
Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…
Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…
Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…