Orzechy laskowe
628 kcal / 100g
Białko | 14.95 g |
Tłuszcz | 60.75 g |
Węglowodany | 16.7 g |
Błonnik | 9.7 g |
Woda | 5.31 ml |
Czekolada z pełnymi orzechami laskowymi, a może krem z tymi orzechami – wariacji pozwalających się delektować tym smakiem jest naprawdę mnóstwo. Pozwól się wciągnąć w orzechowy świat, bo to naprawdę konkretne źródło substancji, których każdy Twój organ potrzebuje do życia! Co dobroczynnego znajdziesz w orzechach laskowych?
Orzech laskowy to owoc leszczyny – drzewa, które od wieków wykorzystuje się w wielu różnych dziedzinach życia. Orzechy leszczyny zamknięte są w twardej, brązowej łupinie, wewnątrz której skrywa się niewielki orzeszek o bardzo charakterystycznym, słodkim smaku.
Gdy dojrzewają, otoczone są charakterystyczną zieloną otoczką strzępiastą na końcu. Kwiaty leszczyny kwitną bardzo wczesną wiosną i herbatki zaparzane z nich uważane są za niezwykle zdrowe i odżywcze. Z giętkich, lekkich gałęzi leszczyny swego czasu produkowało się na przykład beczki, ale i inne wyroby.
To bardzo duże bogactwo witamin, minerałów i innych składników bioaktywnych, które pomogą Ci utrzymać zdrowie i urodę.
Rzecz jasna, jak każdy orzech są kaloryczne, gdyż składają się głównie z tłuszczów, takich jak kwas oleinowy i inne z grupy omega-6 i omega-9, bardzo korzystne dla zdrowia. Oprócz tłuszczów, orzech laskowy ma też sporo białka i węglowodanów, oraz pokaźną ilość błonnika.
Z witamin należy wymienić oczywiście:
– witaminę młodości
– E, rozpuszczalną w tłuszczach
– witaminę B1, B6
Dodatkowo orzechy to dobre źródło:
– magnezu
– magnanu
– miedzi
– fosforu
– cynku
To pierwiastki, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego czy kostnego.
W orzechach laskowych znajduje się jedna z najpowszechniejszych w przyrodzie substancji antyodżywczych, czyli kwas fitynowy. Osłabia on wchłanianie żelaza czy cynku z orzechów.
Nie powinno Cię to jednak odstręczać od jedzenia orzechów laskowych, a jedynie pamiętać, by tych pierwiastków dostarczać sobie poza orzechami jeszcze w innych źródłach, i nie w jednym posiłku z produktami spożywczymi zawierającymi kwas fitynowy.
Sam wiesz, że każdy deser z dodatkiem orzechów laskowych od razu zyskuje na smaku. Ale nie tylko z tego powodu warto wzbogacić o nie swoją dietę!
Witamina E oraz związki fenolowe, które znajdują się w orzechach, mają bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia i urody. Zapobiegają procesom starzenia się, ale również nowotworzenia, czy zmniejszają stany zapalne będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych.
Największe stężenie przeciwutleniaczy jest w brązowej, cienkiej osłonce orzecha. Jest ona jadalna, więc jeśli tylko możesz – wybieraj orzechy laskowe w tej właśnie postaci.
Proantocyjanidyny to kolejna klasa przeciwutleniaczy, bardzo skuteczna w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie – przed powstawaniem niektórych rodzajów nowotworów.
Dodatkowo wysoka zawartość manganu w tych orzechach sprawia, że ryzyko raka jest jeszcze mniejsze, ponieważ mangan wspomaga funkcje pewnych enzymów zmniejszających uszkodzenia oksydacyjne.
Jeśli chcesz mieć zdrowe serce – jedz częściej orzechy laskowe. Oprócz zdrowych tłuszczów o działaniu przeciwzapalnym, oraz przeciwutleniaczy cofających procesy starzenia organizmu, orzech laskowy ma także sporo błonnika, a ten obniża cholesterol.
Potas i magnez dodatkowo poprawiają przewodnictwo elektryczne w mięśniu sercowym, przez co orzechy wydają się kompleksowym dla zdrowia serca produktem spożywczym. Badania wskazują na korzystny wpływ spożywania 29-65 gramów orzechów laskowych dziennie na poprawę markerów sercowych.
Dziś już wiadomo, że choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca czy miażdżyca to w dużej mierze zasługa stanów zapalnych toczących się po cichu gdzieś w organizmie.
Spożywanie wysokiej zawartości związków o charakterze przeciwzapalnym, zawartych właśnie w orzechach laskowych, pomoże zwalczyć zapalenie we wczesnym stadium i nie dopuści do rozwoju poważnych chorób. Konkretnie, częste spożywanie orzechów laskowych u badanych osób przyczyniło się do zmniejszenia poziomu białka C-reaktywnego, podstawowego markera stanu zapalnego o wysokiej wrażliwości.
Rzecz jasna, w przypadku osób z zespołem metabolicznym niezbędne jest jedzenie orzechów laskowych połączone z odpowiednią dietą oraz aktywnością fizyczną.
Choć orzechy laskowe zawierają sporo węglowodanów, to wysoka zawartość tłuszczów, białek i błonnika sprawia, że wchłaniają się one stosunkowo powoli. Tym samym obniża poziom cukru we krwi na czczo i zwiększa wrażliwość na insulinę. Osoby cierpiące na insulinooporność mogą dzięki tej przekąsce nie dopuścić do zachorowania na cukrzycę, oczywiście pod warunkiem, że będą dbać też o inne aspekty zdrowej diety i aktywność fizyczną.
Chyba najsmaczniejszym połączeniem są orzechy z czekoladą, na przykład w postaci kremu kakaowo-orzechowego, czy czekolady mlecznej z pełnymi orzechami. Warto jednak kombinować z różnymi innymi deserami, na przykład:
Uwzględniaj w swojej diecie niewielkie ilości różnych gatunków orzechów każdego dnia, a wzmocnisz swoje zdrowie i przekonasz się, że zdrowe odżywianie może być również smakowite!
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…