Categories: Ciekawostki

Czy to się wyklucza na talerzu. Połączenia, które upośledzają prace organizmu

Użytkowników online: 60

Podstawą zdrowego żywienia są warzywa, owoce, ryby, oleje roślinne, mięso oraz produkty z pełnego ziarna. Oparta na nich dieta dostarcza organizmowi odpowiednich składników odżywczych takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany. Niestety bywa tak, że już na talerzu tracimy część witamin i pierwiastków. Wynika to z faktów, iż łączenie ze sobą niektórych składników wpływa na utratę cennych witamin i minerałów.  Jakich zestawień, zatem unikać?

Pomidor + Świeży ogórek

Połączenie tych dwóch składników np. w sałatce, powoduje, że ogórek wytrąca witaminę C z pomidora.  Dzieje się to za sprawą jednego z enzymów ( askorbinowego). Utlenia on tę witaminę, co sprawia, iż staje się ona dla nas bezużyteczna.  Witamina C chroni przed szybszym starzeniem, uczestniczy w produkcji kolagenu i podnosi odporność. Prócz pomidorów dużo witaminy C posiada również natka pietruszki oraz papryka.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania 

2.Czarna herbata+ cisto drożdżowe

Jeśli po spożyciu ciasta drożdżowego popijemy go czarną herbatą, spowodujemy utratę witaminy B1. Drożdże są źródłem właśnie tej witaminy. Herbata zawiera garbniki, które ją niszczą. Tiamina, bo tak inaczej możemy nazywać witaminę B1, poprawia pamięć, zdolność koncentracji i refleks. Produkty, które obfitują w tą witaminę to m.in. produkty zbożowe z pełnego przemiału, wieprzowinka, groch, fasola oraz orzechy.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania 

Czerwone wino+ czerwone mięso

Wydawałoby się, że to polaczenie idealne. Niestety nie, wino posiada garbniki, substancja ta ogranicza wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Żelazo zapobiega niedokrwistości, zwiększa wydolność organizmu i korzystnie wpływa na naszą kondycję.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania

Warzywa krzyżowe+ Ryby morskie

Ryby morskie takie jak np. dorsz, łosoś czy śledź są doskonałym źródłem jodu, połączenie ich z warzywami krzyżowymi, czyli kalafiorem, brukselką lub kapustą, powoduje blokowanie tego pierwiastka.  Jod jest szczególnie ważny dla tarczycy. Warzywa krzyżowe zawierają tri glikozydy, substancje, która nie pozwala tarczycy na wchłanianie jodu. Pierwiastek ten jest również ważny dla naszej witalności, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania

Wędlina+Ser

To najczęstsze zestawienie naszych kanapek, wędliny zawierają cynk natomiast ser fosfor. Zestawienie tych dwóch produktów razem powoduje, iż fosfor zawarty w serze znacznie ogranicza wchłanianie cynku. Cynk odpowiada m.in.. na naszą odporność, płodność, pamięć oraz wzrok. Sporo tego składnika zawierają owoce morza, pestki dyni, orzechy oraz rośliny strączkowe.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania 

Ziemniaki+Jajka

Nie powieśmy podawać jajek wraz z ziemniakami. Ponieważ te ostatnie zawierają szczawiany, substancje hamującą wchłanianie wapnia oraz żelaza, czyli cennych składników zawartych w jajkach. Wapń warunkuje zdrowe kości i zęby, zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie mięśni (w tym serca), pomaga w utrzymaniu dobrego ciśnienia.

Jest to fakt, ale zdrowa osoba nie musi zwracać na to uwagi. Traktuj te informację jako ciekawostkę a nie jako fundament zdrowego odżywiania 

View Comments

  • Warto wspomnieć, że niektóre z tych połączeń po lekkiej modyfikacji można stosować. Np. zakrapiając sałatkę z ogórkiem i pomidorem sokiem z cytryny, przez co obniżamy pH środowiska i tym samym uniemożliwiamy działanie askorbinazy, inaktywnej w środowisku kwasowym :)

    • Tak, goitrogeny rozkładają się w trakcie gotowania. Ważne, aby gotować w garnku bez pokrywki.
      Ogórek kiszony czy małosolny nie zawiera askorbinazy.
      Połączenie jajka z ziemniakami, czy wędliny z serem jest na pewno lepszym wyborem niż fastfoody i wyroby cukiernicze.
      Jeśli dieta będzie różnorodna, pełnowartościowa to nie nabawimy się niedoborów od zjedzenia raz w miesiącu jajka z ziemniakami. Dodam, że znam lepsze źródła cynku niż wędlina oraz tiaminy niż drożdżówka:)

  • Czerwone wino +czerwone mieso???Nie wolno laczyc??Jakbys to powiedzial francuzom mieliby niezla ucieche:)

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago