Metaanaliza suplementacji chlorelli, opublikowana w czasopiśmie Clinical Nutrition, ujawnia, że[su_highlight background=”#ffd512″] chlorella wspomaga system sercowo-naczyniowy, [/su_highlight] jak donosi NutraIngredients-USA.com.
Poprzednie badania dotyczące chlorelli miały różne wyniki z powodu różnic w ich projektach badawczych. Co więcej, wyniki badań były „nie w pełni rozstrzygające”, jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Shahrekord w Iranie.
Dlatego ocenili skuteczność chlorelli na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.
Naukowcy przeanalizowali 19 badań do stycznia 2017 r. dotyczących suplementacji chlorelli i tych, które miały wystarczające dane dotyczące :
Wszystkie z nich są częstymi czynnikami mającymi wpływ na ryzyko choroba sercowo-naczyniowa.
Wyniki wszystkich badań wykazały, że[su_highlight background=”#ffd512″] spożycie chlorelli obniżyło poziom cholesterolu całkowitego[/su_highlight]. Jednak naukowcy dowodzili, że związki bioaktywne w jednokomórkowych mikroalgach mogą zoptymalizować metabolizm lipidów.
„Rozpuszczalne w wodzie włókna, które są bogate w chlorellę (13g / 100g), wiążą się z trawionym tłuszczem i zmniejszają wchłanianie steroli (takich jak cholesterol) z jelita; dlatego ilość steroli w kale rośnie „- argumentowali naukowcy.
Tymczasem naukowcy zauważyli, że wpływ chlorelli na BMI nie był rozstrzygający. Ponadto zasugerowali, że należy bardziej zbadać skuteczność przyjmowania chlorelli z różnymi naturalnymi antyoksydantami, lekami obniżającymi stężenie lipidów lub lekami obniżającymi stężenie glukozy, aby ocenić zdolność leczenia skojarzonego w zakresie zdrowia sercowo-metabolicznego.
Czytaj również:
Oprócz korzyści dla zdrowia układu krążenia, chlorella może usuwać toksyczne metale ciężkie z organizmu (tylko z przewodu pokarmowego ), co może prowadzić do problemów zdrowotnych i może detoksykować promieniowanie, szczególnie dla osób poddawanych chemioterapii. Może również wzmocnić układ odpornościowy, wspomóc trawienie, zwiększyć metabolizm, pomoc w utracie wagi, dostarczaniu energii i poprawie funkcji poznawczych.
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…