Depresja ma swoje źródło głównie w czynnikach genetycznych i nieprawidłowej florze jelitowej ale przyczyny depresji mogą być również związane z życiem społecznym i emocjonalnym osoby. Większość osób z ciężką depresją jest zmuszona do brania leków przeciwdepresyjnych bowiem psychoterapia nie zawsze przynosi tak dobry efekt. Leki antydepresyjne są drogie i powodują sporo różnych skutków ubocznych, które mogą obejmować myśli samobójcze, spadek lub przyrost masy ciała i zmiany osobowości. Dobrą wiadomością dla osób z mniej nasiloną depresją mogą być naturalne leki przeciwdepresyjne.
Może to wydawać się trochę uproszczone ale to skromne warzywko jest naprawdę dobre dla mózgu. Jest doskonałym źródłem witaminy B6, białka i wapnia, które utrzymują nasze ciało w odprężeniu i radosnym nastroju. Brokuł może zmniejszyć lęk i bezsenność. Może też przyczynić się do zmniejszenia łaknienia słodkich przekąsek.
Związek ten znajduje się w kurkumie, przyprawie powszechnie stosowanej w indyjskim curry. Jest w niej mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i zneutralizować wolne rodniki w organizmie. Może pomóc również złagodzić objawy depresji.
Anty-depresyjne działanie Ginkgo biloba było badane i okazało się, że miłorząb dwuklapowy jest skuteczny w leczeniu łagodnej do umiarkowanej depresji. Gingko biloba pomaga poprawić przepływ krwi w mózgu, co przyczynia się do zmniejszenia objawów niewydolności naczyń mózgowych ( zmniejszenie dopływu krwi do mózgu ), który zwykle powoduje szum w uszach, ból głowy, depresję, krótkotrwałe zaburzenia pamięci, rozleniwienie i brak czujności.
Aminokwasy, żelazo i witaminy z grupy B są niezbędne dla mózgu. Nasiona Chia są pełne białka i pomagają w optymalnej funkcji neuroprzekaźnika i produkcji kwasów Omega-3 i błonnika. Omega 3 pomagają zmniejszyć depresję i niepokój.
Pomidory są bogate w likopen, fitoskładnik, który pomaga zwalczać stany zapalne. Co ciekawe, najkorzystniejsze jest jedzenie pomidorków cherry, ponieważ większość likopenu jest w skórze, a mniejsze pomidory mają wyższy stosunek skóry do miąższu.
Badania wykazały, że olej z ryb może rzeczywiście poprawić samopoczucie. Osoby cierpiące na depresję mają niższy poziom kwasów omega-3 we krwi. Olej z ryb można znaleźć w surowej i gotowanej ryby, a może być również stosowany jako suplement diety.
Żółte kwiaty są uniwersalnym symbolem szczęścia, a nasiona słonecznika są doskonałym źródłem aminokwasu fenyloalaniny, który organizm zamienia w noradrenalinę – twój naturalny antydepresant.
Szafran jest przyprawą pochodzącą z suszonych części krokusy, kwiatów z rodziny irysów. Badania wykazały skuteczność szafranu w leczeniu łagodnej do umiarkowanej depresji.
Banany zawierają rodzaj białka o nazwie tryptofan, który pomaga organizmowi generować serotoninę, odpowiedzialną za utrzymanie cię bardziej szczęśliwym, zrelaksowanym i mniej zestresowanym. Badania wykazały, że przyjmowanie 1000 mg tryptofanu 3 razy dziennie może znacznie polepszyć nastrój.
Ryż brązowy zawiera witaminy B1 i B3. Jest bogaty również w kwas foliowy i ma niski indeks glikemiczny. Niska zawartość cukru w tym ryżu hamuje wahania nastroju.
Witamina D działa jak silny naturalny lek przeciwdepresyjny, dlatego terapia światłem jest czasami stosowana w leczeniu ludzi, którzy są przewlekle chorzy na depresję. Okazja przebywania w naturalnym świetle daje większą szansę wyleczenia z przewlekłej lub ostrej depresji.
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…