Awokado zwane inaczej gruszką awokado albo masłem Boga jest jednym z najbardziej doskonałych owoców. Jest bardzo smaczne, a jego składniki odżywcze działają wszechstronnie. Awokado może zostać wykorzystane do dipów, dressingów, sosów, koktajli, zup i deserów. Owoc może być wspaniałym dodatkiem do sałatek i kanapek. Nadaje się do nadziewania innych warzyw i owoców, można też stosować je w postaci polewy do niemal wszystkiego!
Jest bardzo łatwo przyswajalne i zawiera ponad 25 witamin oraz mikroelementów. Spójrzmy na to bogactwo: witaminy A, B1, B2, B3 (PP), kwas pantotenowy, witaminy B6, B7 (H), B9 (kwas foliowy), witaminy C, E i K. Z mikroelementów warto wymienić: magnez, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan, selen, fluor. Awokado jest bogate także w fitosterole, błonnik, białko i kwasy tłuszczowe, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które sprawiają , że organizm może optymalnie funkcjonować.
Spożywanie owoców awokado zwiększa zdolność organizmu do asymilacji składników odżywczych z innych owoców i warzyw. Szczególnie poleca się dodawać owoc do zielonych sałat liściastych, w celu zapewnienia prawidłowego wchłaniania wszystkich witamin i minerałów.
Owoce awokado są doskonałym źródłem glutationu, który w połączeniu z witaminą C pomaga zapobiegać licznym chorobom, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza komórki, chroni przed rozwojem nowotworów, wspomaga pracę układu nerwowego i serca oraz spowalnia proces starzenia. Fitosterole zawarte w owocu pomagają złagodzić stany zapalne z: bólem stawów, układem pokarmowym, a także odpornością na insulinę. Wpływają one na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. Tłuszcze jednonienasycone awokado wspomagają odpowiednią regulację glukozy we krwi.
Ze względu na wartość odżywczą, awokado jest jednym z najbardziej zbliżonych pokarmów do mleka matki karmiącej. Zawiera łatwo przyswajalne białka, które mają podobną wartość co mleko matki. Awokado jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży i pomaga zapobiegać udarom mózgu oraz zmniejsza ryzyko chorób serca.
Spróbujmy dodać kilka awokado do naszej diety każdego tygodnia i cieszmy się korzyściami tego pysznego owocu.
Składniki:
Zmieszaj wszystkie składniki na gładką masę, dodając tyle wody, ile potrzeba do pożądanej konsystencji ( zazwyczaj około ½ kubka ).
Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYKRES | |||||
Świeże awokado (5 uncji średniej wielkości) | 1 porcja awokado około 1/5 awokado 1 oz. (30 g), | % Dzienna wartość | 1,25 obsługujących około ¼ awokado 1,25 uncji. (37.5g) | 2,5 porcji około ½ awokado 2,5 uncji. (75g) | 5 porcji o 1 cały awokado 5 uncji. (150 g) |
kalorie | 50 | 60 | 130 | 250 | |
Tłuszcz (g) | 4,5 | 7% DV | 6 | 12 | 23 |
Sob Tłuszcz (g) | 0,5 | 3% DV | 1 | 2 | 3 |
Trans Tłuszcz (g) | 0,0 | 0 | 0 | 0 | |
Wielonienasycone Tłuszcz (g) | 0,5 | 1 | 1 | 3 | |
Jednonienasyconych Tłuszcz (g) | 3,0 | 4 | 7 | 15 | |
Cholesterol (mg) | 0,0 | 0% DV | 0 | 0 | 0 |
Sodowego (mg) | 0,0 | 0% DV | 0 | 5 | 10 |
Potas (mg) | 150,0 | 4% DV | 190 | 380 | 760 |
Węglowodany (g) | 3,0 | 1% DV | 3 | 6 | 13 |
Błonnik pokarmowy (g) | 2,0 | 8% DV | 3 | 5 | 10 |
Cukry (g) | 0,0 | 0 | 0 | 0 | |
Białko (g) | 0,0 | 1 | 1 | 3 | |
WITAMINY | |||||
Kwas foliowy (mcg lub ug) | 27 | 6% DV | 33.8 | 67,5 | 135 |
Niacyna (mg) | 0,6 | 2% DV | 0,7 | 1,4 | 2,9 |
Kwas pantotenowy (mg) | 0,4 | 4% DV | 0,5 | 1,1 | 2,2 |
Ryboflawina (mg) | 0,0 | 4% DV | 0,1 | 0,1 | 0,2 |
Witamina A (jm) | 44 | 1% DV | 55 | 110 | 220 |
Witamina B6 (mg) | 0,1 | 4% DV | 0,1 | 0,2 | 0,4 |
Witamina C (mg) | 2,6 | 4% DV | 3,3 | 6,5 | 13 |
Witamina E (jm) | 0,9 | 4% DV | 1,1 | 2,2 | 4,4 |
MINERALE | |||||
Wapń (mg) | 4 | 0% DV | 5 | 10 | 20 |
Miedź (mg) | 0,1 | 2% DV | 0,1 | 0,1 | 0,3 |
Żelazo (mg) | 0,2 | 2% DV | 0,2 | 0,5 | 0,9 |
Magnezu (mg) | 9 | 2% DV | 11,3 | 22,5 | 45 |
Mangan (mg) | 0,0 | 2% DV | 0,1 | 0,1 | 0,2 |
Fosforu (mg) | 16 | 2% DV | 20 | 40 | 80 |
Cynk (mg) | 0,2 | 0% DV | 0,3 | 0,5 | 1,0 |
Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…
Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…
Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…
View Comments
Witam, chciałabym żebyście dodawali do każdego artykułu bibliografię. Ciekawa jestem skąd czerpiecie wiedzę, i jak te fakty które przedstawiacie są poparte badaniami np., że awokado ma skład zbliżony do mleka karmiącej matki. Albo te ogólniki, powinno być konkretnie jak awokado radzi sobie z "oDpornością na insulinę", czy może insulinoopornością. Albo jak awokado oczyszcza komórki. Lubię Motywator, jedna z fajniejszych stron o zdrowym stylu życia, niestety często zdarzają się błędy.
awokado lubię zamiast masła na chlebie, ale też olej z awokado do sałatek. Teraz mam akurat Oleofarmu
Czy ktoś może mi powiedzieć czy awokado moze być robaczywe ? czasami jest w nim pod skórką dużo czarnych nitek ! co to jest !?