Categories: JelitaOdchudzanie

Popraw odporność i schudnij raz na zawsze – Odbuduj swoją florę jelitową.

Z tego artykułu dowiesz się :
1. Jakie funkcje mają twoje jelita i czy częste rozwolnienie, zgaga, wzdęty brzuch, mogą być przyczyną twojej nadmiernej ilości tłuszczu i problemów zdrowotnych ?
2. Jak odbudować nasze jelita za pomocą probiotyków i naturalnych produktów
3. Co masz wyeliminować i jakie produkty masz jeść aby czuć się lekko i zdrowo
4. Jak pozbyć się często powracających chorób i jak radzić sobie bez antybiotyków
5. Jak przyspieszyć metabolizm
6. Jak oczyścić skutecznie jelita

 

Im zdrowsza i bardziej zrównoważona flora jelitowa, tym zdrowszy jest człowiek. Zaburzona flora jelitowa może być przyczyną wielu chorób – m. in. alergii, chorób autoimmunologicznych, częstych infekcji, chorób reumatycznych, nowotworów, a nawet w niektórych przypadkach otyłości. Szczególnie niszczą ją antybiotykoterapie. Dlatego kompleksowa profilaktyka zdrowotna zawsze obejmuje tworzenie zdrowej flory jelitowej. Jak ją zbudować, wyjaśnię poniżej.

Flora jelitowa ma różne zadania

W jelitach żyje ponad 400 różnych szczepów bakterii. Ocenia się, że całkowita liczba bakterii żyjących w jelitach dziesięciokrotnie przewyższa liczbę komórek w ciele człowieka. Te miliardy bakterii razem z innymi mikroorganizmami (np. grzybami) definiujemy pod nazwą flora jelitowa.

Jeżeli w naszym ciele ilość dobrych mikroorganizmów przewyższa populację tych złych, możemy być pewni, że :

  • Flora jelitowa broni nas przed licznymi zarazkami chorobotwórczymi (szkodliwymi bakteriami, wirusami, pasożytami i grzybami). Dobroczynne bakterie jelitowe kolonizują błonę śluzową jelit tak mocno, że szkodliwym zarazkom trudno znaleźć miejsce bytu. Tym sposobem mikroflora jelitowa zabezpiecza błonę śluzową jelit.
  • Mikroflora jelitowa stymuluje ciągłe procesy regeneracji błony śluzowej jelit, dzięki czemu pozwala zachować jej zdrowy, nienaruszony stan.
  • Mikroflora reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego – działa on skutecznie w przypadku posiadania zdrowej flory jelitowej, niezbędnej do ochrony błony śluzowej i utrzymania szczelności jelit. Dopiero wtedy znajdujące się w jelitach toksyczne produkty powstałe w wyniku rozkładu niestrawionych cząsteczek pokarmowych lub pochodzenia endogennego, nie mogą dostać się do organizmu i nie powodują żadnych uszkodzeń, takich jak zakażenia, alergie lub reakcje autoimmunologiczne.
  • Flora jelitowa jest zaangażowana w metabolizowanie żywności, a zatem w optymalne wykorzystanie substancji odżywczych.
  • Flora jelitowa produkuje niektóre witaminy i bierze udział w tworzeniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych szczególnie wykorzystywanych przez komórki błony śluzowej jelita grubego jako źródło energii.
  • Pożyteczne bakterie jelitowe – jeśli są przyjmowane w postaci preparatów probiotycznych – skutecznie leczą biegunki i zaparcia.
  • Zdrowa flora jelitowa sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu Homocysteiny.
  • Flora jelitowa wpływa na funkcjonowanie mózgu. Uszkodzenie flory jelitowej może zatem sprzyjać rozwojowi zaburzeń psychicznych.
  • Ponadto wiemy, że zdrowa flora jelitowa wspierana spożywaniem wysokiej jakości probiotyków może zapobiegać alergii i infekcji u wcześniaków.
  • Pożyteczne bakterie jelitowe są również uważane w medycynie naturalnej za element niezbędny zapobieganiu lub łagodzeniu zmian skórnych przy atopowym zapaleniu skóry .
  • Zdrowa flora jelitowa jest jednym z najważniejszych środków prewencyjnych przy przewlekłych zakażeniach dróg moczowych.
  • Korzystne bakterie jelitowe mogą przyczynić się do pozytywnego wyniku leczenia infekcji uszu, nosa i gardła.
  • Przy wszelkiego rodzaju problemach trawiennych zbudowanie zdrowej flory jelitowej (najlepiej w połączeniu z oczyszczaniem jelit) to, według medycyny naturalnej, najlepszy sposób na pozbycie się wszelkich tego typu dolegliwości.
  • Jednak najważniejszym zadaniem flory jelitowej jest wspieranie i kształcenie układu odpornościowego:

Jelitowa flora i układ odpornościowy: Ścisła współpraca

Pomiędzy florą jelitową i systemem immunologicznym (inaczej odpornościowym) zachodzi stała interakcja. Flora jelitowa stale wpływa  zarówno na wrodzony jak i nabyty system odpornościowy, a tym samym odgrywa istotną rolę w mechanizmie obrony organizmu.

Włoscy naukowcy napisali w 2013 roku w European Review for Medical and Pharmacological Science , że istnieje coraz więcej dowodów na pozytywne skutki flory jelitowej na układ odpornościowy. Stwierdzili oni:

„Flora jelitowa pełni funkcje ochronne, stymuluje metabolizm, bierze udział w przyswajaniu substancji odżywczych i wpływa na funkcje immunologiczne. Komunikuje się ona z układem odpornościowym wpływając zarazem na jego odpowiedź humoralną i komórkową. Gdy gdzieś jest nawet mały błąd w niniejszym komunikacie, mogą pojawić się choroby zapalne i choroby autoimmunologiczne. Z naszych badań jasno wynika, że preparaty probiotyczne (probiotyki) mogą działać wyjątkowo korzystnie w leczeniu chorób, które powstały w wyniku zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego. ”

[emaillocker]

Przygotowałem dla Was 11 filmów, które pomogą zrozumieć Wam fenomen jelit !

 

Wrogowie flory jelitowej

Niestety w obecnych czasach flora jelitowa jest zagrożona przez wiele czynników. Oprócz diety, alkoholu i używek, skład flory jelitowej osłabia zwłaszcza ogólna zmiana stylu życia na taki, w którym szeroko stosuje się antybiotyki, a także inne leki, takie jak kortyzon, leki zobojętniające sok żołądkowy (IPP – inhibitory pompy protonowej), niesteroidowe leki przeciwzapalne (aspiryna, diklofenak, ibuprofen itp ), co tym samym niekorzystnie przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych.

Prawdą okazało się, że po terapii antybiotykowej flora jelitowa jest częściowo zniszczona, a jej naturalna równowaga zostaje przywrócona dopiero po wielu miesiącach. Jeśli flora jelitowa zostaje zniszczona, automatycznie spada odporność organizmu. Można powiedzieć, iż wtedy ma miejsce „dzień otwarty” dla szkodliwych bakterii, grzybów, pasożytów i wirusów.

Przy zaburzonej mikroflorze nie występuje powyżej opisana odpowiednia ochrona błon śluzowych jelit. W takich okolicznościach jest ona podatna na działanie szkodliwych bakterii, grzybów, toksyn i innych szkodliwych substancji. Jest to prosta droga do rozwoju zespołu nieszczelnego jelita. Wyściółka jelit staje się nieszczelna i bakterie, toksyny grzybicze lub niestrawione cząstki mogą przedostać się do krwiobiegu. Tam, obecność tych substancji prowadzi do silnej reakcji układu odpornościowego, co z kolei powoduje wystąpienie wielu dolegliwości zdrowotnych, a nawet rozwój chorób zagrażających życiu.

Ale nawet bez zespołu nieszczelnego jelita, obecność zaburzenia jelitowego w postaci patologicznej flory jelitowej (dysbioza) powoduje, że organizm jest słaby, coraz bardziej podatny na zakłócenia funkcji życiowych, a samo leczenie i regeneracja postępują bardzo powoli.

Co ciekawe, dzieci urodzone metodą cesarskiego cięcia już od pierwszych dni życia mają zaburzoną i zubożałą mikroflorę jelit. Po pierwsze nie mają one styku z florą bakteryjną dróg rodnych matki, po drugie poród operacyjny zaburza wydzielanie siary i opóźnia laktacje. Ten stan rzeczy pogarsza zastąpienie naturalnego mleka matki preparatami mlekozastępczymi dla niemowląt. Ponadto, jeśli również rodzice i rodzeństwo mają niezdrowy skład flory jelitowej, to tym bardziej nowo narodzony potomek nie ma szans na odbudowanie u niego zdrowej flory jelitowej.  Toteż mając na uwadze dobro dzieci, tym bardziej jest konieczne, aby już teraz zadbać o jego florę jelitową, utrzymać jej dobry skład i ewentualnie odbudować.

Budowanie zdrowej flory jelitowej

Jeśli jesteś szczególnie podatny na infekcje, cierpisz z powodu przewlekłych chorób, czujesz się zmęczony i wyczerpany, przyjmujesz, (bądź przyjmowałeś w ostatnim czasie) antybiotyki lub inhibitory pompy protonowej, lub po prostu chcesz coś zrobić, aby chronić swoje zdrowie, podejmij działania w kierunku odbudowy zdrowej flory jelitowej.

Jeśli zdecydujesz się na terapię mikrobiologiczną (terapię probiotykami), skonsultuj się z lekarzem. Zleci on wykonanie odpowiednich badań pozwalających ocenić stan Twojej mikroflory jelitowej. Wykonanie tego typu badań pozwoli dobrać odpowiednie suplementy probiotyczne.

Odbudowa flory jelitowej

Odbudowa stabilnej flory jelitowej wymaga pewnego nakładu czasu. W zależności od stopnia pierwotnego zaburzenia okres ten trwa od 4 tygodni do 3 albo nawet 6 miesięcy. Ale już 2-3 tygodniowa kuracja może przynieść pozytywne efekty i znacznie poprawić strukturę mikrobiomu jelit.

Proces odbudowy flory jelitowej ma u każdego indywidualny przebieg. Zwykle zaczyna się od kuracji 4- do 8-tygodniowej, po czym czas ten wydłuża się aż do uzyskania pożądanych rezultatów. Oczywiście nie należy zapominać o bacznej samoobserwacji, ponieważ stan mikroflory jelit może nie być przyczyną występujących dolegliwości, ponieważ pewne problemy zdrowotne mogą mieć wiele przyczyn. Wtedy przy kuracji odbudowującej florę jelitową trzeba uwzględnić dodatkowe środki zaradcze.

Aby zbudować zdrową florę jelitową, postaw sobie owe cele:

  1. Optymalizacja środowiska jelitowego.
  2. Uzyskanie odpowiedniej flory bakteryjnej przy pomocy pożytecznych szczepów bakterii probiotycznych.

Optymalizacja środowiska jelitowego

Środowisko jelitowe ma być zoptymalizowane i zmodyfikowane w taki sposób, by było nieprzyjazne dla szkodliwych bakterii jelitowych, zaś by pożyteczne bakterie jelitowe znów czuły się komfortowo. Dobre rezultaty przynosi przyjmowanie probiotyków w formie roztworu. Istnieją specjalne koncentraty pre- i probiotyków, które są źródłem m. in. pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Stosowanie powyższych suplementów sprzyja uzyskaniu bazy potrzebnych człowiekowi szczepów bakterii.

Korzystne szczepy bakterii dostarczają człowiekowi witaminy, minerały, pierwiastki śladowe i różne fitochemiczne związki przeciwutleniające. Substancje te razem dostarczone organizmowi:

  • harmonizują środowisko jelit
  • promują regenerację błony śluzowej
  • pomagają w wydalaniu resztkowych pozostałości przemiany materii
  • regulują trawienie
  • przygotowują jelita na przybycie pożytecznych bakterii jelitowych

Przyjmowanie bakterii probiotycznych

Podstawą flory jelitowej są bytujące w jelitach bakterie, które wspólnie tworzą specyficzną dla każdego człowieka florę bakteryjną. Dla odbudowy właściwej flory bakteryjnej szczególnie korzystne są probiotyki (w formie suplementu) , które dostarczają nam nie jednego czy dwóch szczepów, ale kilku szczepów bakteryjnych jednocześnie. Każdy szczep pełni inne funkcje, a więc daje także ściśle określone efekty.

Zadbaj o to, by oprócz zwykłych szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium, przyjmować trzy bardzo ważne bakterie jelitowe Lactobacillus reuteri (dla zdrowia zębów, korzystne zwłaszcza dla kobiet w ciąży i matek karmiących), Lactobacillus helveticus (chronią przed grzybicą pochwy, dla zdrowia kości, zapobiegają alergią itp.) i Bifidobacterium infantis.

W ten sposób dostarczasz swojej florze jelitowej podstawowe probiotyki, które m. in. promują procesy regeneracji i mogą przekształcić istniejącą mikroflorę jelit w formę zdrową, czyli taką która może dać Ci wszystkie korzyści zdrowotne, o których mowa powyżej.

Przykładowe badanie
ILOŚCIOWE BADANIE MIKROFLORY KAŁU – MIKROFLORA SCAN

W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie liczebności niezbędnych dla zdrowia bakterii z rodzaju Bifidobacterium oraz obniżenie stymulujących odporność bakterii z rodzaju Enterococcus i niepatogennych bakterii z gatunku Escherichia coli. Jednocześnie zaobserwowano bardzo silny przerost chorobotwórczych bakterii proteolitycznych (gnilnych) i przerost śluzowych, laktozoujemnych bakterii z gatunku Escherichia coli. W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie całkowitej liczebności bakterii, co świadczy o całościowym pogorszeniu stosunków bakteryjnych w jelicie.

W konsekwencji zamiast korzystnych dla zdrowia procesów, przeważać zaczynają procesy niekorzystne, sprzyjające rozwojowi choroby. Bakterie potencjalnie szkodliwe prowadzą procesy gnilne w przewodzie pokarmowym, wytwarzają toksyny wpływające nawet na oddalone od jelita układy i narządy organizmy oraz produkują substancje działające kancerogennie (sprzyjają rozwojowi nowotworów). Dochodzi także do nadmiernego rozrostu grzybów drożdżopodobnych, co może prowadzić do kandydozy organizmu.

Badania naukowe potwierdziły wpływ dysbiozy jelitowej w powstawaniu bądź zaostrzeniu między innymi takich chorób jak:

Poniżesz badanie pokazuje chorą osobę na dnę moczanową i silne osłabienie układu odpornościowego.

https://www.facebook.com/vitaimmun/
https://www.facebook.com/vitaimmun/

Przykładowa probiotykoterapia na powyższą przypadłość

BioGaia

Dawkowanie: 5 – 10 kropli dziennie przez okres 3 -4 miesięcy (do porannego posiłku)

Lactobacillus reuterii Protectis to szczep naturalnie występujący w przewodzie pokarmowym w stanie zdrowia. Dzięki zdolności do wytwarzania substancji o działaniu przeciwbakteryjnym (reuteryny), przyczynia się do hamowanie wzrostu szeregu chorobotwórczych mikroorganizmów w jelicie. Jednocześnie stosowanie opisywanego probiotyku przyczynia się do wzrostu bakterii pożądanych w przewodzie pokarmowym i wspomaga działanie układu odpornościowego.

Preparat VivoMixx (kapsułki/ saszetki)

Dawkowanie: 1 saszetka dziennie przez okres 4- 5 miesięcy (do wieczornego posiłku)

Zawartość saszetki należy rozpuścić w chłodnej wodzie lub innym chłodnym płynie (mleko, sok, jogurt) i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Zawartości saszetki nie należy rozpuszczać w płynach ciepłych, gorących ani gazowanych. Kapsułkę należy połknąć i popić chłodną wodą lub innym chłodnym płynem, można ją także otworzyć a jej zawartość wsypać bezpośrednio do ust lub rozpuścić w chłodnym płynie i spożyć.

VivoMixx to poliprobiotyk o największym stężeniu bakterii probiotycznych na świecie. Zawarta w poliprobiotyku mieszanina szczepów probiotycznych z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium odbudowuje uszkodzoną mikroflorę jelitową, zwiększając jednoczasowo pulę enzymów trawiennych. Przyczynia się to do łagodzenia objawów nietolerancji pokarmowej i uszczelniania bariery jelitowej, a w konsekwencji poprawia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych.

Laktoferyna BLF 100

Dawkowanie: 1 – 2 saszetki na dobę przez okres 3 miesięcy

Zawartość saszetki należy rozpuścić w letniej wodzie lub innym płynie i dobrze wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Zawartość saszetki można także zastosować bezpośrednio do jamy ustnej.

Badania wykazały, że laktoferyna sprzyja namnażaniu prozdrowotnych bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Jednocześnie usprawnia proces trawienia poprzez stymulowanie wydzielania laktazy, enzymu rozkładającego laktozę. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym laktoferyna hamuje rozwój drobnoustrojów, redukując nasilenie stanu zapalnego. Zawarty w preparacie probiotyk FOS powodują ponadto redukcję objawów zapalenia i wydzielania cytokin prozapalnych. W konsekwencji poprawia się przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Laktoferyna jest silnym stymulatorem odporności, a jej systematyczne stosowanie zmniejsza podatność na infekcje.

Enterol/ Lacidoenter

Dawkowanie: 2 saszetki/ kapsułki dziennie przez 2 – 3 miesiące

Szczep Saccharomyces boulardii zawarty w preparacie Enterol wykazuje korzystny wpływ na układ immunologiczny, regulując jego działanie. Dzięki zdolności do wiązania antygenów i toksyn bakteryjnych przyspiesza czas trwania chorób infekcyjnych. Badania wykazały ponadto unikatową zdolność szczepu do tworzenia warstwy ochronnej w obrębie błony śluzowej jelita oraz zmiany warunków środowiska na sprzyjające odbudowie prawidłowej mikrobioty jelitowej. Podaż szczepu Saccharomyces boulardii sprzyja wzrostowi bakterii produkujących krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co silnie stymuluje regenerację nabłonka jelita. Właściwości opisywanego szczepu prowadzą do stabilizacji błony jelitowej, zwłaszcza połączeń ścisłych (tight junctions). Jest to szczególnie istotne u pacjentów z chorobami z autoagresji oraz z uszkodzeniem bariery jelita cienkiego.

UWAGA:

Przez pierwsze dni zaleconej suplementacji probiotycznej i prebiotycznej zaobserwować można przejściowe zaostrzenie objawów ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, biegunki itd.). Objawy te mają charakter przemijający i nie powinny być przyczyną przerwania zaleconej suplementacji.

Wszelkie wątpliwości oraz ewentualne dolegliwości występujące w trakcie suplementacji probiotycznej należy skonsultować z pracownikiem Centrum Medycznego VitaImmun bądź lekarzem prowadzącym.

Indywidualne zalecenia dotyczące suplementacji prebiotycznej i probiotycznej opracowała dr Patrycja Szachta

Schemat suplementacji został opracowany w oparciu o zaprezentowane poniżej piśmiennictwo naukowe:

Odpowiednia flora jelitowa to nie wszystko?

Jeśli chcesz nie tylko uzyskać właściwą florę jelitową, ale posiadać zdrowe, dobrze funkcjonujące i szczelne jelita, powinieneś podjąć się ich oczyszczenia. Jeśli jelito jest poważnie uszkodzone, działania mające na rzecz pozyskanie odpowiedniej flory bakteryjnej mogą okazać się nieskuteczne. Dobroczynne bakterie jelitowe nie mogą kolonizować zbyt chorych jelit, więc a przyjmowanie probiotyku może okazać się daremne.

Dlatego ważne jest by oczyścić i odtruć układ pokarmowy. W tym celu trzeba pozbyć się zalegających resztek pokarmowych i toksyn, które sprzyjają rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów. W efekcie tych działań perystaltyka jelit będzie funkcjonować prawidłowo, błona śluzowa zostanie zregenerowana, oraz zostanie utrzymane odpowiednie pH.

Trzy elementy naturalnego uzdrowienia jelit

Na przywrócenie zdrowia jelit składają się trzy elementy, w tym jeden to przywrócenie korzystnej flory jelitowej. Dwa pozostałe elementy to:

  1. Bentonit
  2. Sproszkowane łupiny nasion babki jajowatej (Plantago ovata)

Bentonit to glinka lecznicza, która wiąże i usuwa toksyny, a tym samym zapobiega przedostawaniu się ich z jelit do krwiobiegu. Sproszkowane łupiny nasion babki jajowatej mają wiele korzyści zdrowotnych, m. in. pęczniejąc w jelitach działają jak „szczotka” oczyszczając ściany jelit. Również korzystny jest fakt, że łupiny te – jak również probiotyki – mają wyraźnie pozytywny wpływ na dolegliwości związane z tzw. zespołem metabolicznym. Oznacza to, że sproszkowana łupina nasion babki jajowatej:

  • obniża ciśnienie krwi
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • pomaga stracić na wadze
  • normalizuje poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi

Odpowiednie odżywianie podczas odbudowy zdrowej flory jelitowej

By odbudować zdrową florę jelitową, nie można zapomnieć o zdrowym odżywianiu. W przeciwnym razie dostarczamy pożywkę dla szkodliwych bakterii i „w locie” pozbywamy się ich dobroczynnych sąsiadów – i wszystkie Twoje wysiłki związane z przyjmowaniem probiotyków i środków oczyszczających jelita są daremne. Dopiero, gdy Twoja dieta jest bogata w składniki odżywcze, minerały, błonnik, za to uboga w cukier i z umiarkowaną ilością białka zwierzęcego, nowo dostarczone szczepy bakterii mogą czuć się komfortowo, mnożyć się i wykonywać swoje zadania.

Na co dzień możemy odczuć różnicę spowodowaną naprawą naszej flory jelitowej ze względu na liczne korzyści zdrowotne, które zostały udowodnione naukowo. Odbudowana flora jelitowa:

  • Promuje szczupłą figurę
  • Chroni przed patogenami odpornymi na antybiotyki
  • Chroni niemowlęta przed kolką
  • Chroni przed rakiem.
[/emaillocker]

Bibliografia :

  1. Wold A. E.: The hygiene hypothesis revised: is the rising frequency of allergy due to changes in intestinal flora? Allergy 1998, 53, 20–5.
  2. Haevy P.M., Rowland I.R.: The gut microflora of the developing infant: microbiology and metabolism, Microb Ecol Health Dis 1999, 11, 75–83.
  3. Le Barz M, Anhê FF, Varin TV, Desjardins Y, Levy E., Roy D3, Urdaci MC5, Marette A.: Probiotics as Complementary Treatment for Metabolic Disorders. Diabetes Metab J. 2015 Aug;39(4):291-303.
  4. Esteve E1, Ricart W, Fernández-Real JM.: Gut microbiota interactions with obesity, insulin resistance and type 2 diabetes: did gut microbiote co-evolve with insulin resistance? Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011 Sep;14(5):483-90. doi: 10.1097/MCO.0b013e328348c06d.
  5. Escobedo G, López-Ortiz E, Torres-Castro I.: Gut microbiota as a key player in triggering obesity, systemic inflammation and insulin resistance. Rev Invest Clin. 2014 Sep-Oct;66(5):450-9.
  6. Geurts L1, Neyrinck AM2, Delzenne NM2, Knauf C3, Cani PD.: Gut microbiota controls adipose tissue expansion, gut barrier and glucose metabolism: novel insights into molecular targets and interventions using prebiotics. Benef Microbes. 2014 Mar;5(1):3-17
  7. Macpherson A. J., Uhr J.: Induction of protective IgA by intestinal dendritic cells carrying commensal bacteria, Science 2004, 303, 1662–5.
  8. Viljanen M., Haahtela T., Juntunen-Korpela R., Savilahti E.: Probiotic effects on faecal inflammatory markers and on faecal IgA in food allergic atopic eczema/dermatitis syndrome infants, Pediatr Allergy Immunol 2005, 16, 65–71.
  9. Resta-Lenert S., Barrett K. E.: Probiotics and commensals reverse TNF-alpha- and IFN-gamma-induced dysfunction in human intestinal epithelial cells, Gastroenterology 2006, 130, 731–46.
  10. Rosenfeldt V., Benfeldt E., Valerius N.H., Paerregaard A., Michaelsen K.F.: Effect of probiotics on gastrointestinal symptoms and small intestinal permeability in children with atopic dermatitis, J Pediatr 2004, 145, 612–6.
  11. Smits H.H., Engering A., van der Kleij D.: Selective probiotic bacteria induce IL-10-producing regulatory T cells in vitro by modulating dendritic cell function through dendritic cell-specific intercellular adhesion molecule 3-grabbing nonintegrin, J Allergy Clin Immunol 2005, 115, 1260–7.
  12. Pohjavuori E., Viljanen M., Korpela R.: Lactobacillus GG effect in increasing IFN-gamma production in infants with cow’s milk allergy, J Allergy Clin Immunol 2004, 114, 131–6.
  13. Pochard P., Gosset P., Grangette C. et al.: Lactic acid bacteria inhibit TH2 cytokine production by mononuclear cells from allergic patients, J Allergy Clin Immunol 2002, 32, 563–70.

 

View Comments

  • A co z kiszonkami. Takimi domowymi ogórkami kapustą sokiem z kiszonych buraków. Czy sporzywając je trzeba przyjmować pro i prebiotyki???

    • Jeżeli jelita już są w rozsypce produkty fermentowane mogą być dodatkiem do probiotykoterapi ale samymi naturalnymi nie odbudujemy MIKROBIOMU. 8kg kiszonej kapusty = 1 saszetka 450mil bakterii vivomixx

Recent Posts

Oto jak wygląda śniadanie idealne – 6 przepisów do wypróbowania!

Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…

3 dni ago

Odkryj naleśniki na nowo – te przepisy to hit!

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…

3 dni ago

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

3 dni ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

1 tydzień ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

1 tydzień ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

1 tydzień ago