Zdrowe ciało i piękna skóra jest tym, co każdy chciałby mieć. Dobrze zbilansowana dieta może stanowić ogromną różnicę, a ludzie są coraz bardziej zdeterminowani w dokonywaniu niezbędnych starań, aby odżywiać się zdrowo. Ludzie coraz częściej rezygnują z napojów gazowanych, które mają niekorzystne skutki uboczne i szukają zdrowszych opcji, które mogą być wykonane w domu z łatwo dostępnych składników. Jednym z takich napojów jest świeży sok z marchwi imbiru. Pomaga zwiększyć spożycie owoców i warzyw oraz zapewnia wiele korzyści dla zdrowia. Te dwa warzywa mają bogatą gamę składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Przepuścić przez wyciskarkę lub sokowirówkę warzywa, dodać sok z połowy cytryny. Dla smaku można dodać szczyptę soli morskiej lub cynamonu. Pić raz dziennie, najlepiej na śniadanie.
Ten zdrowy sok jest równie dobry dla wzmacniania odporności u ludzi w podeszłym wieku, jak również dzieci.
Witaminy A i C zawarte w soku wspomagają wytwarzanie komórek immunologicznych. Witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, co utrudnia wnikanie zarazków czy toksyn, a witamina C odpowiada za powstanie silnych i sprężystych włókien kolagenu.
Opublikowane badania mówią, że suplementacja diety o niskiej zawartości karotenoidów w soku pomidorowym lub z marchwi wpływa na modulacje funkcji immunologicznych u zdrowych mężczyzn.
Jeśli chodzi o marchew, najlepiej kupować ją ze sprawdzonego źródła, aby uniknąć chemicznych substancji stosowanych przy produkcji. Badania opublikowane w 2012 roku informują, że większa stymulacja odpowiedzi immunologicznej jest po spożyciu marchwi organicznych w porównaniu do innych typów.
Imbir wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ ma silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Poprawia także krążenie, co oznacza, że więcej tlenu dociera do tkanek, a także pomaga usunąć toksyny. Nagromadzenie toksyn może osłabiać układ odpornościowy.
Przeprowadzone badania w 2006 roku sugerują, że olejek eteryczny z imbiru wpływa na komórkową nieswoistą odpowiedź immunologiczną i proliferację limfocytów T. Zapobiega to przewlekłym stanom zapalnym i chorobom autoimmunologicznym.
Inne badania sugerują, że ekstrakt z imbiru hamuje aktywację makrofagów i funkcję APC i pośrednio hamuje aktywację limfocytów T. Komórki T są ważną częścią układu immunologicznego.
Istnieje kilka składników odżywczych w soku marchwiowo-imbirowym, które promują zdrową skórę i przeciwdziałają problemom skórnym. Witaminy A, E i C oraz beta karoten zapewnią zdrową, jędrną i młodą skórę. Imbir bogaty w przeciwutleniacze sprawia, że skóra staje się nawilżona, a także zapobiega trądzikowi, przebarwieniom i wyrównuje koloryt skóry.
Badania przeprowadzone w 2012 roku donoszą, że beta karoten i inne karotenoidy chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, a także przyczyniają się one również do utrzymania zdrowego wyglądu skóry.
Inne badania natomiast mówią, że przeciwutleniacze zawarte w imbirze sprzyjają proliferacji komórek skóry i naprawie uszkodzeń skóry.
Świeży sok z marchwi i imbiru oferuje wszystkie naturalne warunki ochrony przed rakiem ze względu na właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, antyproliferacyjne i przeciw metastazie.
Imbir może zwalczać różne rodzaje nowotworów, takich jak rak jelita grubego, jajnika, płuc, piersi, skóry, prostaty i trzustki.
Wyniki badań opublikowanych w 2012 roku mówią, że imbir hamuje proliferację komórek raka piersi, bez znaczącego wpływu na przeżywalność komórek nienowotworowych piersi.
Inne badania wykazały, że ekstrakt z imbiru pomógł w zmniejszaniu wielkości guza prostaty aż o 56 procent u myszy.
Podobnie jak imbir, regularne spożywanie marchwi może obniżać ryzyko raka płuc, jelita grubego i prostaty. Zawierają one składniki odżywcze zwane poliacetylenami i inne składniki hamujące rozwój raka.
Badanie z 2015 roku stwierdzają, że regularne spożywanie marchwi może być odwrotnie proporcjonalne do ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty.
Zarówno imbir i marchew są znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i oczyszczających, które pozytywnie wpływają na układ krążenia.
Marchew jest bardzo dobra dla zdrowia serca. Przeciwutleniacze – beta karoten, alfa karoten i luteina– w marchwi pomagają walczyć z cholesterolem i zmniejszać ryzyko zawału serca. Potas w nich zawarty obniża wysokie ciśnienie krwi .
Badania z 2011 roku wykazały, że regularne spożywanie soku z marchwi zwiększa całkowity status przeciwutleniający i zmniejsza peroksydację lipidów u osób dorosłych. Jest to jak najbardziej dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Imbir jest również dobry dla serca, ponieważ pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega krzepnięciu krwi. Wszystkie te czynniki są ważnymi elementami zdrowia serca.
Badania z 2013 roku informują, że gingerol znajdujący się w imbirze pomaga w regulacji ciśnienia krwi i wzmacnia serce.
Inne badania z 2015 roku potwierdzają, że imbir i jego składniki odgrywają kluczową rolę w poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Ludzie, którzy mają cukrzycę, jak również Ci, którzy mają większe ryzyko rozwoju cukrzycy, powinni zażywać sok marchwiowo-imbirowy bogaty w przeciwutleniacze.
Imbir pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, a nawet zwiększa skuteczność insuliny i innych leków stosowanych w leczeniu cukrzycy. Pomaga również zapobiegać komplikacji zdrowotnych związanych z cukrzycą i niekontrolowanym poziomem cukru we krwi.
Badania z 2015 roku wykazały, że suplementacja imbirem znacznie zmniejszyła poziom cukru we krwi na czczo, wyrównała hemoglobinę glikowaną, apolipoproteiny B, apolipoproteiny A-I i malonylodialdehyd u pacjentów z cukrzycą typu 2. Badanie to zaleca stosowanie imbiru jako dobrego środka u chorych na cukrzycę, w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych wtórnych powikłań przewlekłych.
Wraz z imbirem, marchew jest również korzystna dla osób z cukrzycą. Ma ona bardzo małą ilość cukru, a karotenoidy w nich zawarte pomagają regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy A w marchwi pomaga chronić oczy przed retinopatią cukrzycową lub uszkodzeniem naczyń krwionośnych oczu-u cukrzycy długoterminowej.
Sok marchwiowo-imbirowy jest również korzystny dla osób zmagającymi się z problemami trawiennymi. Oba składniki są bogate w składniki odżywcze, które są korzystne dla układu pokarmowego, jak i okrężnicy.
Surowy sok z marchwi działa na błony śluzowe żołądka i jelita oraz umożliwia leczenie zaparć.
Imbir pomaga stymulować opróżnianie żołądka. Zmniejsza nudności, ból i zapalenie żołądka i zapewnia ulgę przy zgadze.
Ponadto, imbir może uspokoić rozstrój żołądka . Rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego, zapobiegając tym samym gazom i wzdęciom.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…