Melony miodowy
36 kcal / 100g
Białko | 0.54 g |
Tłuszcz | 0.14 g |
Węglowodany | 9.09 g |
Błonnik | 0.8 g |
Woda | 89.82 ml |
Z melonów najłatwiej kojarzymy arbuza, który jest naszym rodzimym melonem. Ale coraz częściej można też spotkać w sklepie melona miodowego, nazywanego także spadziowym. Ma on intensywnie żółty kolor i bardzo delikatny, słodki miąższ. Jakie właściwości ma ten owoc i jak go spożywać?
Melony znane są na świecie mniej więcej od starożytności. Uprawiane są zazwyczaj w krajach o klimacie umiarkowano-tropikalnym. Do Polski trafiły stosunkowo niedawno, ale obecnie coraz częściej można je znaleźć na sklepowych półkach, i to w bardzo korzystnych cenach. Różnią się między sobą wyglądem, a w nieznaczny sposób nawet smakiem. Oto kilka znanych rodzajów melona:
O złotobrązowej, siateczkowatej skórce. Tuż pod skórką ma ciemnozielony kolor, natomiast jego miąższ jest jasnopomarańczowy. Ma okrągły kształt i jest bardzo słodki.
Jest to melon o jasnobrązowej, siatkowatej skórce i zielonym miąższu pod skórką, jednak jego miąższ jest bardziej jasnożółty niż pomarańczowy. Odznacza się również bardzo słodkim smakiem.
Charakteryzuje się zielonkawą skórką i podłużnym żebrowaniem oraz okrągłym kształtem, a także pomarańczowo-żółtym miąższem. Jest bardzo słodki, stąd jego nazwa.
ma wydłużony kształt i przypomina nieco ogórka. Jest delikatniejszy i mniej aromatyczny.
ma owalny kształt i żółtą, żebrowaną skórkę oraz jasnożółty, aromatyczny miąższ.
Melony warto jeść nie tylko dlatego, że świetnie smakują, ale również dlatego, że są pełne składników odżywczych, które pomogą zaspokoić zapotrzebowanie na „codzienną porcję zdrowia”. Oto dobrodziejstwa, których dostarczają nam te egzotyczne owoce:
Ponieważ jest przepyszny! Ale to niejedyny powód, dla którego oprócz naszych dobrze znanych owoców sezonowych warto od czasu do czasu sięgnąć po ten soczysty egzotyczny owoc dostępny przez cały rok w sklepach.
To owoc dobry dla osób, które chcą zapobiegać chorobom serca i walczą z nadciśnieniem, ponieważ niska zawartość sodu przy wysokiej zawartości potasu korzystnie wpływa na układ krwionośny i utrzymuje ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie.
Choć z mocnymi kośćmi kojarzą nam się głównie produkty mleczne, to warto wiedzieć, że i nabiał może się przyczynić do utrzymania ich w doskonałej kondycji. Wynika to z wysokiej zawartości magnezu oraz witaminy K, a także kwasu foliowego. Ten ostatni przyczynia się do rozpadu homocysteiny – to białko w dużej ilości powiązane jest ze zmniejszoną gęstością mineralną kości. Witamina K pomaga syntetyzować białko strukturalne zwane osteokalcyną. Melon miodowy zawiera też pewne ilości wapnia, fosforu i cynku, które przyczyniają się do utrzymania zdrowego kośćca.
Choć melon miodowy jest bardzo słodki, to zawiera równocześnie sporo błonnika i składniki odżywcze, które spowalniają wchłanianie zawartych w nim węglowodanów. W badaniach prowadzonych na osobach z cukrzycą wykazano, że spożywanie melona nawet do 28% zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych.
Szczególnie w przypadku osób odchudzających się wysoka zawartość wody w korelacji z zawartością błonnika są świetnym sposobem na utrzymanie szczupłej sylwetki. Woda, której w melonie jest około 90% pozwala nawadniać organizm, co jest ważne w upalne dni. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie najlepiej sprawuje się w przewodzie pokarmowym w zestawieniu z dużą ilością wody.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, a w szczególności witaminy C syntetyzującej kolagen, pomaga dbać o utrzymanie pięknej skóry. Dlatego świetnym pomysłem jest spożywanie melona jako nawadniająco-orzeźwiająco-osładzającej przekąski podczas opalania – zniweluje on negatywne skutki kąpieli słonecznych!
Wśród barwników znajdujących się w melonie, jest beta-karoten, czyli prowitamina A niezbędna dla wzroku, oraz przeciwutleniająca luteina i zeaksantyna, żółte barwniki. Wspierają one utrzymanie zdrowia oczu przez całe życie, co jest szczególnie cenne obecnie, gdy smartfony i komputery towarzyszą nam każdego dnia.
Choć melon jest kojarzony raczej jako owoc południowy, to tak naprawdę przy zachowaniu odpowiednich warunków można go wyhodować w naszych rodzimych warunkach. Najlepszym do tego miejscem jest ogrzewana szklarnia, gdzie uda się utrzymać temperaturę powyżej 22°C przez cały rok, a także odpowiednio długotrwałe nasłonecznienie – nawet do 16 godzin na dobę. Utrzymując odpowiednie szklarniowe warunki można się cieszyć własnymi melonami już po około 4 miesiącach od siewu!
Jest to owoc typowo południowy, który serwuje się nie tylko jako deser, ale także w postaci przystawki. W melonie usuwamy twardą zewnętrzną skórę oraz po przekrojeniu także pestki. Jadalny jest poza nimi cały miąższ o bardzo delikatnym, słodkim smaku i ogórkowym aromacie. We Włoszech bardzo popularną przystawką są łódeczki z melona owinięte plastrem szynki parmeńskiej – słona wędzona szynka fantastycznie przegryza się ze słodyczą melona i zaostrza apetyt na danie główne. Oczywiście z melona przyrządzimy też doskonałe sałatki owocowe, smoothies, koktajle, a także będą się świetnie sprawdzały jako dodatek do sałat. Spożywamy go wyłącznie na surowo – nie pieczemy, nie gotujemy ani nie grillujemy, aby nie utracić jego charakterystycznej soczystości i konsystencji oraz orzeźwiającego smaku.
Listopad to miesiąc, w którym królują sezonowe produkty pełne smaku i wartości odżywczych. Przygotowaliśmy dla…
Utrata wagi nie musi wiązać się z ciągłym liczeniem kalorii i restrykcyjnymi dietami. Wystarczy wprowadzić…
Stres jest nieodłącznym elementem życia, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, co dokładnie…
Marzysz o zmianie swojej sylwetki i poprawie zdrowia? Te 9 prostych kroków pozwoli Ci osiągnąć…
Śniadanie to posiłek, który powinien dostarczać energii, stabilizować poziom cukru we krwi i przygotowywać nasz…
Kolacja to czas na odpoczynek po intensywnym dniu i chwilę relaksu przy pysznym posiłku. W…