Liczi, surowe
66 kcal / 100g IG-50
Białko | 0.83 g |
Tłuszcz | 0.44 g |
Węglowodany | 16.53 g |
Błonnik | 1.3 g |
Woda | 81.76 ml |
Owoce takie jak liczi są bardzo słabo rozpowszechnione w naszej świadomości z uwagi na ich egzotyczne pochodzenie. Tym bardziej warto więc poznać owoc liczi, by następnym razem widząc go w sklepie dokonać kupna i sprawdzić, czy rzeczywiście jest takie, jak je opisywano!
Ten owoc zwany jest także śliwką chińską. Nazwa liczi to spolszczona wersja angielskiej nazwy, która brzmi „lychee” – czyli dokładnie tak egzotycznie, jak ten owoc wygląda i smakuje. Liczi pochodzą z Azji, a konkretnie z Kambodży, Wietnamu lub Filipin i rosną na drzewach. Owoce te wielkością, kształtem i kolorem przypominają nieco maliny. Są stożkowate, ciemnoróżowe i mają zbliżoną wielkość. Jednak liczi pokryte jest twardą, łamliwą skórką ze stożkowatymi wypustkami, przypominającymi rozłupane kamienie. Wewnątrz znajduje się biała osnówka, o bardzo gładkiej powierzchni. Skrywa ona podłużne, ciemnobrązowe nasiono. To właśnie ta biała część, po usunięciu skórki i nasiona, jest jadalna. W smaku liczi jest słodkie z lekką nutą kwaskowatości, bardzo orzeźwiające.
Jeśli znudziły Ci się nasze polskie jabłka, śliwki i egzotyczne banany czy pomarańcze, spróbuj różnych azjatyckich owoców o zaskakujących smakach, nazwach i wyglądzie – na pewno dodadzą one jakości Twoim codziennym potrawom. Na przykład liczi – nie tylko wzbogaci smak i wygląd Twoich dań, ale również doda Ci zdrowia. Oto, co w nim znajdziesz:
Bogaty skład jakościowy owoców liczi sprawia, że mogą one wykazywać silny wpływ na wiele aspektów zdrowotnych. Jakich?
To owoc, który bardzo skutecznie wspiera układ krążenia na wiele różnych sposobów: wzmacniając serce, zapobiegając zawałom i miażdżycy, a także usprawniając przepływ krwi i zapobiegając żylakom. Dużą rolę odgrywają tu:
– rutyna – wzmacniająca i uszczelniająca naczynia krwionośne
– przeciwutleniacze – zapobiegają starzeniu się komórek i mają właściwości przeciwzapalne
– oligonol – zwiększa poziom tlenku azotu we krwi, przez co obniża ciśnienie i usprawnia przepływ krwi
– błonnik – obniża cholesterol całkowity
– flawanol – ma silne właściwości przeciwzapalne, hamuje procesy zapalne w układzie krążenia
Liczi jest smakowitym owocem zawierającym sporo żelaza, które w towarzystwie dużej ilości witaminy C wchłania się bardzo skutecznie, zapobiegając anemii i wspierając procesy jej leczenia.
Warto codziennie spożywać produkty obniżające ryzyko zachorowania na nowotwory pochodzące z różnych źródeł. Liczi to jedno z nich – zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które zapobiegają stresowi oksydacyjnemu i zmniejszają aktywność wolnych rodników.
Liczi zawiera proantocyjanidyny, które wykazały w badaniach silne właściwości przeciwwirusowe – na przykład w kontekście zarażenia wirusem opryszczki pospolitej i wirusa Coxsackie.
Przeciwutleniacze zawarte w owocach liczi mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a więc skutecznie wspierają utrzymanie naturalnej odporności organizmu.
Osoby, które chcą być wiecznie młode, a przynajmniej mieć gładką skórę, powinny jeść częściej owoce liczi. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, są w stanie stymulować procesu syntezy kolagenu, który odpowiada za wypełnianie zmarszczek i spowalnia procesy starzenia się skóry. Jedzenie liczi pomoże utrzymać skórę w doskonałej kondycji przez lata!
Chociaż lizi jest smakowitym i bardzo przyjaznym dla zdrowia owocem, to należy uważać ze zbyt częstym jego spożywaniem. Jest stosunkowo mało kaloryczne, za to zawiera dużo cukrów prostych. Jego indeks glikemiczny wynosi 50, czyli jest to produkt będący na granicy niskiego i średniego indeksu. Lepiej więc nie spożywać liczi zbyt często, gdy się choruje na cukrzycę lub leczy insulinooporność. Choć liczi zawiera dużo błonnika i innych zdrowych składników bioaktywnych, w procesie odchudzania należy traktować je podobnie jak banany – czyli jeść ze smakiem, ale nie tak często, jak by się chciało.
Świeże owoce liczi po obraniu z łupinki i wyjęciu nasiona można spożywać na surowo, doceniając ich orzeźwiający smak. Owoce pokrojone w cząstki mogą wzbogacić smak sałatki, owsianki czy jogurtu. Można również przyrządzić coś ekstra – te bezglutenowe kokosowe naleśniki na pewno docenią domownicy:
Wymieszaj ze sobą: mleko kokosowe, mąkę kokosową i łyżkę mąki ziemniaczanej, 4 jajka i szczyptę soli, roztrzep rózgą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dolewaj stopniowo wody, aż ciasto zrobi się nieco gęstsze od normalnego ciasta naleśnikowego. Usmaż naleśniki na oleju kokosowym. Obierz banany i w całości podsmaż je na miodzie, obsypując cynamonem. Smażone banany owiń gotowym naleśnikiem, udekoruj kawałkami liczi w syropie i posyp wiórkami kokosowymi. Gotowe! Co powiesz na takie słodkie niedzielne śniadanie?
Sięgając po owoce egzotyczne takie jak liczi zawsze sprawdzaj jak rozpoznać te dojrzałe, jak je przyrządzać i jak najchętniej spożywają je ludzie, z których krajów one pochodzą. Dzięki temu nauczysz się obchodzić z nimi właściwie i przestaną być dla Ciebie „egzotyczne”, a staną się chętnie i często jadane!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…