Awokado – stopnie dojrzałości, właściwości, przepis

Użytkowników online: 35

Awokado zwane inaczej gruszką awokado albo masłem Boga jest jednym z najbardziej doskonałych owoców. Jest bardzo smaczne, a jego składniki odżywcze działają wszechstronnie. Awokado może zostać wykorzystane do dipów, dressingów, sosów, koktajli, zup i deserów. Owoc może być wspaniałym dodatkiem do sałatek i kanapek. Nadaje się do nadziewania innych warzyw i owoców, można też stosować je w postaci polewy do niemal wszystkiego!

Ile witamin ma Awokado?

Jest bardzo łatwo przyswajalne i zawiera ponad 25 witamin oraz mikroelementów. Spójrzmy na to bogactwo: witaminy A, B1, B2, B3 (PP), kwas pantotenowy, witaminy B6, B7 (H), B9 (kwas foliowy), witaminy C, E i K. Z mikroelementów warto wymienić: magnez, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan, selen, fluor. Awokado jest bogate także w fitosterole, błonnik, białko i kwasy tłuszczowe, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które sprawiają , że organizm może optymalnie funkcjonować.

Czy Awokado polepsza wchłanianie witamin ?

Spożywanie owoców awokado zwiększa zdolność organizmu do asymilacji składników odżywczych z innych owoców i warzyw. Szczególnie poleca się dodawać owoc do zielonych sałat liściastych, w celu zapewnienia prawidłowego wchłaniania wszystkich witamin i minerałów.

Awokado ma w swoim składzie oczyszczający glutation

Owoce awokado są doskonałym źródłem glutationu, który w połączeniu z witaminą C pomaga zapobiegać licznym chorobom, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza komórki, chroni przed rozwojem nowotworów, wspomaga pracę układu nerwowego i serca oraz spowalnia proces starzenia. Fitosterole zawarte w owocu pomagają złagodzić stany zapalne z: bólem stawów, układem pokarmowym, a także odpornością na insulinę. Wpływają one na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. Tłuszcze jednonienasycone awokado wspomagają odpowiednią regulację glukozy we krwi.

Awokado ma podobny skład jak mleko matki

Ze względu na wartość odżywczą, awokado jest jednym z najbardziej zbliżonych pokarmów do mleka matki karmiącej. Zawiera łatwo przyswajalne białka, które mają podobną wartość co mleko matki. Awokado jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży i pomaga zapobiegać udarom mózgu oraz zmniejsza ryzyko chorób serca.

Spróbujmy dodać kilka awokado do naszej diety każdego tygodnia i cieszmy się korzyściami tego pysznego owocu.

Stopnie dojrzałości Awokado

Oto przepis na idealny dressing do sałatki owocowej.

Składniki:

  1. 1 duże awokado
  2. 2 szklanki cukinii – obrane i pokrojone w kostkę
  3. 2 daktyle
  4. ¼ filiżanki liści kolendry
  5. Sok z połówki cytryny
  6. Opcjonalnie sól morska i pieprz

Sposób użycia:

Zmieszaj wszystkie składniki na gładką masę, dodając tyle wody, ile potrzeba do pożądanej konsystencji ( zazwyczaj około ½ kubka ).

Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYKRES
Świeże awokado
(5 uncji średniej wielkości)
1 porcja awokado
około 1/5 awokado
1 oz. (30 g),
% Dzienna wartość 1,25 obsługujących
około ¼ awokado
1,25 uncji. (37.5g)
2,5 porcji
około ½ awokado
2,5 uncji. (75g)
5 porcji
o 1 cały awokado
5 uncji. (150 g)
kalorie 50 60 130 250
Tłuszcz (g) 4,5 7% DV 6 12 23
Sob Tłuszcz (g) 0,5 3% DV 1 2 3
Trans Tłuszcz (g) 0,0 0 0 0
Wielonienasycone Tłuszcz (g) 0,5 1 1 3
Jednonienasyconych Tłuszcz (g) 3,0 4 7 15
Cholesterol (mg) 0,0 0% DV 0 0 0
Sodowego (mg) 0,0 0% DV 0 5 10
Potas (mg) 150,0 4% DV 190 380 760
Węglowodany (g) 3,0 1% DV 3 6 13
Błonnik pokarmowy (g) 2,0 8% DV 3 5 10
Cukry (g) 0,0 0 0 0
Białko (g) 0,0 1 1 3
WITAMINY
Kwas foliowy (mcg lub ug) 27 6% DV 33.8 67,5 135
Niacyna (mg) 0,6 2% DV 0,7 1,4 2,9
Kwas pantotenowy (mg) 0,4 4% DV 0,5 1,1 2,2
Ryboflawina (mg) 0,0 4% DV 0,1 0,1 0,2
Witamina A (jm) 44 1% DV 55 110 220
Witamina B6 (mg) 0,1 4% DV 0,1 0,2 0,4
Witamina C (mg) 2,6 4% DV 3,3 6,5 13
Witamina E (jm) 0,9 4% DV 1,1 2,2 4,4
MINERALE
Wapń (mg) 4 0% DV 5 10 20
Miedź (mg) 0,1 2% DV 0,1 0,1 0,3
Żelazo (mg) 0,2 2% DV 0,2 0,5 0,9
Magnezu (mg) 9 2% DV 11,3 22,5 45
Mangan (mg) 0,0 2% DV 0,1 0,1 0,2
Fosforu (mg) 16 2% DV 20 40 80
Cynk (mg) 0,2 0% DV 0,3 0,5 1,0

View Comments

  • Witam, chciałabym żebyście dodawali do każdego artykułu bibliografię. Ciekawa jestem skąd czerpiecie wiedzę, i jak te fakty które przedstawiacie są poparte badaniami np., że awokado ma skład zbliżony do mleka karmiącej matki. Albo te ogólniki, powinno być konkretnie jak awokado radzi sobie z "oDpornością na insulinę", czy może insulinoopornością. Albo jak awokado oczyszcza komórki. Lubię Motywator, jedna z fajniejszych stron o zdrowym stylu życia, niestety często zdarzają się błędy.

  • awokado lubię zamiast masła na chlebie, ale też olej z awokado do sałatek. Teraz mam akurat Oleofarmu

  • Czy ktoś może mi powiedzieć czy awokado moze być robaczywe ? czasami jest w nim pod skórką dużo czarnych nitek ! co to jest !?

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago