Woda jest niezbędna do życia. Pomaga organizmowi wykonywać wiele ważnych funkcji, od produkcji enzymów trawiennych i wchłaniania witamin, minerałów i naturalnych cukrów, po regulację temperatury ciała i promowanie regularności wypróżnień.
Podczas gdy prawie wszystkie pokarmy zawierają wodę, owoce i warzywa mają najwyższą zawartość wody. Większość owoców i warzyw składa się w 80-98% z wody.
Badanie przeprowadzone w 2016 roku przez University of Aberdeen Medical School wykazało, że zjedzenie arbuza lub ogórków po intensywnym treningu było dwa razy skuteczniejsze w rehydratacji ciała w porównaniu ze szklanką wody. Naturalne cukry, aminokwasy, sole mineralne i witaminy tracone podczas ćwiczeń są uzupełniane w tym samym czasie co woda, gdy spożywa się bogate w wodę owoce lub warzywa w porównaniu z uzupełnianiem samej tylko wody.
Nawilżające warzywa (procent wody wagowo)
Owoce nawilżające (procent wody na objętość)
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…