Ponieważ zawiera dużą ilość wody i bardzo mało kalorii, doskonale pomaga stracić nam na wadzę. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wytwarza hormon sytości. Organizm dostaje sygnał, że nie musi już jeść. [su_highlight background=”#fdef0a”]Idealny do szejka z bananem i awokado [/su_highlight]
Ogórek również posiada dużo wody i mało kalorii. Oprócz korzyści dla smukłej sylwetki, posiada niesamowite właściwości dla zdrowej skóry. Jest on używany do leczenia cieni i opuchlizn wokół oczu. Łagodzi podrażnienia skóry i obrzęki. [su_highlight background=”#fdef0a”]Jest również doskonałym źródłem krzemu,[/su_highlight] który potrzebny jest do wzmocnienia tkanki łącznej.
Ma mnóstwo węglowodanów, które dają energii. [su_highlight background=”#fdef0a”]Zawiera tiaminę, ryboflawinę, wapń, żelazo i magnez.[/su_highlight] Ma dużo pozytywnych właściwości dla zdrowia i odżywiania.
100 g. kapusty to jedynie ok. 20-50 kcl. Posiada dużo wartości odżywczych i minerałów. Jedno z popularniejszych warzyw [su_highlight background=”#fdef0a”]wspomagających utratę wagi, ze względu na rewelacyjny wpływ na naszą florę jelitową. [/su_highlight]
Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, które zaspokajają głód. To zapobiega przejadaniu się. [su_highlight background=”#fdef0a”]Białka w ziarnie utrzymują poziom energii i odpowiedni poziom cukru.[/su_highlight]
Zawiera składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo, magnez, tiamina, fosfor oraz witaminy A, B6, C, E i K, zapobiega także retencji wody. Szpinak nie tylko pomaga wzmocnić mięśnie, ale również stabilizuje ciśnienie krwi i poprawia zdrowie neurologicznej. Witamina K pozytywnie wpływa na kości.
[bsa_pro_ad_space id=4]Dzięki zawartości kapsaicyny, po spożyciu papryki organizm rozgrzewa się. W konsekwencji powoduję ona szybsze spalanie kalorii. Papryka przyspiesza także metabolizm. Czerwone, żółte i pomarańczowe papryki są lekko słodki w smaku, mogą zaspokoić apetyt na słodycze.
Zawierają witaminy A, B, B12, K, kwas foliowy, wapń, potas, cynk, fosfor oraz chlorofil. Oprócz korzyści utraty masy ciała, kiełki lucerny [su_highlight background=”#fdef0a”]zmniejszają stany zapalne i spadek ciśnienia krwi.[/su_highlight] Zwiększają także aktywność komórek. Wzmacniają układ immunologiczny.
Posiada dużo witaminy K i wapnia, które zapobiegają chorobą Alzheimera i osteoporozy. Jest bogata w beta-karoten i witaminę C, które [su_highlight background=”#fdef0a”]wspomagają system odpornościowy. [/su_highlight]Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi). Zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.
Najczęściej dodawane do posiłków.[su_highlight background=”#fdef0a”] Cebula zawiera kwercetynę, związek chemiczny roślin, która chroni przed różnymi chorobami w tym raka. [/su_highlight]Ma właściwości bakteriobójcze.
Są niskokaloryczne i bardzo bogate w błonnik i witamin. [su_highlight background=”#fdef0a”]Zielone warzywa liściaste chroni przed zawałem serca i miażdżycą.[/su_highlight] Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki Mają też niski indeks glikemiczny.
Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i [su_highlight background=”#fdef0a”]zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek.[/su_highlight] Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…