W obecnych czasach większość z nas jest na jakiejś diecie a głównym źródłem informacji na temat odchudzania jest Internet. Jednak w natłoku informacji, można czasami się zgubić, co w końcu jeść a czego nie?
Najnowsze badania, które niedawno zostały opublikowane przez British Medical Journal donoszą, iż aronia, zielona herbata, jagody, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, papryka, seler oraz winogron ( produkty, które zawierają sporą ilość flawonoidów na 100g) zostały uznane za żywność, która powoduje utrzymanie naturalnej wagi ciała oraz jej spadek.
Na grupie 12400 amerykańskich kobiet i mężczyzn w wieku 24 lat przeprowadzono badania. Mianowicie osoby tę spożywały w swojej codziennej diecie wymienioną powyżej żywność. Badania pokazały, iż osoby tę nie przybrały w ty czasie na wadzę.
To naturalne związki bioaktywne, które występują w składzie owoców i warzyw.
Pełnią funkcję ochronne, barwiące, mają też bardzo silne działanie przeciwutleniające.
Naukowcy wyodrębnili już prawie 8 tys. związków flawonowych, jednak grupa ta stale się powiększa.
Flawonoidy mają niezwykle pożyteczne działanie na ludzki organizm.
Zwiększone spożycie owoców i warzyw wiąże się z utrzymanie odpowiedniej wagi ciała, ogromny wpływ mają na to flawonoidy, zwłaszcza (flawonole, antocyjany i flawony) udowodniono, iż zmniejszają one pobór energii w organizmie, powodują także zmniejszenie wychwytu glukozy w mięśniach a zwiększenie go w tkance tłuszczowej
Tym czasem inne badania nad zieloną herbatą, która jest również bogatym źródle flawonoidów sugerują, że może on zmniejszać wchłanianie tłuszczu, przy zwiększeniu wydatku energetycznego.
Zielone koktajle są bogate w antyoksydanty i różne inne substancje , które są korzystne dla zdrowia. Miedzy innymi w kofeinę, która pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz poprawia wydajność podczas ćwiczeń, zwiększa również metabolizm. Herbata ta zyskała duży rozgłos wśród osób odchudzających i miano najzdrowszego napoju świata.
Podsumowując, wybierając napoje, owoce i warzywa o dużym stężeniu flawonoidów – takie jak zielona herbata, jagody, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, papryka, seler oraz winogron pomagamy, organizowi kontrolować wagę.
Dzięki starannie wybieranym owocom i warzywom możemy mieć większy wpływ na nasze zdrowie.
Miejmy nadzieję, że przedstawione badania będą służyć zdrowiu i pomogą udoskonalać wcześniejsze zalecenia i programy dietetyczne, w celu zapobiegania otyłości i jej potencjalnych konsekwencji.
Pamiętaj, że każdy ma swoje indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne – nadwyżka kaloryczna z owoców i warzyw również może spowodować przyostry masy tłuszczowej.
Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…
Gotowanie bez mięsa wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku i różnorodności na talerzu. W…
Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Odpowiada za produkcję hemoglobiny, transport tlenu…
Stres jest nieodłączną częścią naszego życia, jednak w wielu przypadkach jego przyczyny wynikają z naszych…
Każdy, kto uwielbia jabłka, wie, że ich smak, struktura i zastosowanie mogą się znacznie różnić…
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny –…
View Comments
dokladnie, flawonoidy sa wazne przy cukrach, jak rowniez przy spozywaniu produktow bogatyw w witc c bo dzieki nim dluzej zostaje w organizmie http://vita24.life/blog/6_Zanim-si%C4%99gniesz-po-Witamin%C4%99-C---kwas-L-askorb.html , flawonoidy sa w szczegolnosci w skorce dlatego tak blednie obieramy malym dzieciom owoce... chociaz takie mamy czasy ze moze lepiej obrac bo mniej pestycydow sie najemy