Awokado – stopnie dojrzałości, właściwości, przepis

Użytkowników online: 130

Awokado zwane inaczej gruszką awokado albo masłem Boga jest jednym z najbardziej doskonałych owoców. Jest bardzo smaczne, a jego składniki odżywcze działają wszechstronnie. Awokado może zostać wykorzystane do dipów, dressingów, sosów, koktajli, zup i deserów. Owoc może być wspaniałym dodatkiem do sałatek i kanapek. Nadaje się do nadziewania innych warzyw i owoców, można też stosować je w postaci polewy do niemal wszystkiego!

Ile witamin ma Awokado?

Jest bardzo łatwo przyswajalne i zawiera ponad 25 witamin oraz mikroelementów. Spójrzmy na to bogactwo: witaminy A, B1, B2, B3 (PP), kwas pantotenowy, witaminy B6, B7 (H), B9 (kwas foliowy), witaminy C, E i K. Z mikroelementów warto wymienić: magnez, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan, selen, fluor. Awokado jest bogate także w fitosterole, błonnik, białko i kwasy tłuszczowe, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które sprawiają , że organizm może optymalnie funkcjonować.

Czy Awokado polepsza wchłanianie witamin ?

Spożywanie owoców awokado zwiększa zdolność organizmu do asymilacji składników odżywczych z innych owoców i warzyw. Szczególnie poleca się dodawać owoc do zielonych sałat liściastych, w celu zapewnienia prawidłowego wchłaniania wszystkich witamin i minerałów.

Awokado ma w swoim składzie oczyszczający glutation

Owoce awokado są doskonałym źródłem glutationu, który w połączeniu z witaminą C pomaga zapobiegać licznym chorobom, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza komórki, chroni przed rozwojem nowotworów, wspomaga pracę układu nerwowego i serca oraz spowalnia proces starzenia. Fitosterole zawarte w owocu pomagają złagodzić stany zapalne z: bólem stawów, układem pokarmowym, a także odpornością na insulinę. Wpływają one na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. Tłuszcze jednonienasycone awokado wspomagają odpowiednią regulację glukozy we krwi.

Awokado ma podobny skład jak mleko matki

Ze względu na wartość odżywczą, awokado jest jednym z najbardziej zbliżonych pokarmów do mleka matki karmiącej. Zawiera łatwo przyswajalne białka, które mają podobną wartość co mleko matki. Awokado jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży i pomaga zapobiegać udarom mózgu oraz zmniejsza ryzyko chorób serca.

Spróbujmy dodać kilka awokado do naszej diety każdego tygodnia i cieszmy się korzyściami tego pysznego owocu.

Stopnie dojrzałości Awokado

Oto przepis na idealny dressing do sałatki owocowej.

Składniki:

  1. 1 duże awokado
  2. 2 szklanki cukinii – obrane i pokrojone w kostkę
  3. 2 daktyle
  4. ¼ filiżanki liści kolendry
  5. Sok z połówki cytryny
  6. Opcjonalnie sól morska i pieprz

Sposób użycia:

Zmieszaj wszystkie składniki na gładką masę, dodając tyle wody, ile potrzeba do pożądanej konsystencji ( zazwyczaj około ½ kubka ).

Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYKRES
Świeże awokado
(5 uncji średniej wielkości)
1 porcja awokado
około 1/5 awokado
1 oz. (30 g),
% Dzienna wartość 1,25 obsługujących
około ¼ awokado
1,25 uncji. (37.5g)
2,5 porcji
około ½ awokado
2,5 uncji. (75g)
5 porcji
o 1 cały awokado
5 uncji. (150 g)
kalorie 50 60 130 250
Tłuszcz (g) 4,5 7% DV 6 12 23
Sob Tłuszcz (g) 0,5 3% DV 1 2 3
Trans Tłuszcz (g) 0,0 0 0 0
Wielonienasycone Tłuszcz (g) 0,5 1 1 3
Jednonienasyconych Tłuszcz (g) 3,0 4 7 15
Cholesterol (mg) 0,0 0% DV 0 0 0
Sodowego (mg) 0,0 0% DV 0 5 10
Potas (mg) 150,0 4% DV 190 380 760
Węglowodany (g) 3,0 1% DV 3 6 13
Błonnik pokarmowy (g) 2,0 8% DV 3 5 10
Cukry (g) 0,0 0 0 0
Białko (g) 0,0 1 1 3
WITAMINY
Kwas foliowy (mcg lub ug) 27 6% DV 33.8 67,5 135
Niacyna (mg) 0,6 2% DV 0,7 1,4 2,9
Kwas pantotenowy (mg) 0,4 4% DV 0,5 1,1 2,2
Ryboflawina (mg) 0,0 4% DV 0,1 0,1 0,2
Witamina A (jm) 44 1% DV 55 110 220
Witamina B6 (mg) 0,1 4% DV 0,1 0,2 0,4
Witamina C (mg) 2,6 4% DV 3,3 6,5 13
Witamina E (jm) 0,9 4% DV 1,1 2,2 4,4
MINERALE
Wapń (mg) 4 0% DV 5 10 20
Miedź (mg) 0,1 2% DV 0,1 0,1 0,3
Żelazo (mg) 0,2 2% DV 0,2 0,5 0,9
Magnezu (mg) 9 2% DV 11,3 22,5 45
Mangan (mg) 0,0 2% DV 0,1 0,1 0,2
Fosforu (mg) 16 2% DV 20 40 80
Cynk (mg) 0,2 0% DV 0,3 0,5 1,0

View Comments

  • Witam, chciałabym żebyście dodawali do każdego artykułu bibliografię. Ciekawa jestem skąd czerpiecie wiedzę, i jak te fakty które przedstawiacie są poparte badaniami np., że awokado ma skład zbliżony do mleka karmiącej matki. Albo te ogólniki, powinno być konkretnie jak awokado radzi sobie z "oDpornością na insulinę", czy może insulinoopornością. Albo jak awokado oczyszcza komórki. Lubię Motywator, jedna z fajniejszych stron o zdrowym stylu życia, niestety często zdarzają się błędy.

  • awokado lubię zamiast masła na chlebie, ale też olej z awokado do sałatek. Teraz mam akurat Oleofarmu

  • Czy ktoś może mi powiedzieć czy awokado moze być robaczywe ? czasami jest w nim pod skórką dużo czarnych nitek ! co to jest !?

Recent Posts

Małe nawyki, wielkie korzyści: Jak dbać o zdrowie jelit

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i silnego układu odpornościowego. Wprowadzenie kilku prostych nawyków do…

18 godzin ago

Dlaczego Twoje Ciało Potrzebuje Wody? 8 Powodów, By Pić Więcej

Woda to kluczowy element życia, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Chociaż często niedoceniana,…

19 godzin ago

Te 10 przepisów na kolację zmieni Twoje wieczory na zawsze!

Szukasz pomysłów na pyszną i szybką kolację, która zachwyci domowników lub gości? Oto 10 sprawdzonych…

1 dzień ago

Naturalne sposoby na uwalnianie oksytocyny: jak wzmocnić relacje i poprawić samopoczucie?

Oksytocyna, często nazywana „hormonem miłości” lub „hormonem więzi”, odgrywa kluczową rolę w budowaniu i utrzymywaniu…

1 dzień ago

10 nawyków, które poprawią Twoją koncentrację i wydajność umysłową

Koncentracja jest kluczowa dla osiągania celów zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu. Niestety,…

1 dzień ago

Nie uwierzysz, jak pyszne są te obiady – 10 sprawdzonych przepisów!

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które zachwycą prostotą wykonania,…

1 dzień ago