Categories: Ciekawostki

Czy to się wyklucza na talerzu. Połączenia, które upośledzają prace organizmu

Podstawą zdrowego żywienia są warzywa, owoce, ryby, oleje roślinne, mięso oraz produkty z pełnego ziarna. Oparta na nich dieta dostarcza organizmowi odpowiednich składników odżywczych takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany. Niestety bywa tak, że już na talerzu tracimy część witamin i pierwiastków. Wynika to z faktów, iż łączenie ze sobą niektórych składników wpływa na utratę cennych witamin i minerałów.  Jakich zestawień, zatem unikać?

Pomidor + Świeży ogórek

Połączenie tych dwóch składników np. w sałatce, powoduje, że ogórek wytrąca witaminę C z pomidora.  Dzieje się to za sprawą jednego z enzymów ( askorbinowego). Utlenia on tę witaminę, co sprawia, iż staje się ona dla nas bezużyteczna.  Witamina C chroni przed szybszym starzeniem, uczestniczy w produkcji kolagenu i podnosi odporność. Prócz pomidorów dużo witaminy C posiada również natka pietruszki oraz papryka.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania 

2.Czarna herbata+ cisto drożdżowe

Jeśli po spożyciu ciasta drożdżowego popijemy go czarną herbatą, spowodujemy utratę witaminy B1. Drożdże są źródłem właśnie tej witaminy. Herbata zawiera garbniki, które ją niszczą. Tiamina, bo tak inaczej możemy nazywać witaminę B1, poprawia pamięć, zdolność koncentracji i refleks. Produkty, które obfitują w tą witaminę to m.in. produkty zbożowe z pełnego przemiału, wieprzowinka, groch, fasola oraz orzechy.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania 

Czerwone wino+ czerwone mięso

Wydawałoby się, że to polaczenie idealne. Niestety nie, wino posiada garbniki, substancja ta ogranicza wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Żelazo zapobiega niedokrwistości, zwiększa wydolność organizmu i korzystnie wpływa na naszą kondycję.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania

Warzywa krzyżowe+ Ryby morskie

Ryby morskie takie jak np. dorsz, łosoś czy śledź są doskonałym źródłem jodu, połączenie ich z warzywami krzyżowymi, czyli kalafiorem, brukselką lub kapustą, powoduje blokowanie tego pierwiastka.  Jod jest szczególnie ważny dla tarczycy. Warzywa krzyżowe zawierają tri glikozydy, substancje, która nie pozwala tarczycy na wchłanianie jodu. Pierwiastek ten jest również ważny dla naszej witalności, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania

Wędlina+Ser

To najczęstsze zestawienie naszych kanapek, wędliny zawierają cynk natomiast ser fosfor. Zestawienie tych dwóch produktów razem powoduje, iż fosfor zawarty w serze znacznie ogranicza wchłanianie cynku. Cynk odpowiada m.in.. na naszą odporność, płodność, pamięć oraz wzrok. Sporo tego składnika zawierają owoce morza, pestki dyni, orzechy oraz rośliny strączkowe.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania 

Ziemniaki+Jajka

Nie powieśmy podawać jajek wraz z ziemniakami. Ponieważ te ostatnie zawierają szczawiany, substancje hamującą wchłanianie wapnia oraz żelaza, czyli cennych składników zawartych w jajkach. Wapń warunkuje zdrowe kości i zęby, zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie mięśni (w tym serca), pomaga w utrzymaniu dobrego ciśnienia.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania 

View Comments

  • Warto wspomnieć, że niektóre z tych połączeń po lekkiej modyfikacji można stosować. Np. zakrapiając sałatkę z ogórkiem i pomidorem sokiem z cytryny, przez co obniżamy pH środowiska i tym samym uniemożliwiamy działanie askorbinazy, inaktywnej w środowisku kwasowym :)

    • Tak, goitrogeny rozkładają się w trakcie gotowania. Ważne, aby gotować w garnku bez pokrywki.
      Ogórek kiszony czy małosolny nie zawiera askorbinazy.
      Połączenie jajka z ziemniakami, czy wędliny z serem jest na pewno lepszym wyborem niż fastfoody i wyroby cukiernicze.
      Jeśli dieta będzie różnorodna, pełnowartościowa to nie nabawimy się niedoborów od zjedzenia raz w miesiącu jajka z ziemniakami. Dodam, że znam lepsze źródła cynku niż wędlina oraz tiaminy niż drożdżówka:)

  • Czerwone wino +czerwone mieso???Nie wolno laczyc??Jakbys to powiedzial francuzom mieliby niezla ucieche:)

Recent Posts

Zdrowe Desery, Które Smakują Jak Marzenie: 10 Przepisów!

Kto powiedział, że zdrowe desery muszą być nudne i bez smaku? W tym artykule przedstawiamy…

2 dni ago

Te 10 Śniadań Są Tak Smaczne, Że Zapomnisz o Obiedzie!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który może dostarczyć energii na cały poranek i pozytywnie wpłynąć…

2 dni ago

2 Rewelacyjne Przepisy na Obiad, Które Musisz Wypróbować Już Dziś!

Jeśli szukasz inspiracji na pyszny obiad, mamy dla Ciebie dwie wyjątkowe propozycje, które zadowolą nawet…

3 dni ago

Burgery jak z najlepszych restauracji – 10 przepisów, które musisz znać!

Burgery to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie, uwielbiane zarówno przez mięsożerców, jak i…

3 dni ago

Jak Przetrwać Dzień w Pracy? 10 Zdrowych Przekąsek, Które Musisz Spróbować!

Przerwa w pracy nie musi oznaczać rezygnacji z zdrowego stylu życia – wręcz przeciwnie! Odkryj…

4 dni ago

6 Śniadań, Które Zmienią Twój Poranek w Magię! Musisz Spróbować!

Poranki mogą być trudne, zwłaszcza gdy brakuje nam pomysłów na zdrowe i pyszne śniadania. Przygotowaliśmy…

5 dni ago