Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W ciemnozielonej łodydze naciowej zawarte są:
Należy do żywności silnie zasadowej, która pomaga przeciwdziałać nad kwasowości żołądka, pomaga w trawieniu, zapobiega migreną, pomaga ukoić nerwy i zrelaksować się, obniża ciśnienie krwi a także pomaga na problemy skórne.
Seler zwiera związki zwane kumarynami, które znane są z zwiększania aktywności niektórych krwinek białych we krwi i wspierają w ten sposób układ naczyniowy.
Seler bogaty jest w sód, dzięki czemu ma umiejętność usunięcia ze stawów osadów wapniowych i utrzymanie ich w roztworze aż zostaną wyeliminowane bezpośrednio z nerek.
Jest znany również, jako doskonały środek oczyszczający organizm z toksyn. Posiada przeciwzapalne właściwości, co czyni go zasadniczym pokarmem dla osób, które cierpią z powodu chorób autoimmunologicznych. Flawonoidy, które posiada w swoim składzie mają również silne działanie antyutleniające, rozkurczające i moczopędne.
Zawiera on również znaczne ilości wapnia i krzemu, które mogą pomóc w naprawie uszkodzonych więzadeł i kości. Jest bogaty w witaminę A, magnez i żelazo, które pomagają odżywić krew oraz pomóc osobą chorym na reumatyzm, nadciśnienie, zapalenia stawów i niedokrwistość.
Jest wspaniałym produktem odchudzającym gdyż pomaga trawić tłuszcze, szczególnie takie właściwości ma seler naciowy. Można jeść go na surowo, dzięki czemu nie tracimy jego cennych składników i właściwości.
Sporządzenie orzeźwiającego eliksiru z selera naciowego w połączeniu z jabłkiem i picie go, co najmniej przez tydzień daje niesamowite efekty dla zdrowia min.:
– Oczyszcza organizm,
– Likwiduje obrzęki,
– Nawilża skórę,
– Wzmacnia włosy,
– Nadaje aksamitną gładkość cerze,
– Chroni skórę przed nowotworami.
Moje ulubione połączenie do smoothie to Ananas z selerem
Ananas zawiera potas, który pomaga uczynić nasz organizm o wiele silniejszym i utrzymuje właściwą równowagę elektrolitów w organizmie. Zapobiega skurczom.
Woda z ananasa jest pełna przeciwutleniaczy, które pomagają w detoksykacji organizmu z metali ciężkich i toksyn.
Bromelaina z ananasa pomaga organizmowi bardziej efektywnie trawić białka.
Badania wykazały, że składniki ananasa działają jak naturalny odplamiacz. Chroni również płytkę nazębną.
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…
Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…
Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…
View Comments
A przeciwskazania? Bo są podobno jakieś
A jaki ma indeks glikemiczny? I czy po upieczeniu ugotawaniu seler korzeniowy nie traci tych wszystkich wartości odżywczych?