Categories: Mózg

7 nawyków, które warto wprowadzić już dziś, aby zapobiec demencji i chorobie Alzheimera

Użytkowników online: 26

Miałem nie być wylewny, ale myślę, że bez sensu zakładać maskę twardziela, skoro temat dotyczy naszego zdrowia. Mam w rodzinie osobę u której zdiagnozowano chorobę neurodegeneracyjną.

Niestety medycyna klasyczna kuleje w tej płaszczyźnie, dlatego sam postanowiłem zgłębić temat.

Poniższe wskazówki są wytycznymi prewencyjnymi jak i sprawdzają się już w postępującej chorobie!

Czym jest demencja?

Demencja (otępienie) to przewlekła choroba mózgu. Może wystąpić jako skutek wielu czynników, działających destrukcyjnie na mózg. Charakteryzuje się spadkiem wszystkich funkcji poznawczych, takich jak:

  • pamięć
  • orientacja
  • zdolność uczenia się
  • myślenie
  • osąd
  • kalkulacja

Pierwsze oznaki demencji

  • trudność w organizacji
  • zapominanie
  • trudność w orientacji czasowej i przestrzennej
  • problemy z mówieniem i pisaniem
  • pogorszenie wzroku
  • zmiany nastroju i osobowości

Najbardziej znanym przykładem otępienia jest choroba Alzheimera, która wywołuje otępienie o typie alzheimerowskim. Uważa się, że Alzheimer odpowiada za około połowę przypadków otępienia u osób po 65 roku życia.

Rocznie odnotowuje się 7,7 milionów nowych przypadków demencji, tak więc można słusznie stwierdzić, że stała się ona poważnym globalnym problemem. Pamiętajmy, że demencja nie jest normalną częścią starzenia się.

Istnieje wiele przyczyn demencji, poza Alzheimerem. Inne przyczyny:

  • otępienie z ciałami Lewy’ego
  • choroba Parkinsona
  • choroba Huntingtona
  • awitaminoza B12
  • grupa chorób, które mają wpływ na płat czołowy mózgu (otępienie czołowo-tętnicze)

7 nawyków zapobiegania otępieniu

1. Odpowiednia ilość witaminy D

Niestety, szacuje się, że od 40% do 75% dorosłych ma niedobór witaminy D. Jest to problem, ponieważ seniorzy, którzy mają łagodny niedobór, mają 53% większe ryzyko wystąpienia otępienia. Problem jest tym większy, ponieważ starsze osoby często przebywają w domu a mało na słońcu, przez to trudno im otrzymać odpowiednią dawkę witaminy D na skutek jej syntezy w skórze przez kontakt z promieniami słonecznymi. age is 600 IU per day, and 800 IU for those over 70 (3, 4).”>Obecne sugerowane spożycie witaminy D przez Kanadyjskich dietetyków dla dorosłych w wieku poniżej 69 lat wynosi 600 jm dziennie, a 800 jm dla osób powyżej 70 roku życia. Często konieczna jest suplementacja. Cenne źródła witaminy D to:

2. Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnym tłuszczem w diecie, ważnym dla wczesnego rozwoju funkcji poznawczych u dzieci, a także uczenia się i pamięci u dorosłych. Znajdują się błonach komórkowych, a wyższy poziom tego tłuszczu w naszych komórkach mózgowych poprawia ich komunikację z innymi komórkami w organizmie.

Uzupełniane omega-3 może zmniejszyć objawy demencji, a dieta w nie bogata może zmniejszyć szanse rozwoju choroby. Cenne źródła kwasów omega-3:

3. Zielone warzywa liściaste

Naukowcy z uczelni Rush stwierdzili, że dorośli, którzy codziennie jedli jedną porcję zielonych warzyw liściastych mieli tę samą funkcję poznawczą co osoby młodsze o 11 lat, które nie jadły tych warzyw. Twierdzą, że stan ten zaobserwowano z powodu wysokiego poziom kwasu foliowego, beta-karotenu oraz witaminy K w warzywach takich jak szpinak i kapusta. Prowadzone są dalsze badania nad rolą tych witamin w zapobieganiu chorobie Alzheimera i otępienia. Staraj się jeść:

4. Prawidłowy sen

Nowe badania wykazują, że brak snu, zwłaszcza przewlekły, może powodować zwiększenie ilości białek powodujących otępienie w mózgu. Co więcej, brak głębokiego snu w fazie REM (towarzyszy mu szybki ruch gałek ocznych) może spowodować, że Twój mózg jeszcze bardziej jest narażony na dysfunkcje pamięci. Tak więc ważna jest nie tylko ilość snu, ale też jego jakość.

5. Zmniejszenie stanów zapalnych

Przewlekłe stany zapalne z powodu stresu, brak snu oraz słabej diety i  stylu życia nie tylko powodują nasilenie chorób serca, raka i cukrzycy, ale także mają duży wpływ na zdrowie i długowieczność naszych mózgów. Powodują zmiany w strukturze mózgu i są powiązane ze zmianami neurodegeneracyjnymi związanymi z otępieniem i chorobą Alzheimera.

Stany zapalne zmniejszą:

6. Zwiększenie aktywności fizycznej

Zdrowe odżywianie połączone z regularną forma ćwiczeń może zmniejszyć ryzyko otępienia. Oprócz korzyści sercowo-naczyniowych, ćwiczenia zwiększają przepływ krwi i tlenu do mózgu. To chroni Twój mózg i przedłuża jego „młodość”. Ćwiczenia nie muszą być intensywne, dobre efekty przynosi już 30 minutowy codzienny spacer.

7. Kontakty społecznościowe

Coraz więcej badań wskazuje, że utrzymywanie silnych relacji społecznych może obniżyć spadek funkcji poznawczych i ryzyko demencji. Choć nie do końca wyjaśniono tę zależność, naukowcy wierzą, że stymulacja społeczna i umysłowa wzmacnia połączenia między komórkami nerwowymi w mózgu.

Już samo rozwiązywanie krzyżówek stymuluje mózg, a jeszcze bardziej efektywne jest działanie z innymi. Niezmierne korzyści przynosi zwykłe spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną na kawę i rozmowę. Nie zapominaj o dobrych relacjach z innymi ludźmi.

Źródła :

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs362/en/
http://www.alz.org/research/science/alzheimers_prevention_and_risk.asp#studies
http: // www.alzheimers.net/8-27-14-vitamin-d-and-dementia/
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/expert-answers/vitamin-d-alzheimers / Pytania-20111272
http://www.alzheimers.net/4-29-15-spinach-reduces-dementia-risk/
https://alumni.berkeley.edu/california-magazine/just- w / 2015-06-02 / brak-sen-may-lead-otępienie-new-badawczo-znajdzie-IT-marki
http://www.nature.com/neuro/journal/v18/n7/full/ nn.4035.html
https://walkerlab.berkeley.edu/science.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17705097
http: // www. arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/anti-inflammatory/eat-to-beat-inflammation.php
http://www.alz.org/research/science/alzheimers_prevention_and_risk.asp#exercise
https://www.vitamindcouncil.org/why-does-the-vitamin-d-council-recommend-5000-iuday/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov / PubMed / 22461123

View Comments

Recent Posts

Listopad na talerzu: najlepsze przepisy sezonowe

Listopad to miesiąc, w którym królują sezonowe produkty pełne smaku i wartości odżywczych. Przygotowaliśmy dla…

1 dzień ago

Nie licz kalorii, zmień nawyki – praktyczne wskazówki na redukcję wagi

Utrata wagi nie musi wiązać się z ciągłym liczeniem kalorii i restrykcyjnymi dietami. Wystarczy wprowadzić…

2 dni ago

Nieoczywiste źródła stresu – jak je rozpoznać i sobie z nimi radzić

Stres jest nieodłącznym elementem życia, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, co dokładnie…

2 dni ago

Jak zmienić swoje ciało w 3 miesiące? 9 kroków do zdrowia i lepszej sylwetki

Marzysz o zmianie swojej sylwetki i poprawie zdrowia? Te 9 prostych kroków pozwoli Ci osiągnąć…

2 dni ago

Czego nie jeść na śniadanie? – 9 najczęstszych pułapek

Śniadanie to posiłek, który powinien dostarczać energii, stabilizować poziom cukru we krwi i przygotowywać nasz…

2 dni ago

Te kolacje to prawdziwa uczta – 10 przepisów do wypróbowania!

Kolacja to czas na odpoczynek po intensywnym dniu i chwilę relaksu przy pysznym posiłku. W…

2 dni ago