Woda jest niezbędna do życia. Pomaga organizmowi wykonywać wiele ważnych funkcji, od produkcji enzymów trawiennych i wchłaniania witamin, minerałów i naturalnych cukrów, po regulację temperatury ciała i promowanie regularności wypróżnień.
Podczas gdy prawie wszystkie pokarmy zawierają wodę, owoce i warzywa mają najwyższą zawartość wody. Większość owoców i warzyw składa się w 80-98% z wody.
Badanie przeprowadzone w 2016 roku przez University of Aberdeen Medical School wykazało, że zjedzenie arbuza lub ogórków po intensywnym treningu było dwa razy skuteczniejsze w rehydratacji ciała w porównaniu ze szklanką wody. Naturalne cukry, aminokwasy, sole mineralne i witaminy tracone podczas ćwiczeń są uzupełniane w tym samym czasie co woda, gdy spożywa się bogate w wodę owoce lub warzywa w porównaniu z uzupełnianiem samej tylko wody.
Nawilżające warzywa (procent wody wagowo)
Owoce nawilżające (procent wody na objętość)
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…